Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα στις γυναίκες καθώς μία στις πέντε γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή συμπτώματα κυστίτιδας. H κυστίτιδα, η πιο απλή μορφή ουρολοίμωξης, αποτελεί την πιο συχνή φλεγμονή στις γυναίκες κάθε ηλικιακής ομάδας [1]. Κάθε χρόνο περισσότερες από 150 εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται με κυστίτιδα παγκοσμίως [2]. Γυναίκες ηλικίας 20 – 40 ετών εμφανίζουν κυστίτιδα σε ποσοστό 25-40% [3]. Συχνό πρόβλημα είναι επίσης, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ( 2 ή περισσότερα επεισόδια κυστίτιδας στο εξάμηνο ή 3 ή περισσότερα επεισόδια στο έτος) και έχει παρατηρηθεί ότι ποσοστό 30-44% των γυναικών με κυστίτιδα θα υποτροπιάσει μέσα στο επόμενο 6μηνο [4].
Η κυστίτιδα είναι οξεία φλεγμονή που προκαλείται συνήθως από βακτηρίδια ή άλλους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν το επιθήλιο (επιφανειακά κύτταρα) της ουροδόχου κύστης. Το μικρόβιο που ανευρίσκεται συχνότερα (σε ποσοστό 80%) είναι το βακτηρίδιο Escherichia Coli, το οποίο έχει την ικανότητα να προσβάλλει εύκολα τα επιθηλιακά κύτταρα της ουροδόχου κύστης και να αναπαράγεται ταχύτατα μέσα σε αυτά, σχηματίζοντας 10.000 έως 100.000 νέα βακτηρίδια μέσα σε 24 ώρες.
Η κυστίτιδα συνοδεύεται από ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πόνος ή/ και τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία και έντονο αίσθημα ανάγκης για ούρηση (έπειξη ούρησης) και πόνος ή αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ουρολοίμωξης, η φλεγμονή επεκτείνεται από την ουροδόχο κύστη στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) και συνοδεύεται από πιο θορυβώδη συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, ρίγος και έντονη κακουχία.
Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνό πρόβλημα και στην εγκυμοσύνη. Ποσοστό 2-5% των εγκύων εμφανίζουν ασυμπτωματική βακτηριουρία (παρουσία μικροοργανισμών στα ούρα), εκ των οποίων το 30% περίπου θα εμφανίσει τελικά κυστίτιδα [5]. Ο κίνδυνος πυελονεφρίτιδας κατά την κύηση παρατηρείται σε ποσοστό 2% των γυναικών [6]. Η ουρολοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές, όπως πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης, με σημαντική μητρική και νεογνική νοσηρότητα.
Τα ούρα υπο φυσιολογικές συνθήκες είναι στείρα μικροβίων, κυρίως λόγω παραγόντων (όπως το σχετικά όξινο pH των ούρων, η υψηλή ωσμωτικότητα και η αυξημένη συγκέντρωση ουρίας σε αυτά) με βακτηριοστατική δράση που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη. Η ανεμπόδιστη και φυσιολογική σε συχνότητα ούρηση βοηθάει στην υγιή λειτουργία της ουροδόχου κύστης, καθώς η απόβολη τυχόν μικροβίων στα ούρα αποτρέπει τον αποικισμό της κύστης από μικρόβια και την ανάπτυξη ουρολοίμωξης.
Η κυστίτιδα εμφανίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε υγιείς κατά τα άλλα γυναίκες με φυσιολογική ανατομία του ουροποιητικού συστήματος. Υπάρχουν ωστόσο διάφοροι παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες που ευνοούν την υπερανάπτυξη μικροβίων και την εμφάνιση ουρολοίμωξης.
Στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση κυστίτιδας στις γυναίκες περιλαμβάνονται:
Ορισμένες απλές καθημερινές πρακτικές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κυστίτιδας, όπως:
Στην περίπτωση γυναικών που αντιμετωπίζουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ο αριθμός των επεισοδίων μπορεί να ελαττωθεί με τις εξής μεθόδους:
Κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ: οι «πυλώνες» της ομορφιάς του δέρματος Τα δύο συστατικά-κλειδιά του νεανικού…
Όταν η οδοντόβουρτσά μας δεν είναι πια αποδοτική στο να επιτελεί τον σκοπό της χρειάζεται…
Όλοι όσοι αγαπούν μία εντυπωσιακή εικόνα κεφαλής, συνδέουν με αυτή σχεδόν πάντα τα πυκνά, στιλπνά…
Ένα πολύ ξηρό δέρμα με προδιάθεση ατοπίας εμφανίζει συμπτώματα διαφορετικών διαβαθμίσεων με πρώτο στάδιο την…
Αν ανήκετε σε αυτούς που παρατηρούν τα χείλη τους να σκάνε και δεν σας αρέσει…
Καθώς είναι δύο από τις λέξεις που ακούτε πολύ συχνά στο κεφάλαιο αντιγήρανση, είναι λογικό…