Το υγιές χαμόγελο οφείλεται σε δύο λόγους:
Η εκπαίδευση στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, εξατομικευμένα για τον καθένα, είναι ευθύνη και υποχρέωση του γιατρού του.
Το σωστό βούρτσισμα κρατάει τη στοματική κοιλότητα (δόντια, ούλα, γλώσσα, παρειές) καθαρή, χωρίς να τη φθείρει. Καθαρίζει τα δόντια από τα υπολείμματα των τροφών και αφαιρεί την οδοντική πλάκα, ενώ παράλληλα καθαρίζει τα ούλα και απομακρύνει τροφές και μικρόβια μηχανικά.
Το σωστό βούρτσισμα επίσης, θα πρέπει να καθαρίζει και τη γλώσσα, καθώς η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη της θύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.
Η βρετανική εταιρεία οδοντιατρικής φροντίδας Denplan σχεδίασε έναν χρηστικό οδηγό για σωστό βούρτσισμα των δοντιών σε 6 βήματα.
Βήμα 1ο: Ακουμπήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας επάνω στην οδοντοστοιχία και στρίψτε την οδοντόβουρτσα, ώστε οι τρίχες να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τη γραμμή των ούλων. Κάντε μικρές, κυκλικές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια κάθε δοντιού.
Βήμα 2ο: Βουρτσίστε καλά την εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού, επάνω και κάτω, διατηρώντας τη γωνία των 45 μοιρών.
Βήμα 3ο: Βουρτσίστε καλά την εσωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο.
Βήμα 4ο: Βουρτσίστε όλες τις επιφάνειες των δοντιών με τις οποίες μασάτε.
Βήμα 5ο: Για να βουρτσίσετε επαρκώς την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών, κρατήστε την οδοντόβουρτσα κάθετα και κάντε μικρές, κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας το μπροστινό άκρο της οδοντόβουρτσας.
Βήμα 6ο: Βουρτσίστε τη γλώσσα σας, ώστε να απομακρύνετε τα βακτήρια.
Για να είναι αποτελεσματικό, το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να διαρκεί 2 λεπτά. Για να εξασφαλίσετε το σωστό αποτέλεσμα, χρησιμοποιείστε κλεψύδρα ή χρονόμετρο (ειδικά για τα παιδιά), ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος βουρτσίσματος για κάθε δόντι. Αν βουρτσίζετε πάνω από 3 λεπτά, πιθανόν να φθείρετε τα δόντια και να αλλοιώνετε την αδαμαντίνη, με αποτέλεσμα να προκαλείται οδοντική ευαισθησία.
Σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες απόψεις, θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, και οπωσδήποτε πριν τον βραδινό ύπνο. Αρκετοί οδοντίατροι συνιστούν να βουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα, ιδίως αφού καταναλώσουμε γλυκά. Σύμφωνα όμως με μια άλλη θεωρία, αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί στο πρώτο μισάωρο το περιβάλλον του στόματος είναι πολύ όξινο και μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη (απασβεστίωση) στα δόντια.
Τουλάχιστον μισή ώρα μετά από ένα γεύμα.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι δύο σωστά βουρτσίσματα την ημέρα από 2 λεπτά το καθένα, είναι αρκετά για να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη της οδοντικής πλάκας και τη συσσώρευση πέτρας, ενώ τα συχνότερα βουρτσίσματα δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη της πλάκας ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υποχώρησης των ούλων.
Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής έναντι της απλής οδοντόβουρτσας είναι ότι η πρώτη κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις μόνη της, ωστόσο αυτό δεν εξασφαλίζει το τέλειο βούρτσισμα. Αν όμως ακολουθήσουμε την ενδεδειγμένη τεχνική βουρτσίσματος, μπορούμε να αφαιρέσουμε έως και διπλάσια μικροβιακή πλάκα από τα δόντια.
Επιπλέον, ως έξτρα συμβουλή για τον πιο ολοκληρωμένο οδοντικό καθαρισμό, θα συστήναμε να χρησιμοποιείτε μερικές φορές αποκαλυπτικά δισκία φουξίνης (χρωματικός παράγοντας που δείχνει ποιες περιοχές του στόματος χρειάζονται προσεκτικό βούρτσισμα), για να ελέγξετε την ποιότητα του βουρτσίσματός σας. Η χρωστική που περιέχουν θα χρωματίσει τυχόν υπολείμματα μικροβιακής πλάκας και θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε σημεία που πιθανόν παραμελείτε, έτσι ώστε να βελτιώσετε την τεχνική σας και να πετύχετε καλύτερο καθαρισμό.
Απαραίτητη είναι η χρήση οδοντικού νήματος ΠΡΙΝ το βούρτσισμα των δοντιών. Έτσι, όχι μόνο θα είναι πιο επιτυχής ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια καθώς θα έχει ήδη αποκολληθεί με το νήμα η μεγαλύτερη ποσότητα οδοντικής πλάκας, αλλά θα απομακρυνθούν και τα κατάλοιπα που έχουν μείνει μετά τη χρήση του νήματος πάνω στην επιφάνεια του δοντιού.
Η οδοντόκρεμα παίζει μόνο βοηθητικό ρόλο. Επικεντρωθείτε στο σωστό βούρτσισμα και θα έχετε άριστο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από την επιλογή οδοντόκρεμας (αρκεί βέβαια να πληροί τις βασικές προδιαγραφές).
Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου ούτε να δανείσετε την δική σας, γιατί μπορεί να μεταφερθούν παθογόνα μικρόβια από το ένα άτομο στο άλλο.
Για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, τα άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα στα δόντια τους ή αρκετές προσθετικές εργασίες, θα πρέπει να συνδυάσουν το βούρτσισμα με έναν καταιωνιστή νερού (waterpik), τη συσκευή ψεκασμού που απομακρύνει την πλάκα από τα σημεία που δεν μπορεί η οδοντόβουρτσα και καθαρίζει τα ούλα.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι όσο καλά και να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά, δεν πρέπει να παραλείπετε την επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για έναν βαθύ καθαρισμό δοντιών.
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…
Με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα δύο. Όμως η…
Μία διαρκής αίσθηση κνησμού που αντί να υποχωρεί με το ξύσιμο, αντίθετα μεγαλώνει; Αν βιώνετε…
Ο πρώτος όρος που έχει αλλάξει σε σχέση με τις αντιγηραντικές ανάγκες του δέρματός μας…