Συμβουλές Υγείας

Συμπτώματα αφυδάτωσης στο σώμα και στο δέρμα μας

Καλοκαίρι… ή αλλιώς το «τέλειο μείγμα» για να προκληθεί αφυδάτωση στον οργανισμό, ειδικά αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας. Ανακαλύπτουμε τις δύο βασικές αιτίες που δημιουργούν πρόσφορο «έδαφος», για να αφυδατωθεί το σώμα μας και διαπιστώνουμε πώς τα συμπτώματα αυτά μπορούν να φανούν στην εικόνα και την υφή του δέρματός μας.

Είμαστε από τη φύση μας… το αντίθετο της αφυδάτωσης

Το 50% – 70% του σώματός μας αποτελείται από νερό1. Ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα οστά, οι μύες, οι νεφροί, οι πνεύμονες, το δέρμα (που είναι και το μεγαλύτερο όργανο)… όλα μας τα όργανα αποτελούνται από νερό. Όταν, λοιπόν, η ίδια η φύση έχει προνοήσει να κάνει το νερό βασικό στοιχείο της υπόστασής μας, για να διατηρήσουμε την ομοιόστασή μας, τότε καταλαβαίνουμε ότι να διατηρήσουμε το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας είναι καταλυτικής σημασίας.

Γιατί χάνουμε τα αποθέματα υγρασίας μας πιο εύκολα τα καλοκαίρι;

Ο πρώτος και σημαντικός λόγος είναι ο ήλιος και η ζέστη. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία την εποχή που περνάμε πολλή ώρα στην παραλία, κάνει τον οργανισμό μας να χάνει υγρά αλλά και πολύτιμα άλατα, όπως το νάτριο και το κάλιο. Ειδικά αν παράλληλα δεν πίνουμε νερό και παρουσιάζουμε έντονη εφίδρωση, το κεφάλαιο «αφυδάτωση: συμπτώματα στον οργανισμό μας» μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονο.

Προσθέσετε στον ήλιο και την υπερβολική εφίδρωση που είναι λογικό να παρουσιαστεί στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι ο δεύτερος «ένοχος» για την αφυδάτωσή μας τους θερινούς μήνες.

Και αν θέλουμε να επικεντρωθούμε στην αφυδάτωση σε σχέση με το δέρμα μας, αξίζει να αναφέρουμε και το αλάτι, την άμμο της παραλίας και το χλώριο της πισίνας αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες από τα κλιματιστικά στους εσωτερικούς χώρους.

 

Πώς είναι ένας αφυδατωμένος οργανισμός;

  • Υπάρχει μία αίσθηση ξηρότητας στο στόμα και τα χείλη
  • Εμφανίζεται κόπωση και έλλειψη ενέργειας ή σωματική αδυναμία
  • Πονοκέφαλος
  • Οίδημα στα πόδια
  • Κράμπες
  • Απώλεια όρεξης για φαγητό

Υπάρχει πάντα η περίπτωση να παρουσιαστούν και πιο σοβαρά συμπτώματα αφυδάτωσης (ζάλη, διάρροια, εμετός, χαμηλή πίεση κ.λπ.) ή η αφυδάτωσή μας να συνδέεται με ηλίαση ή θερμοπληξία. Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας ακόμα και αν τα σημάδια μας φαίνονται ήπια, για να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Αν βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών, επικοινωνούμε μαζί του τηλεφωνικά για οδηγίες και αναζητάμε το κοντινότερο σημείο ιατρικής βοήθειας.

 

Μήπως το δέρμα μας ομολογήσει τα συμπτώματα αφυδάτωσης, πριν τα ανιχνεύσουμε στον οργανισμό μας;

Είναι πολύ πιθανό, αφού το δέρμα είναι το όργανο του σώματός μας που πλήττεται άμεσα και απευθείας από την έκθεση στον ήλιο. Καθώς ο δερματικός φραγμός του αποδυναμώνεται και τα επίπεδα υγρασίας χάνονται:

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Τροφές για ενίσχυση ανοσοποιητικού & τρόποι θωράκισης
  • Το δέρμα γίνεται ξηρό, μπορεί και να ξεφλουδίζει κατά τόπους
  • Αποκτά σκληρή, τραχιά, ανελαστική υφή
  • Στη όψη φαίνεται θαμπό και κουρασμένο
  • Έχει χάσει τη ζωντάνια του

Παράλληλα, καθώς μειώνονται και τα επίπεδα κολλαγόνου από την ηλιακή ακτινοβολία

  • Η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα, την πυκνότητα και την τονικότητά της.
  • «Σπάει»
  • Εμφανίζει λεπτές γραμμές και πρώτες ρυτίδες.

