Αποκαλούν το stress “μάστιγα” της σύγχρονης κοινωνίας και όχι άδικα… Άγχος και η κακή ψυχολογία έχει αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζουν μόνο την καρδιά αλλά και τη στοματική μας υγεία.
Έρευνες πάνω στην επίδραση του stress στην υγεία των δοντιών και των ούλων που διεξήχθησαν σε Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, της Βόρειας Καρολίνας και του Michigan, αποδεικνύουν ότι κατά τις περιόδους στις οποίες βρισκόμαστε υπό συναισθηματική πίεση, αντιμετωπίζουμε αυξημένο κίνδυνο για περιοδοντική νόσο, που προκαλεί στοματική μόλυνση, φλεγμονή, αιμορραγία των ούλων και απώλεια οστού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντική νόσο διέτρεχαν όσοι ήταν πιεσμένοι εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών, ήταν σε περίοδο χωρισμού από το ταίρι τους ή αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στην εργασία τους. Σε πιο δεινή κατάσταση βρίσκονταν όσοι πέρα από τα παραπάνω, δεν τηρούσαν και τους κανόνες καθημερινής στοματικής υγιεινής.
Όταν δεν φροντίζουμε σωστά τα δόντια μας ενθαρρύνουμε τη συσσώρευση βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα. Το σώμα τότε ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο καταπολεμά τα βακτηρίδια. Αυτός ο μηχανισμός άμυνας όμως “παροπλίζεται” όταν υπάρχει άγχος. Επιπλέον, η φλεγμονή αυξάνεται εξαιτίας του στρες, επιτρέποντας στα βακτήρια να ευδοκιμήσουν και να προκαλέσουν ουλίτιδα, που αποτελεί τον πρόδρομο της περιοδοντικής νόσου.
Επιπρόσθετα, όταν ο οργανισμός μας λειτουργεί υπό συνθήκες άγχους, παράγει περισσότερη κορτιζόλη, μία ορμόνη η οποία διεγείρει τα κύτταρα περιφεριακά στα ούλα να παράγουν περισσότερες πρωτεΐνες, αυξάνοντας τη φλεγμονή και την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.
Ο έλεγχος του άγχους, λοιπόν, φαντάζει απαραίτητος, όχι μόνο για τη γενικότερη καλή υγεία μας αλλά και για το χαμόγελό μας… Κι αν δεν μπορούμε να τα βάλουμε πάντα με το stress, μπορούμε σε κάθε περίπτωση να φροντίζουμε δόντια και ούλα σε καθημερινή βάση ώστε να προλάβουμε τα … χειρότερα!
Με τα πρώτα συμπτώματα περιοδοντίτιδας, επιλέγουμε εξειδικευμένη οδοντόπαστα με σύνθεση που επιταχύνει τη φυσική ανάπλαση των ούλων και συμβάλλει στην αποφυγή απώλειας των δοντιών.
Μετά από κάθε βούρτσισμα χρησιμοποιούμε φθοριούχο στοματικό διάλυμα κατά των συμπτωμάτων της περιοδοντίτιδας, ενώ ως βέλτιστη προληπτική πρακτική, λαμβάνουμε προβιοτικά για την εξυγίανση της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Τα προβιοτικά σύμφωνα με κλινικές μελέτες έχουν εξαιρετική ικανότητα στο να αναστέλλουν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών που συνδέονται με τις παθήσεις των δοντιών και των ούλων και μειώνουν τις φλεγμονές.
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…
Με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα δύο. Όμως η…
Μία διαρκής αίσθηση κνησμού που αντί να υποχωρεί με το ξύσιμο, αντίθετα μεγαλώνει; Αν βιώνετε…