woman with hat smiling

Πάρτε στα σοβαρά τα ευαίσθητα ούλα σας

Αν έχετε παρατηρήσει ότι τα ούλα σας είναι ευαίσθητα και έχουν πιο κόκκινο χρώμα απ’ ό,τι συνήθως, τότε, μάλλον η ουλίτιδα άρχισε να κάνει έντονη την παρουσία της.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από ουλίτιδα κάποια στιγμή της ζωής τους, αλλά επειδή τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, το αγνοούν. Το κακό είναι ότι χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στο στόμα.

Τι προκαλεί την ουλίτιδα;

Όταν παραμελούμε το βούρτσισμα, δεν χρησιμοποιούμε νήμα και δεν ξεπλένουμε με στοματικό διάλυμα το στόμα μας, η πλάκα, μια κολλώδης μεμβράνη βακτηρίων που προέρχεται από τα υπολείμματα τροφών, συσσωρεύεται γύρω από τα δόντια. Τα οξέα που απελευθερώνονται προσβάλλουν το σμάλτο και προκαλούν τερηδόνα. Μετά από 72 ώρες, η πλάκα σκληραίνει και γίνεται πέτρα που εξαπλώνεται κατά μήκος της γραμμής των ούλων και καθιστά δύσκολο το σωστό καθαρισμό. Η συσσώρευση αυτή της πέτρας ερεθίζει τα ούλα και προκαλεί την ουλίτιδα.

Η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα σε καπνιστές, έγκυες γυναίκες και άτομα που ακολουθούν κάποιες συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;

Αρκετοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι πάσχουν από ουλίτιδα έως ότου κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα γίνουν ιδιαίτερα αισθητά:

• Πρησμένα, κόκκινα ή μοβ ούλα. Τα υγιή ούλα είναι ροζ και σφιχτά.

• Πονεμένα ούλα, μαλακά στην αφή

• Αιμορραγία των ούλων συνήθως κατά το βούρτσισμα.

• Ούλα που έχουν τραβηχτεί μακριά από τα δόντια

• Χαλαρά δόντια

• Πόνος κατά τη μάσηση

• Ευαίσθητα δόντια

• Δυσάρεστη αναπνοή που δεν υποχωρεί ούτε μετά το βούρτσισμα.

Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχετε ουλίτιδα, η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί με δυο απλά βήματα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

pregnant woman brushing teeth
Ευαίσθητα ούλα στην εγκυμοσύνη: Είναι φυσιολογικό;

 Βελτιώστε τις συνήθειες στοματικής υγείας:

Μην παραλείπετε βουρτσίσματα, μην ξεχνάτε τη χρήση στοματικού νήματος και τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα που βοηθούν άμεσα στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα, ειδικά για την ουλίτιδα, με αντιβακτηριακή και αντισηπτική δράση και σύνθεση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την αιμορραγία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ευχάριστη δροσερή αναπνοή.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για καθαρισμό και αφαίρεση πέτρας και συσσωρευμένης πλάκας από τα δόντια. Μετά τον καθαρισμό, ακολουθώντας τη σωστή καθημερινή υγιεινή, τα ούλα θα παρουσιάσουν βελτίωση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

 Πώς προλαμβάνεται η ουλίτιδα;

Επειδή η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία κρατήστε την ουλίτιδα μακριά από το στόμα σας:

Βουρτσίζοντας τα δόντια σας  δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας μαλακή οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα. Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες, ή και νωρίτερα, εάν οι τρίχες έχουν φθαρεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο καθαρισμός δεν γίνεται σωστά.

Χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα κάθε μέρα κι όχι μόνο όταν διαπιστώνετε ότι κάτι έχει κολλήσει ανάμεσα στα δόντια. Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος αφαιρεί την πλάκα από σημεία όπου η οδοντόβουρτσα δεν φθάνει.

Χρησιμοποιώντας καθημερινά  φθοριούχο αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα που προλαμβάνει την ουλίτιδα, καταπολεμά την κακή αναπνοή και την πλάκα.

Πηγαίνοντας στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.  Όταν εμφανιστεί πέτρα στα δόντια, μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να την αφαιρέσει αποτελεσματικά. Ανάλογα με τη συνολική κατάσταση του στόματος αλλά και άλλους παράγοντες υγείας (π.χ. διαβήτης) μπορεί να χρειαστεί οι επισκέψεις στον οδοντίατρο να γίνονται συχνότερα.

Τρώγοντας υγιεινά:  Τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με σάκχαρα και άμυλο από τα τρόφιμα, και απελευθερώνουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών. Το πρόχειρο φαγητό και τα γλυκά περιέχουν πολλή ζάχαρη και άμυλο. Αποφεύγοντας την κατανάλωση τέτοιων τροφών κρατάτε δόντια και ούλα υγιή.

Σταματήστε το κάπνισμα:  Δεν επιβαρύνει μόνο την καρδιά και τους πνεύμονες αλλά βλάπτει δόντια και ούλα και συχνά οδηγεί σε απώλεια δοντιών.

Η ουλίτιδα μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή και ο μόνος τρόπος να την αποφύγουμε είναι να έχουμε υιοθετήσει καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής.

Δες τα προϊόντα για την προστασία και την περιποίηση των ούλων  από την FREZYDERM.