Με τον όρο «εξάνθημα» αναφερόμαστε σε μία αλλαγή που συμβαίνει και επηρεάζει τη φυσιολογική όψη του δέρματος. Αυτό σχετίζεται με το χρώμα, την υφή και τη γενικότερη εμφάνισή του. Η βλάβη μπορεί να είναι εντοπισμένη σε ένα μόνο σημείο ή γενικευμένη.
Αποτελεί μία από τις συχνότερες δερματοπάθειες και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, 1 στους 3 Ευρωπαίους πολίτες (περίπου το 32%) έχει εμφανίσει κάποιο εξάνθημα, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση των εξανθημάτων είναι πάρα πολλές, όπως επίσης πολλά και διαφορετικά είναι και τα είδη των εξανθημάτων.
Μπορεί να εκδηλωθούν με κνησμό, φλεγμονή (όπου το δέρμα είναι ζεστό με το άγγιγμα), φλύκταινες (φουσκάλες), διόγκωση και πόνο.
Κυριότερες ενοχοποιούμενες αιτίες για την εμφάνιση των εξανθημάτων είναι:
Τροφικές αλλεργίες
Οι ξηροί καρποί ευθύνονται για τις τροφικές αλλεργίες σε παιδιά και ενήλικες. Τα γαλακτοκομικά επίσης στην παιδική ηλικία, ενώ τα θαλασσινά στους ενήλικες.
Φάρμακα
Ευθύνονται κυρίως τα αντιβιοτικά, τα παυσίπονα, τα αντιεπιληπτικά, ακόμη και τα εμβόλια. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί άμεσα ή μετά την έκθεση στον ήλιο, αφού ο ασθενής έχει λάβει το φάρμακο.
Εξ επαφής δερματίτιδα
Συμβαίνει όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με μία ουσία που προκαλεί το εξάνθημα. Οι συχνότερα ενοχοποιούμενες ουσίες είναι τα απορρυπαντικά, το καουτσούκ, το latex, οι βαφές ρούχων, κάποια δηλητηριώδη φυτά, αλλά και καλλυντικά προϊόντα.
Άγχος
Το στρες μπορεί να προκαλέσει κνιδωτικά εξανθήματα στο δέρμα. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται ως ροζ ή κόκκινες κηλίδες, ελαφρώς ανάγλυφες, με έντονη φαγούρα.
Έκθεση σε έντονη ηλιοφάνεια
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν το εξάνθημα έπειτα απ’ τις πρώτες 18-24 ώρες έκθεσης στον ήλιο. Εμφανίζει εποχικότητα και διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες.
Κακή προσωπική υγιεινή
Η πλημμελής προσωπική υγιεινή μπορεί να δημιουργήσει εξανθήματα, όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά σε όλο το σώμα.
Επίσης, κάποια νοσήματα, όπως ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος, ροδόχρους νόσος, μυκητιάσεις, ψώρα, καθώς και κάποιες ιογενείς εξανθηματικές νόσοι στα παιδιά (π.χ. ανεμευλογιά, ιλαρά, νόσος χειρών ποδών, στόματος) μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα στο δέρμα.
Πολλά από τα εξανθήματα υποχωρούν σχετικά εύκολα, ανάλογα βέβαια και από τη γενεσιουργό αιτία. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αυτόματα, χωρίς φαρμακευτική αγωγή δηλαδή, είτε έπειτα από του στόματος αγωγή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η παρέμβαση- αξιολόγηση ενός δερματολόγου κρίνεται απαραίτητη. Αυτές είναι:
Σε όλες τις περιπτώσεις, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση ενός δερματολόγου ή αλλεργιολόγου είναι αυτή που μπορεί ουσιαστικά να δώσει λύση στο πρόβλημα του ασθενούς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…