Συμβουλές Υγείας

Λευκονυχία: Τι σημαίνουν τα λευκά σημάδια στα νύχια μας;

Η λευκονυχία είναι μια συχνή πάθηση που προσβάλλει τα νύχια. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών  κηλίδων στις πλάκες των νυχιών. Οι εν λόγω κηλίδες συχνά παρατηρούνται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ενώ μπορεί να υπάρχουν σε ένα ή περισσότερα νύχια, τόσο στα χέρια, όσο και στα δάχτυλα των ποδιών. Πολύ συχνά,  αποτελεί  πηγή ανησυχίας για πολλούς ανθρώπους, καθώς αυτές οι λευκές αποχρώσεις των νυχιών είναι αισθητές και επηρεάζουν την εμφάνιση των νυχιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λευκονυχία είναι μια μεμονωμένη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται μόνο από την παρουσία λευκών κηλίδων στα νύχια. Οι εν λόγω δερματικές αλλοιώσεις κατά κύριο λόγο δεν προκαλούν αίσθηση  πόνου, κνησμού ή άλλης ενόχλησης, ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και η ίδια η πάθηση συνήθως είναι καλοήθης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποκρύπτει  υποκείμενες παθήσεις  που απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση.

Ποια είναι η εικόνα της λευκονυχίας;

To χρώμα των νυχιών μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο ή γκριζωπό.  Η κατανομή τους κατά κύριο λόγο είναι ακανόνιστη. Εμφανίζονται  δηλαδή και στην κεντρική περιοχή, αλλά και στη βάση ή στα άκρα των ονύχων. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθούν και στις δύο επιφάνειες του νυχιού: τόσο στην πάνω , όσο και στην κάτω πλευρά

 

Αιτιοπαθογένεια

 Η κατανόηση των διαφόρων αιτιολογικών παραγόντων είναι σημαντική για την ακριβή αξιολόγηση και την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης. Επομένως, καθίσταται σκόπιμο να διερευνηθούν λεπτομερώς οι πιθανές αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των νυχιών με πιο χαρακτηριστικές τις ακόλουθες:

 Τραύμα νυχιών:  αποτελεί  μια από τις πιο κοινές αιτίες.  Συνήθως οι τραυματισμοί αυτοί προκύπτουν από ένα ευρύ φάσμα καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως  χτυπήματα ή εκδορές νυχιών.  Επίσης, οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί που προκαλούνται από δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός ή η χειρωνακτική εργασία μπορούν  να συμβάλουν στην καταστροφή της πλάκας των νυχιών, διευκολύνοντας έτσι τον σχηματισμό λευκών κηλίδων.

Μυκητιασικές λοιμώξεις: Οι μυκητιάσεις, ιδιαίτερα δε η καντιντίαση των νυχιών είναι μια άλλη σημαντική αιτία. Οι εν λόγω λοιμώξεις μπορεί να αναπτυχθούν μετά από έκθεση σε μικροοργανισμούς που παρατηρούνται σε υγρά περιβάλλοντα, όπως  πισίνες, γυμναστήρια ή και χώρους εργασίας. Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες βλάβες στα νύχια μπορούν να ευνοήσουν την είσοδο μυκήτων. Οι δερματικές αυτές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία των ονύχων, οδηγώντας σε γενικότερες αλλαγές στην εμφάνισή τους.

Διατροφικές ανεπάρκειες: Οι ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ψευδάργυρος, σίδηρος, ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των νυχιών. Όμως είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη και η συνολική ισορροπία της διατροφής. Μια  μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε διαταραχές  στην ανάπτυξη και τη δομή των νυχιών.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Πώς Σταματάει η Φαγούρα από Τσίμπημα & Επαφή με Φυτά το Καλοκαίρι;

 Άλλα πιθανά αίτια είναι: η χρήση σκληρών χημικών ουσιών:  η συχνή έκθεση σε σκληρές χημικές ουσίες, όπως διαλύτες, καθαριστικά ή βερνίκια νυχιών που περιέχουν επιβλαβείς ουσίες , οι ψυχολογικές διαταραχές, το έκζεμα παλαμών πελμάτων, αλλά και ορισμένες συστηματικές παθήσεις  όπως ο σακχαρώδης διαβήτης , ο υπερθυρεοειδισμός ή η νόσος του Crohn, που σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν την υγεία των νυχιών και προκαλούν λευκονυχία.  Πρακτικά λαμβάνει χώρα μία αλλαγή στη φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης των νυχιών.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση  εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης.  Περίοπτη θέση κατέχουν : οι τοπικές θεραπείες με την  χρήση αντιμυκητιασικών ή θρεπτικών  διαλυμάτων, που εφαρμόζονται απευθείας στα νύχια για τη μείωση της εμφάνισης των λευκών κηλίδων, η εφαρμογή laser ειδικά εάν πρόκειται για μία ανθεκτική μυκητιασική λοίμωξη, η αγωγή από το στόμα αντιμυκητιασικών φαρμάκων για πιο σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις λευκονυχίας, σε περιπτώσεις πάντα μυκητιασικής αιτιολογίας, αλλά και γενικότερες  στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας των νυχιών: όπως η χρήση συγκεκριμένων προϊόντων περιποίησης, η σύσταση μιας ισορροπημένης διατροφής και με τα ανάλογα συμπληρώματα για την προώθηση της ανάπτυξης υγιών και δυνατών νυχιών.

Ως εκ τούτου, οι δερματολογικές θεραπείες για τη λευκονυχία στοχεύουν στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της πάθησης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας των νυχιών. Είναι σημαντική λοιπόν η αξιολόγηση από τον κλινικό δερματολόγο για να καθορισθεί  το ενδεδειγμένο θεραπευτικό σχέδιο  με βάση πάντα τις ανάγκες του ασθενούς.

Αλέξιος Ζάρρας , Δερματολόγος Αφροδισιολόγος , Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός , Α΄ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, ΕΚΠΑ

 Βιβλιογραφία

  • Δερματολογία – Αφροδισιολογία / Χριστίνα Αντωνίου – Ανδρέας Κατσάμπας
  • EADV 2024

 

Αλέξιος Ζάρρας

Recent Posts

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 & γιατί να τις προτιμήσετε

Διάσημα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία, τα ω3 είναι συνυφασμένα στο μυαλό…

2 days ago

Τι είναι η ομοιοπαθητική & πώς θωρακίζει τον οργανισμό

«Όμοια Ομοίοις Εισίν Ιάματα» Ιπποκράτης   Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της Ιατρικής (460 – 370…

1 week ago

Εύκολο καθημερινό μακιγιάζ: 3+1 συμβουλές από τη Frezyderm

Πόσο συχνά θέλουμε να είμαστε περιποιημένες στο γραφείο, στη σχολή, στην καθημερινή βόλτα αλλά δεν…

2 weeks ago

Ψαλίδα μαλλιών: Αντιμετώπιση για υγιή & λαμπερά μαλλιά

Τρίχα που «ανοίγει» και «σπάει» κατά τόπους και κυρίως στις άκρες;  H ψαλίδα εμφανίζεται συχνά…

2 weeks ago

Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής: 4+1 συνήθειες προς αποφυγή

Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι η ευαίσθητη περιοχή έχει ιδιαίτερες και απαιτητικές ανάγκες λόγω της φυσιολογίας…

3 weeks ago