Η μικροβιακή πλάκα, γνωστή και ως βιοϋμένιο, είναι ένα αόρατο στρώμα που εντοπίζεται στους σκληρούς και μαλακούς ιστούς της στοματικής κοιλότητας και  αποτελείται κυρίως από μικρόβια και υπολείμματα τροφών.

Είναι υπεύθυνη για σοβαρές ασθένειες της στοματικής κοιλότητας, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η άσχημη αναπνοή. Ωστόσο δεν ευθύνεται μόνο για νόσους τους στόματος, αλλά τα μικρόβια μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο σώμα προκαλώντας με την πάροδο του χρόνου σοβαρότερες ασθένειες, όπως παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, εγκεφαλικά επεισόδια, αναπνευστικές διαταραχές και διαβήτη.

Πώς εντοπίζεται η βακτηριακή πλάκα;

Η βακτηριακή πλάκα δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, επομένως πρέπει να χρωματίζεται με ειδικές χρωστικές στο οδοντιατρείο, οι οποίες είναι βίοσυμβατές, εύκολες στην χρήση και φιλικές τόσο στα δόντια όσο και στους μαλακούς ιστούς.

Κατά την οδοντιατρική επίσκεψη, ο χρωματισμός της βακτηριακής πλάκας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει ο ασθενής να καταλάβει τα μηνύματα που του δίνονται λεκτικά από τον οδοντίατρο. Με την αποκάλυψη του ασθενή γύρω από το βιοϋμένιο μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε στη στοματική υγιεινή και να τον βοηθήσουμε να επεξεργαστεί τις νέες πληροφορίες, που είναι απαραίτητες για τη στοματική του υγεία.

Πώς αφαιρείται η οδοντική πλάκα;

Η αφαίρεση της πλάκας πρέπει να γίνεται καθημερινά με την κατάλληλη στοματική υγιεινή, για να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα.

Βούρτσισμα δοντιών 

Το βούρτσισμα των δοντιών αφαιρεί το μεγαλύτερο ποσοστό της βακτηριακής πλάκας και πρέπει να πραγματοποιείται με την σωστή τεχνική, ώστε να καθαρίζει τα δόντια και τα ούλα στις παρειακές,  γλωσσικές και μασητικές επιφάνειες. Το βούρτσισμα γίνεται με μαλακές κυκλικές κινήσεις στα δόντια και στα ούλα δυο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, για τουλάχιστον δύο λεπτά.

Νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια

Το νήμα και το μεσοδόντιο βουρτσακι αφαιρούν τα μικρόβια από τις ενδιάμεσες επιφάνειες των δοντιών. Θα πρέπει να γίνεται ορθή χρήση του νήματος κάθε μέρα, ώστε να μην τραυματίζονται τα ούλα και να επιλέγεται το κατάλληλο μέγεθος στο μεσοδόντιο βουρτσάκι.

Στοματικό διάλυμα

Η χρήση στοματικού διαλύματος βοηθά στην καταπολέμηση της μικροβιακής πλάκας  και στον έλεγχο του μικροβιακού φορτίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ένα διάλυμα που περιέχει Χλωρεξιδίνη για τη μείωση των μικροβίων και την αντισηψία της στοματικής κοιλότητας.

Οδοντόκρεμα 

Στην σημερινή εποχή κυκλοφορούν στην αγορά ποικίλου τύπου οδοντόκρεμες οι οποίες είναι εξειδικευμένες για το στοματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε ασθενής. Η επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο κάθε ασθενής και στοχεύει στην αντιμετώπιση διαφορετικών οδοντικών προβλημάτων( ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α.).

Ειδική συσκευή μεσοδόντιου καθαρισμού

You'll also enjoy this!

Πώς προκαλείται η τερηδόνα και πώς την προλαμβάνουμε;

Εκτός από τα παραπάνω, κάτι που θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση της πλάκας και είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται από όλους μας καθημερινά είναι η ηλεκτρική συσκευή του μεσοδόντιου καθαρισμού. Πρόκειται για μια συσκευή που καταιονίζει νερό με πίεση και έτσι απομακρύνεται όλο το βιοϋμένιο όχι μόνο από δυσπρόσιτες επιφάνειες του δοντιού αλλά και από τα ούλα και την ουλοδοντικη σχισμή, προσφέροντας έτσι ένα υγιέστατο χαμόγελο.

Καθαρισμός δοντιών στον οδοντίατρο 

Η αποτελεσματική αφαίρεση της πλάκας είναι απαραίτητη για την στοματική υγεία αλλά δεν είναι πάντα  τόσο εύκολη.

Οι περισσότεροι αρκούνται στο βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές τη μέρα.  Ωστόσο, το τακτικό βούρτσισμα δεν είναι αρκετό και πρέπει να συνοδεύεται από περιοδικό καθαρισμό στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

Με τον τακτικό καθαρισμό των δοντιών στον οδοντίατρο:

1. Προλαμβάνουμε την ανάπτυξη τερηδόνας και την απώλεια των δοντιών

Ακόμη και αν κάποιος βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί. Με το απλό βούρτσισμα, μπορεί να αφήσει υπολείμματα τροφών σε κάποιες επιφάνειες των δοντιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βακτήρια του στόματος να απελευθερώνουν οξέα τα οποία οδηγούν σε κοιλότητες τερηδόνας. Οπότε, με τον καθαρισμό των δοντιών αποτρέπεται η δημιουργία τερηδόνας η οποία στην εξέλιξή της μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών.

2.Προλαμβάνουμε την ανάπτυξη ουλίτιδας και την εξέλιξή της σε περιοδοντίτιδα

Με τον οδοντικό καθαρισμό ο οδοντίατρος αφαιρεί την επίμονη συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας σε βάθος η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη ουλίτιδας και την εξέλιξή της σε περιοδοντίτιδα.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της οδοντιατρικής επιστήμης το νέο πρωτόκολλο καθαρισμού- Guided Biofilm Therapy- είναι μια ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία, κατά την οποία αφαιρείται πλήρως το βλαβερό βιοϋμένιο, οι χρωστικές και η τρυγία και καθαρίζονται σε βάθος οι προσθετικές εργασίες. Οι καινοτόμες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το GBT προστατεύουν τις επιφάνειες δοντιών και ούλων των ασθενών, ενώ παράλληλα ο ασθενής νιώθει άνετα και δεν έχει καμιά ενόχληση.

Η απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας από τον ασθενή και σε συνεργασία με τον οδοντίατρο, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την πρόληψη των στοματικών νόσων και για να διατηρήσουμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.

Μαρία Χατζάκη

Recent Posts

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

2 weeks ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

3 weeks ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

3 weeks ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

3 weeks ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

4 weeks ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

4 weeks ago