Πώς θα πετύχω το τέλειο μαύρισμα;
1 μύθος και 6 συμβουλές για μπρονζέ δέρμα με ασφάλεια
Τροπικό, ελκυστικό και κολακευτικό. Το χρυσαφένιο-σοκολατί χρώμα που παίρνει η επιδερμίδα κάτω απ’ τον ήλιο είναι όλα αυτά. Για να αποκτήσετε και αυτό το καλοκαίρι τη μαυρισμένη επιδερμίδα που αγαπάτε με τον σωστό και ασφαλή τρόπο, χρειάζεται η σωστή ενημέρωση.
Ο επικίνδυνος μύθος του καλοκαιριού
Φοράω αντηλιακό δεν σημαίνει δεν μαυρίζω. Σημαίνει απλώς μαυρίζω σταδιακά, προσεκτικά και με ασφάλεια. Το να περιμένετε λοιπόν να μαυρίσετε πρώτα, για να χρησιμοποιήσετε μετά αντηλιακή προστασία είναι μία τακτική που μπορεί να βλάψει σοβαρά την επιδερμίδα αλλά και την υγεία σας. Η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται κάθε μα κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο, ώστε να σας εξασφαλίσει μαύρισμα με διάρκεια, χωρίς κοκκινίλες και ξεφλούδισμα και με μειωμένες πιθανότητες περιστατικών μελανώματος και λοιπών καρκίνων του δέρματος. Για να εξασφαλιστούν αυτές οι συνθήκες ασφάλειας, το επιθυμητό αποτέλεσμα μαυρίσματος αναπόφευκτα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο άρα το «βιάζομαι να μαυρίσω» δεν έχει θέση στην προσπάθειά σας για safe tanning.
Ποιες 6 παράμετροι συμβάλλουν σε ένα τέλειο και ασφαλές μαύρισμα;
1.Η προετοιμασία του δέρματος μέσω της απολέπισης που θα βοηθήσει στο ομοιόμορφο άπλωμα του αντηλιακού. Όμως, θυμηθείτε! αντηλιακή προστασία στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία.
2.Η σωστή επιλογή SPF στο αντηλιακό σώματος ανάλογα με τον φωτότυπό σας (και τον χρόνο φυσικά που εκτίθεστε στον ήλιο). Οι ανοιχτοί φωτότυποι και τα φωτοευαίσθητα δέρματα χρειάζονται γενικά πολύ υψηλή ηλιοπροστασία ενώ οι μεσαίοι και σκούροι φωτότυποι που παράγουν περισσότερη μελανίνη καλύπτονται από ένα αντηλιακό υψηλής ηλιοπροστασίας.
3.Η επιλογή των κατάλληλων λύσεων. Ένα παχύρρευστο προϊόν που ενδεχομένως δεν απλώνεται τόσο εύκολα στην επιδερμίδα, αφήνει περιθώριο στο να μείνουν ακάλυπτα κάποια σημεία της, γεγονός που αφενός θα αφήσει απροστάτευτο το δέρμα κάτω απ’ τον ήλιο αφετέρου θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του μαυρίσματος δημιουργώντας αντιαισθητικά «μπαλώματα». Το Sun Screen Mousse SPF 30 υψηλής ηλιοπροστασίας σε μορφή αφρού, χάρη στη λεπτόρρευστη υφή του, επιτρέπει άριστη εφαρμογή χωρίς ίχνη λιπαρότητας, δημιουργώντας στο δέρμα ένα συνεχές film προστασίας. Σημαντική συμβολή στο τέλειο και ασφαλές μαύρισμα έχει όμως και η σύνθεση του αντηλιακού. Αν διαθέτετε πολύ σκούρο φωτότυπο ή αν βγείτε στον ήλιο αργά το απόγευμα λίγο πριν «πέσει» ο ήλιος, μπορείτε να εμπιστευθείτε το αντηλιακό γαλάκτωμα χαμηλής ηλιοπροστασίας με επιταχυντές μαυρίσματος . Διαθέτει σύνθεση που ενεργοποιεί την ταχύτερη παραγωγή μελανίνης, για γρήγορο, βαθύ, ομοιόμορφο μαύρισμα διαρκείας με φυσικό τρόπο.
4.Η σωστή ποσότητα αντηλιακού στο σώμα: για αποτελεσματική κάλυψη, χρησιμοποιήστε 2 κ.σ. σε σώμα και άκρα.
5.Η συχνή εναλλαγή θέσεων, όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε κάτω από τον ήλιο, ώστε να μην καείτε αφενός αφετέρου να μη μαυρίσετε μόνο σε μία πλευρά του σώματος.
6.Η διατροφή με καρότα, αν και η σύνδεσή της με το μαύρισμα είναι αμφιλεγόμενη. Αυτό που όντως ισχύει είναι πως τα καρότα περιέχουν σε υψηλά ποσοστά Β-Καροτένιο που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α με πλούσια αντιοξειδωτική δράση, άρα ευεργετική για την άμυνα της επιδερμίδας που «βάλλεται» από το οξειδωτικό στρες του ήλιου. Ωστόσο ο συσχετισμός των καρότων με την αύξηση της μελανίνης άρα το ταχύτερο μαύρισμα επιβεβαιώνεται μεν από κάποιες μελέτες* αλλά μένει να διερευνηθεί περισσότερο.
Ανακεφαλαιώνοντας το «πώς θα πετύχω το τέλειο μαύρισμα;» αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι το σωστό μαύρισμα είναι αυτό που γίνεται σταδιακά και με ασφάλεια, παράλληλα με τον ενδεδειγμένο για την επιδερμίδα σας δείκτη ηλιοπροστασίας και ταυτόχρονα με την τήρηση των γνωστών κανόνων: αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο τις «επικίνδυνες» ώρες (11:00-16:00), φοράμε πάντα γυαλιά και καπέλο και ενυδατωνόμαστε συχνά. Και βέβαια, στο ιατρείο του δερματολόγου σας, μπορείτε να αναζητήσετε και να συζητήσετε αναλυτικά όλες τις συμβουλές και πληροφορίες που χρειάζεστε για το θέμα.
Βιβλιογραφία:
* The Role of Antioxidants in Skin Cancer Prevention and Treatment
Aleksandar Godic1 Borut Poljšak2, Metka Adamic3, and Raja Dahmane2
1.Department of Dermatology, Cambridge University Hospitals, Addenbrooke’s Hospital, Hills Road, Cambridge CB2 0QQ, UK
2.Faculty of Health Studies, Zdravstvena pot 5, 1000 Ljubljana, Slovenia
3.Dermatology Centre Parmova, Parmova Street 53, 1000 Ljubljana, Slovenia