Ευαίσθητη Περιοχή

Ξηρή ευαίσθητη περιοχή: Συμβουλές περιποίησης

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο «ευαίσθητη περιοχή» για να περιγράψουμε την περιοχή του γυναικείου κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να το αναφέρουμε και χωρίς τα εισαγωγικά. Η περιοχή αυτή πραγματικά βρίσκεται σε μία πολύ λεπτή ισορροπία ώστε να διατηρείται φυσιολογικός ο κολπικός βλεννογόνος αλλά και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτή η ισορροπία διαταράσσεται και δημιουργείται ξηρότητα.

Τέτοιες καταστάσεις είναι όταν η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση ή σε πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια συνέπεια της απώλειας των οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Επίσης ξηρότητα στην περιοχή αυτή μπορεί να επιφέρει η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών. Μία επιπλέον συνθήκη που προκαλεί ξηρότητα είναι η περίοδος θηλασμού της γυναίκας, ιδίως άμα αυτός είναι παρατεταμένος.

Η ξηρότητα της περιοχής μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, αίσθημα κνησμού, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς και δυσουρικά ενοχλήματα όπως συχνοουρία και τσούξιμο κατά την ούρηση.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν το πόσο σημαντικό είναι για τη γυναίκα να προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να τις θεραπεύει. Η θεραπεία είναι η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν οιστρογόνα, είτε κολπικά είτε δια του στόματος όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη λήψη τους. Διαφορετικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενυδατικά gel κολπικά, τα οποία ενυδατώνουν τον κόλπο. Σημαντικό επίσης για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων είναι η ορθή χρήση καθημερινών καθαριστικών της περιοχής, ώστε να μη διαταράσσεται το PH. Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν γαλακτοβάκιλλοι, ειδικοί για τη διατήρηση του μικροβιώματος του κολπικού βλεννογόνου.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Ποια λάθη στην έμμηνο ρύση επηρεάζουν την υγιεινή της περιοχής;

Συμπερασματικά κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα με την ξηρότητα της ευαίσθητης περιοχής πρέπει να γνωρίζει ότι με τη κατάλληλη συμβουλευτική και σωστή χρήση των σωστών σκευασμάτων μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Παπανικολάου Αθανάσιος

View Comments

Recent Posts

Λιπαρά Μαλλιά: Αντιμετώπιση Αποφεύγοντας 6 Συχνές Συνήθειες

Τα λιπαρά, βαριά μαλλιά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «λαδωμένα», δεν είναι συνήθως μία επιθυμητή εικόνα.…

13 hours ago

Κοκκινίλες στο Σώμα: Για τι μας Προειδοποιούν;

   Οι κοκκινίλες στο σώμα αποτελούν ένα κλινικό σύμπτωμα που περιλαμβάνει αλλαγές στο δέρμα, το οποίο…

3 days ago

Γυναικεία Τριχόπτωση: Είδη, Αιτίες και Αντιμετώπιση

Με τον όρο "γυναικεία τριχόπτωση" χαρακτηρίζεται η απώλεια τριχών από το τριχωτό της κεφαλής μιας…

2 weeks ago

Οδοντικό Νήμα: Χρήση για Ολοκληρωμένη Στοματική Υγιεινή

Αφού ξέρουμε την αξία του οδοντικού νήματος στη στοματική μας υγεία, γιατί το παραλείπουμε τόσο…

3 weeks ago

Άσπρη γλώσσα: Αιτίες και Αντιμετώπιση

Η άσπρη γλώσσα είναι μια κατάσταση που εκδηλώνεται είτε σαν μια λευκή ομοιόμορφη επικάλυψη στην…

4 weeks ago