WOMAN WITH SUNBURN

Τι Βάζουμε στο κάψιμο & γιατί είναι σημαντική η πρόληψη

Η αγάπη μας για τον ήλιο και τη θάλασσα, συχνά μας παρασύρει τα καλοκαίρια. Έτσι, παρ’ ότι γνωρίζουμε τους κανόνες προστασίας κάτω απ’ τον ήλιο, αρκετές φορές παραλείπουμε τις συνετές κινήσεις που θα προφυλάξουν το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ανακαλύπτουμε παρακάτω την αξία των προνοητικών κινήσεων και μαθαίνουμε ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη μας και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους, ώστε να μη χρειαστεί να μας απασχολήσει το ερώτημα «τι βάζουμε στο κάψιμο» το φετινό καλοκαίρι.

 

Γιατί το να θωρακίσουμε το δέρμα μας από ερεθισμούς λόγω ήλιου είναι κάτι παραπάνω από προστασία στο παρόν

Η ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά και κάθε φθορά ή βλάβη που προκαλείται στο δέρμα δημιουργεί ένα «κακό προηγούμενο» για τη μελλοντική καλή υγεία του δέρματός μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς «τα αυξημένα περιστατικά εγκαύματος από τον ήλιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, από την παιδική ως την ενήλικη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρές δερματικές παθήσεις. Η προσπάθεια πρόληψης των εγκαυμάτων χρειάζεται να εστιάσει στη μείωση των περιστατικών εγκαυμάτων σε όλη τη ζωή μας*». Σε αυτό το πνεύμα, πριν από το ερώτημα «τι βάζουμε στο κάψιμο», χρειάζεται να απαντήσουμε στο «τι δεν πρέπει να κάνουμε και τι χρεάζεται να κάνουμε, για να αποφύγουμε το έγκαυμα».

 

Τα λάθη που αφήνουν εκτεθειμένο το δέρμα μας στις συνέπειες του ήλιου

Βγαίνουμε για τη βουτιά μας τις «επικίνδυνες» ώρες. Το χρονικό διάστημα 11:00 και 16:00 που ο ήλιος πέφτει «κάθετα», αντενδείκνυται για έκθεση στον ήλιο. Είναι ωστόσο αυτή η ώρα που επιλέγουν οι περισσότεροι για το μπάνιο τους στη θάλασσα, γιατί είναι μία ώρα εξυπηρετική, ειδικά την περίοδο των διακοπών που θέλουμε να χαρούμε λίγο παραπάνω ύπνο. Αν επιλέξουμε να απολαύσουμε την παραλία αυτές τις ώρες, φροντίζουμε να:

  • υπάρχει επαρκής σκίαση από την ομπρέλα μας
  • εναλλάσσουμε τα διαστήματα μεταξύ έκθεσης στον ήλιο και παραμονής στη σκιά, με βαρύτητα στα δεύτερα
  • φοράμε γυαλιά, καπέλο και αντηλιακό
  • καλύπτουμε όσο γίνεται το σώμα μας με ανοιχτόχρωμα ρούχα, π.χ. φορώντας ένα ανοιχτόχρωμο κοντομάνικο μπλουζάκι, ένα μακρυμάνικο καφτάνι κ.λπ.

 

Φοράμε αντηλιακό τη στιγμή που βγαίνουμε στον ήλιο. Όμως ξεχνάμε ότι το αντηλιακό χρειάζεται λίγο χρόνο για να δράσει (γύρω στα 20 λεπτά), οπότε χρειάζεται να το εφαρμόσουμε, πριν φτάσουμε στην παραλία. Θυμόμαστε επίσης ότι ο ήλιος μας «βλέπει» και μέσα στο αυτοκίνητο, οπότε φροντίζουμε να φοράμε αντηλιακό προσώπου και σώματος, ξεκινώντας τη διαδρομή για την παραλία.

 

Ξεχνάμε ή αργούμε να ανανεώσουμε το αντηλιακό βγαίνοντας από το νερό. Η αντηλιακή προστασία λειτουργεί αποτελεσματικά για ένα συγκεκριμένο εύρος χρόνου και μετά χρειάζεται ανανέωση. Θεωρητικά, το διάστημα αυτό είναι 2 ώρες για έναν ενήλικα και 1 ώρα για τα παιδιά, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα. Αν υπάρξει εφίδρωση ή αν μπούμε στη θάλασσα ή την πισίνα ή αν σκουπιστούμε με την πετσέτα, χρειάζεται να απλώσουμε αντηλιακό εκ νέου σε πρόσωπο και σώμα. Όσο και να ενθουσιαζόμαστε από την αναζωογόνηση της βουτιάς μας, δεν ξεχνάμε μετά από αυτή, η πρώτη κίνησή μας να είναι η εφαρμογή του αντηλιακού. Ιδανικά, το αφήνουμε σε ένα εμφανές σημείο, για να το θυμηθούμε αμέσως με το που βγούμε από το νερό.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman applying sunscreen on face
Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στη χρήση του αντηλιακού

 

Κάνουμε τις καλές συνήθειες προστασίας… συνήθεια. Για να είναι πραγματικά προστατευτικές, όλες οι παραπάνω κινήσεις χρειάζεται να επαναλαμβάνονται  συνεχώς, σε κάθε μπάνιο μας στη θάλασσα, φέτος, πέρσι, του χρόνου και όλα τα επόμενα καλοκαίρια της ζωής μας.

 

Και αν τελικά δεν προνοήσαμε για ασφαλείς στιγμές κάτω απ’ τον ήλιο; Αν δεν ακολουθήσουμε τους αναγκαίους κανόνες προστασίας στον ήλιο και η επιδερμίδα μας εμφανίσει ερεθισμούς, μπορούμε να της χαρίσουμε μία αποτελεσματική φροντίδα αποκατάστασης με Proflamine, την ειδικά μελετημένη αναπλαστική κρέμα με μοναδικό συνδυασμό συστατικών για αποκατάσταση της  ομοιομορφίας του δέρματος σε υφή και χρώμα και αναδόμησή του, σε περιπτώσεις ερεθισμών λόγω ήλιου (αλλά και θερμικούς ή χημικούς).

Παράλληλα, απευθυνόμαστε στον δερματολόγο μας γιατί είναι ο μόνος ειδικός να αντιμετωπίσει την περίπτωση φλεγμονών στο δέρμα μας μετά τον ήλιο.

Παίρνουμε τα μέτρα μας, λοιπόν, για να χαρούμε το καλοκαίρι μας με την ξεγνοιασιά  που επιθυμούμε αλλά και την προστασία που έχει ανάγκη η επιδερμίδα μας, και έχουμε το πιο προνοητικό και απολαυστικό θερινό πλάνο βουτιών.

 

*Sunburns and risk of cutaneous melanoma, does age matter: a comprehensive meta-analysis, Leslie K. Dennis, M.S., Ph.D., Marta J. VanBeek, M.D., M.P.H., Laura E. Beane Freeman, Ph.D., Brian J. Smith, Ph.D., Deborah V. Dawson, Ph.D. and Julie A. Coughlin, M.P.H, National Library of Medicine USA.