 

Τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αφυδάτωση στο δέρμα;

Πέρα από τη ενυδατική αποκατάσταση του οργανισμού εκ των έσω μέσα από την κατανάλωση νερού, το δέρμα μας έχει ανάγκη και εξωτερικής, ενισχυτικής ενυδατικής περιποίησης μέσα από την καλλυντική του φροντίδα. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, λοιπόν, δεν αμελούμε την εφαρμογή της κατάλληλης για το δέρμα μας ενυδατικής κρέμας πρωί και βράδυ, προκειμένου να αποκαταστήσουμε το υδατικό του ισοζύγιο και να το επανορθώσουμε. Εμπιστευόμαστε την ειδικά μελετημένη φροντίδα με ισχυρά πεπτίδια και μοναδικό συνδυασμό ενυδατικών παραγόντων, επιλέγοντας την κρέμα που μας ταιριάζει. Αν το ζητούμενό μας είναι μία φροντίδα παρατεταμένης ενυδάτωσης, η Moisturizing 24h Cream είναι εδώ για να μας χαρίσει ενυδάτωση διαρκείας που θα βελτιώσει την υφή του δέρματος και θα το προστατεύσει απ’ το οξειδωτικό στρες. Μήπως, από την άλλη, στοχεύουμε σε ένα πολυεπίπεδο αποτέλεσμα ενυδάτωσης;  Τότε, η Moisturizing Plus Cream 3πλής ενυδάτωσης και στις 3 στιβάδες του δέρματος που αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και το επανορθώνει ορατά, καλύπτει ιδανικά την ανάγκη μας. Tέλος, για την πλούσια και απολαυστική ενυδάτωση του ώριμου ή πολύ ξηρού δέρματος φροντίζει αποτελεσματικά η Moisturizing Rich Cream με ειδικά σχεδιασμένη σύνθεση που αυξάνει την πυκνότητα του δέρματος και δρα αντιρυτιδικά. Ανεξάρτητα από την κρέμα που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τα αποτελέσματα της καθημερινής ενυδατικής μας φροντίδας με τον πολυδύναμο ορό ενισχυμένης ενυδάτωσης και επανόρθωσης Face Serum Hyaluronic Acid.  Εμπλουτισμένος με υαλουρονικό οξύ 2 τύπων για υψηλή δραστικότητα, ενυδατώνει δυναμικά το δέρμα αποκαθιστώντας την πυκνότητά του και γεμίζει τις ρυτίδες ενώ παράλληλα  ενεργοποιεί και  τη σύνθεση υαλουρονικού οξέος στο δέρμα για συνολική φροντίδα επανόρθωσης.

 

 

Προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε τα σημάδια αφυδάτωσης στον οργανισμό και το δέρμα με ενυδατική φροντίδα ενδογενώς και εξωγενώς, απευθυνόμαστε πάντα στον γιατρό μας και χαιρόμαστε τη θερινή σεζόν, βγάζοντας από το λεξιλόγιό μας τη φράση αφυδάτωση-συμπτώματα.

 

1.Water: How much should you drink every day?, Mayo Clinic.

 

Frezyderm Team

Recent Posts

Εύκολο καθημερινό μακιγιάζ: 3+1 συμβουλές από τη Frezyderm

Πόσο συχνά θέλουμε να είμαστε περιποιημένες στο γραφείο, στη σχολή, στην καθημερινή βόλτα αλλά δεν…

4 days ago

Ψαλίδα μαλλιών: Αντιμετώπιση για υγιή & λαμπερά μαλλιά

Τρίχα που «ανοίγει» και «σπάει» κατά τόπους και κυρίως στις άκρες;  H ψαλίδα εμφανίζεται συχνά…

6 days ago

Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής: 4+1 συνήθειες προς αποφυγή

Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι η ευαίσθητη περιοχή έχει ιδιαίτερες και απαιτητικές ανάγκες λόγω της φυσιολογίας…

1 week ago

Ενυδάτωση επιδερμίδας και μετά το καλοκαίρι

Μπορεί να ξέρουμε ότι μετά την έντονη έκθεση στον ήλιο για παρατεταμένο διάστημα η επιδερμίδα…

2 weeks ago

Εμμηνόπαυση & ουρογεννητικό σύνδρομο

Πρόκειται για μία χρόνια και εξελισσόμενη πάθηση που αφορά στα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας…

2 weeks ago

Τροφές για ενίσχυση ανοσοποιητικού & τρόποι θωράκισης

Η αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ανακαλύπτουμε…

2 weeks ago