Υγιεινή ευαίσθητης περιοχής & καλοκαίρι: Τι να γνωρίζετε

Ο γυναικείος κόλπος αποτελεί μία κοιλότητα, η οποία έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και για αυτό το λόγο είναι πολύ ευαίσθητη. Οι μικροοργανισμοί – γαλακτοβάκιλλοι που ζουν φυσιολογικά και αποικίζουν την κολπική χλωρίδα είναι υπεύθυνοι να διατηρούν το PH του κόλπου σταθερό σαν μία μορφή φυσικής ασπίδας.

Τι γίνεται όμως όταν η γυναίκα εκτεθεί σε εξωγενείς παράγοντες και ποιοι είναι αυτοί;

Το καλοκαίρι, ως γνωστό, τα περιστατικά που αφορούν τις κολπίτιδες (φλεγμονή του κόλπου) αλλά και τις αιδοιοκολπίτιδες αυξάνουν. Αυτό συμβαίνει  γιατί το καλοκαίρι με τα μπάνια σε θάλασσα ή πισίνα και η επαφή με το υγρό στοιχείο αυξάνει την υγρασία στην περιοχή, άρα και την ανάπτυξη των μυκήτων. Επιπλέον, αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει σε επαφή με κάποιον μικροοργανισμό από μολυσμένα νερά. Η επαφή με τις πετσέτες θαλάσσης και την άμμο μπορεί να θεωρηθούν παράγοντες κινδύνου. Ακόμα, η πιο συχνή χρήση εξωτερικών δημόσιων τουαλετών μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε ότι και οι  θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη της υγρασίας.

Τι μπορεί να κάνει όμως μία γυναίκα για να αποφύγει τα παραπάνω;

Μία λύση είναι μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή πισίνα να κάνει ένα ντους και να αλλάζει το μαγιό της ώστε να μην παραμένει πολλή ώρα με βρεγμένο. Θα πρέπει να χρησιμοποιεί καθαρή πετσέτα και ξαπλώστρα για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με την άμμο. Επιπλέον, η χρήση ενός καθαριστικού για την ευαίσθητη περιοχή σε καθημερινή  χρήση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά. Η λήψη πολλών υγρών είναι καθοριστική για την αποφυγή και συνυπαρχουσών ουρολοιμώξεων. Ακόμα και η διατροφή (πλούσια σε βιταμίνες)  μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος προστασίας για την αποφυγή κολπίτιδων. Γυναίκες οι οποίες ταλαιπωρούνται από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να κάνουν και λήψη γαλακτοβακίλλων.

Τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει επίσης παρατηρηθεί αύξηση σεξουαλικής δραστηριότητας ,στοιχείο που αποτελεί άλλον ένα λόγο που η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη στην ανάπτυξη κάποιας κολπίτιδας. Σε αυτήν την περίπτωση η χρήση προφυλακτικού και η χρήση σωστών καθαριστικών της περιοχής μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση κολπίτιδας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Ποια λάθη στην έμμηνο ρύση επηρεάζουν την υγιεινή της περιοχής;

Η σύστασή μας λοιπόν είναι, χαρείτε το καλοκαίρι, λαμβάνοντας τα προληπτικά μέτρα  που αναφέραμε προκειμένου να μην ταλαιπωρηθείτε.

Παπανικολάου Αθανάσιος

Recent Posts

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

1 day ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

5 days ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

1 week ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

1 week ago

Γρίπη ή κρυολόγημα: Ποιες οι διαφορές & πώς να θωρακιστείτε

Με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα δύο. Όμως η…

4 weeks ago

Φαγούρα στο σώμα & αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

Μία διαρκής αίσθηση κνησμού που αντί να υποχωρεί με το ξύσιμο, αντίθετα μεγαλώνει; Αν βιώνετε…

4 weeks ago