Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνό νόσημα σε παιδιά και σε ενήλικες. Η συχνότητά της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σχετίζεται με την επίδραση των παραγόντων του περιβάλλοντος και ιδίως αυτών που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής (σκόνη, υγρασία, ρύπανση ατμόσφαιρας) και την έχει καταστήσει μία από τις 10 πιο συχνές αιτίες για να επισκεφθεί ένας ασθενής τον γιατρό.
Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα: αυτοί που στάζει η μύτη τους (ρινόρροια) και πταρνίζονται συχνά και εκείνοι που μπουκώνει η μύτη τους. Πιθανά συμπτώματα που συνοδεύουν τα παραπάνω είναι η φαγούρα στο λαιμό, η ξηρότητα του φάρυγγα, η επιπεφυκίτιδα, η δακρύρροια, η φαγούρα στα μάτια, οι διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης (κυρίως ανοσμία), και αρκετές φορές οι ασθματικές κρίσεις. Μία ρινίτιδα χαρακτηρίζεται αλλεργική όταν τα συμπτώματά της διαρκούν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα και για πολλές ημέρες.
Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε εποχική, με συμπτώματα μόνο κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, και σε ολοετή, με συμπτώματα που παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Στην εποχική αλλεργική ρινίτιδα συνήθως κυριαρχούν τα πολλά φταρνίσματα, η υδαρής καταρροή και ο κνησμός της μύτης. Αντιθέτως, στην ολοετή αλλεργική ρινίτιδα, η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) είναι το κυρίαρχο ενόχλημα των ασθενών. Τα οφθαλμικά συμπτώματα είναι συνηθέστερα συμπτώματα της εποχικής και όχι τόσο της ολοετούς αλλεργικής ρινίτιδας.
Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται συνήθως σε αλλεργιογόνα γύρεων (κυρίως την άνοιξη, από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο) και λιγότερο σε σπόρους μυκήτων και σε ακάρεα οικιακής σκόνης (το καλοκαίρι και το φθινόπωρο). Στη χώρα μας, τα περισσότερα αλλεργιογόνα γύρεων προέρχονται από την ελιά, το φυτό περδικάκι, τη μαργαρίτα, και τα αγρωστώδη.
H ολοετής αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται συνήθως στα ακάρεα οικιακής σκόνης, τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων, και λιγότερο σε σπόρους μυκήτων. Οι ασθενείς με ολοετή αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν περισσότερο συχνά και δευτεροπαθή ενοχλήματα όπως στοματική αναπνοή, παρατεταμένο ροχαλητό, υπνική άπνοια, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες.
Η ιατρική ειδικότητα στην οποία αρχικά πρέπει να απευθύνεται ένας πάσχων από αλλεργική ρινίτιδα είναι ο Ωτορινολαρυγγολόγος.
Κατά την ΩΡΛ εξέταση λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενούς και διενεργείται εξέταση του εσωτερικού της μύτης του ασθενούς για την ανεύρεση τυχόν ανατομικών ανωμαλιών που μπορεί να συνυπάρχουν και να επιδεινώνουν την κατάσταση όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία των ρινικών κογχών, η ύπαρξη πολυπόδων, κ.α
Κατόπιν, ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να προταθεί η διενέργεια ορισμένων ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων (εξετάσεις αίματος, δερματικά test, κ.α) ή και αξονικών τομογραφιών.
Στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας σημαντικό ρόλο παίζει κατ’ αρχήν η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων με καλό καθημερινό αερισμό του οικιακού περιβάλλοντος, η απομάκρυνση των οικόσιτων ζώων αν υπάρχει αλλεργία σε αυτά, ενώ σε περιπτώσεις εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας συστήνεται η μετακίνηση του ατόμου με κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου, η τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα του σπιτιού, και το λούσιμο των μαλλιών τόσο του ασθενούς όσο και του/της συντρόφου του πριν τον ύπνο.
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων (αντιϊσταμινικά, κορτικοστεροειδή, φυτικοί παράγοντες κ.α) τόσο από το στόμα όσο και σε μορφή σπρέυ, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας που μπορεί να προταθούν από τον θεράποντα ιατρό. Προφυλακτικά μπορούν επίσης να δοθούν ρινικά σπρέυ με φυσικούς – μη φαρμακευτικούς παράγοντες για τακτική χρήση από τον ασθενή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Η ανοσοθεραπεία για την απευαισθητοποίηση από ορισμένα αλλεργιογόνα χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις με καλά αποτελέσματα.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως επειδή η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και εμφανίζει αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, είναι καίριας σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπισή της.
Κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ: οι «πυλώνες» της ομορφιάς του δέρματος Τα δύο συστατικά-κλειδιά του νεανικού…
Όταν η οδοντόβουρτσά μας δεν είναι πια αποδοτική στο να επιτελεί τον σκοπό της χρειάζεται…
Όλοι όσοι αγαπούν μία εντυπωσιακή εικόνα κεφαλής, συνδέουν με αυτή σχεδόν πάντα τα πυκνά, στιλπνά…
Ένα πολύ ξηρό δέρμα με προδιάθεση ατοπίας εμφανίζει συμπτώματα διαφορετικών διαβαθμίσεων με πρώτο στάδιο την…
Αν ανήκετε σε αυτούς που παρατηρούν τα χείλη τους να σκάνε και δεν σας αρέσει…
Καθώς είναι δύο από τις λέξεις που ακούτε πολύ συχνά στο κεφάλαιο αντιγήρανση, είναι λογικό…