Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι σχεδόν όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την έννοια του μεταβολισμού, ειδικά σε συζητήσεις γύρω από τη διαχείριση του σωματικού βάρους, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε μια αδρή ιδέα για το τι ακριβώς σημαίνει μεταβολισμός.
Σε μια απλή απόδοση, ο μεταβολισμός είναι εκείνο το σύνολο των διαδικασιών του σώματος μέσω το οποίου καταναλώνεται και παράγεται ενέργεια. Πρόκειται για μια αδιάλειπτη, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, διαδικασία η οποία μέσω της τροφής έχει σκοπό να καλύψει τις ανάγκες μας όταν κοιμόμαστε, εργαζόμαστε, ασκούμαστε αλλά και όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, όπως όταν νοσούμε. Και μόνο από τον παραπάνω απλό ορισμό, γίνεται αντιληπτό ότι έννοιες όπως «έχει σταματήσει ο μεταβολισμός μου» δεν υφίστανται καθώς αυτό ισοδυναμεί με το τέλος της ζωής μας.
Αν και έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε τον όρο στην καθημερινότητα ο μεταβολισμός είναι μια πολύπλοκη κυτταρική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν οι αδένες, το νευρικό, το πεπτικό, το ανοσοποιητικό, το μυϊκό σύστημα και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, είναι ένα ευφυές σύστημα το οποίο έχει, μέχρι έναν βαθμό, την ικανότητα να προσαρμόζεται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσαρμογή του μεταβολισμού μας στην απώλεια βάρους όπου αντισταθμιστικά, από ένα σημείο απώλειας βάρους και πέρα, δυσκολευόμαστε να χάσουμε περισσότερο βάρος καθώς το σώμα έχει επαναπροσδιορίσει τον μεταβολικό ρυθμό μας στα νεότερα δεδομένα. Και στο ερώτημα αν όλοι μεταβολίζουμε με τον ίδιο ρυθμό η απάντηση είναι όχι καθώς ο μεταβολισμός μας ελέγχεται γονιδιακά, επομένως από σε άτομο σε άτομο τείνει να διαφέρει και ο ρυθμός του.
Η έκφραση αργός μεταβολισμός είναι μια συντόμευση του αργού μεταβολικού ρυθμού και πράγματι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εν δυνάμει μεταβάλλουν τον ρυθμό με τον οποίο μεταβολίζουμε. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι μη τροποποιήσιμοι, όπως η ηλικία, όπου καθώς γερνάμε ο μεταβολικός ρυθμός γίνεται πιο αργός. Παρ’ όλα αυτά, όταν η συζήτηση έρχεται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, η άσκηση και η διατροφή αποτελούν δυο κεντρικούς διακόπτες του μεταβολικού ρυθμού μας και είναι και οι δύο τροποποιήσιμοι παράγοντες.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετά συχνά όταν πρόκειται για τη μεταβολική μας κατάσταση βάζουμε «τρικλοποδιές» στον εαυτό μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, οι αλλεπάλληλες «δίαιτες» σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη αυξομείωση βάρους αποτελούν έναν βασικό παράγοντα μεταβολής του μεταβολικού ρυθμού, με κυριότερη αιτία τη σταδιακή απώλεια μυϊκή μάζας. Ακόμα, οι ακραίοι διατροφικοί περιορισμοί όπως ο υπερβολικός περιορισμός ενέργειας (θερμιδικής πρόσληψης) συνήθως θα επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το σώμα για να αντισταθμίσει την ακραία μείωση ενέργειας θα μειώσει τις καύσεις του, δηλαδή θα επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό.
Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που αν τις υιοθετήσουμε μπορούμε να δώσουμε μια βοήθεια στον μεταβολικό ρυθμό μας, και… όχι, αυτές οι συνήθειες δεν αφορούν μαγικές τροφές επιταχυντές του μεταβολισμού μας.
Αυτό που χρειάζεται να κρατήσουμε από το κεφάλαιο μεταβολισμός είναι ότι, παραλείποντας την έννοια «αργός» ή «γρήγορος», πρόκειται για μια απαραίτητη για τη ζωή διαδικασία η οποία ελέγχεται από πολύπλοκους μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος. Παρόλα αυτά, μια πληθώρα εξωτερικών παραγόντων με σημαντικότερους τη διατροφή, την άσκηση, το στρες και τον ύπνο έχουν την ικανότητα να λειτουργούν ως διακόπτες τους οποίους εμείς όμως για καλή μας τύχη μπορούμε εν δυνάμει να ελέγξουμε.
Βιβλιογραφία
Galgani, J., & Ravussin, E. (2008). Energy metabolism, fuel selection and body weight regulation. International journal of obesity (2005), 32 Suppl 7(Suppl 7), S109–S119.
Guarneiri, L. L., Adams, C. G., Garcia-Jackson, B., Koecher, K., Wilcox, M. L., & Maki, K. C. (2024). Effects of Varying Protein Amounts and Types on Diet-Induced Thermogenesis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 15(12), 100332.
Τι είναι οι ηλιακές φακίδες; Οι «ηλιακές φακίδες», που ονομάζονται συνήθως «κηλίδες από τον…
Όταν το κολλαγόνο, η πολύτιμη πρωτεΐνη της νεότητας, εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της τροφής, το…
Οι ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές χρειάζονται ασφάλεια και προστασία κάτω απ’ τον ήλιο. Αν όμως παραλείψουμε…
Για ορισμένους ανθρώπους, το ντους και το μπάνιο καταλήγουν σε ένα αίσθημα κνησμού του δέρματος…
Τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή στη σύγχρονη πραγματικότητα; Ιστορικά μιλώντας, Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) είναι το διατροφικό…
Οι θερινοί μήνες συχνά δημιουργούν «εγκλωβιστικές» συνθήκες για το δέρμα. Όταν ο ιδρώτας και η…