Συμβουλές Υγείας

Πώς Φεύγουν οι Μύκητες από την Ευαίσθητη Περιοχή

Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή έχει ιδιαίτερη φυσιολογία. Είναι αποικισμένη από τη φυσιολογική χλωρίδα και για να διατηρηθεί η ισορροπία της, χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα. Η σωστή υγιεινή στο σημείο αυτό, αποτελεί καθημερινή ρουτίνα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να παραμελεί.

Συμβουλές για περιποίηση και προστασία ευαίσθητης περιοχής

  • Συνιστάται η αλλαγή βαμβακερού εσώρουχου καθημερινά, έτσι ώστε να μην αναπτύσσονται βακτήρια και μύκητες. Το εσώρουχο θα πρέπει να αλλάζεται ακόμα και δύο φορές την ημέρα, αν η γυναίκα αισθάνεται περισσότερη υγρασία, εργάζεται αρκετές ώρες ή αθλείται. Γενικά, πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ στενά παντελόνια, καλσόν, κολάν και τα στενά ή συνθετικά εσώρουχα.
  • Ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές διότι η παραμονή με βρεγμένο μαγιό, η βρώμικη θάλασσα ή πισίνα και τα μικρόβια που «κρύβονται στην άμμο» αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γυναικολογικών λοιμώξεων, εμφάνισης δηλαδή κολπίτιδας, τραχηλίτιδας ή ουρολοίμωξης.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο σκούπισμα μετά την τουαλέτα, αφού η φορά από πίσω προς τα μπρος μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στον κόλπο.
  • Για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, είναι σημαντική η επιλογή ενός προϊόντος με ήπια σύνθεση, που δεν θα διαταράσσει το PH της ευαίσθητης περιοχής και δεν θα προκαλεί οποιαδήποτε ενόχληση (π.χ. κνησμό, καύσο κ.λπ.). Σε συνδυασμό με άφθονο νερό και ήπιες κινήσεις, εξασφαλίζεται η καθαριότητα και η ισορροπία καθημερινά.

Σε περίπτωση που, παρ’ όλη την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής, μία γυναίκα εμφανίσει συμπτώματα, όπως κνησμό, καύσο ή αυξημένα κολπικά υγρά, θα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της, ώστε να ληφθούν καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού. Αν από το αποτέλεσμα προκύψει πως υπάρχουν  μύκητες, θα πρέπει να ληφθεί συγκεκριμένη θεραπεία.

Πριν τα αποτελέσματα των καλλιεργειών, προκειμένου να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα, η γυναίκα μπορεί να κάνει εξωτερικές πλύσεις με εξειδικευμένο καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις τοπικών ερεθισμών (κολπίτιδα, μυκητίαση, ουρολοίμωξη, έκκριση υγρών), δρα αντισηπτικά, επαναφέρει το όξινο pH της ευαίσθητης περιοχής, έχει ενυδατική και μαλακτική δράση, μειώνει τις δυσάρεστες οσμές, τον κνησμό και την έκκριση υγρών και προστατεύει τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα. Παράλληλα, μπορεί να συνδυάσει κολπικές πλύσεις με σόδα.

Τέλος, για την ανακούφιση από τα συμπτώματα εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κατάλληλο τζελ εξωτερικής χρήσης.

You'll also enjoy this!

Σε τι βοηθάει η βιταμίνη d;

Αξίζει να θυμόμαστε πως οι κολπίτιδες είναι συνήθεις καταστάσεις που συμβαίνουν συχνά και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, αρκεί οι γυναίκες που εμφανίζουν ανάλογα συμπτώματα να απευθυνθούν εγκαίρως στον ειδικό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του.

Αγαμέμνων Δρακονταειδής

Recent Posts

Μετά τη μάσκα προσώπου, τι βάζω;

Ενώ κάποια από τα βήματα ομορφιάς έχουν ξεκάθαρη σειρά, για άλλα, υπάρχει πολλές φορές ένα…

1 month ago

Βλεφαρόπτωση: αιτίες & πώς διορθώνεται μη επεμβατικά

Ένα «ανοιχτό» βλέμμα, πάντα δίνει έξτρα πόντους στην όψη μας, αφού κάνει τα μάτια να…

1 month ago

Καταρροή και φτέρνισμα: αντιμετώπιση και αυτήν την άνοιξη

Οι αλλεργίες της ανοιξιάτικης περιόδου κάνουν τη μύτη να τρέχει λίγο πιο συχνά και τα…

1 month ago

«Γέμισμα» ρυτίδων με υαλουρονικό για λείο & ελαστικό δέρμα

Μέσα από μία καθημερινή καλλυντική φροντίδα με υαλουρονικό οξύ, μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα…

1 month ago

Κολλαγόνο & υαλουρονικό οξύ: Το Must στη περιποίηση προσώπου

Κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ: οι «πυλώνες» της ομορφιάς του δέρματος  Τα δύο συστατικά-κλειδιά του νεανικού…

1 month ago

Κάθε πότε αλλάζουμε οδοντόβουρτσα;

Όταν η οδοντόβουρτσά μας δεν είναι πια αποδοτική στο να επιτελεί τον σκοπό της χρειάζεται…

2 months ago