Επανάληψη μήτηρ… παθήσεως! Όσο συνεχίζετε να κάνετε άθελά σας τα παρακάτω λάθη κατά τη χρήση της οδοντόβουρτσας στο πλύσιμο των δοντιών σας, αυξάνετε τις πιθανότητες για στοματικές παθήσεις και μολύνσεις και χαλασμένα δόντια. Ποια είναι όμως αυτά τα λάθη και γιατί μπορούν να σας κοστίσουν τη στοματική σας υγεία;

 

  • Κρατάτε την οδοντόβουρτσα «χίλια χρόνια»

Όταν η οδοντόβουρτσα παλιώνει… πρέπει να τελειώνει! Διαφορετικά, οι φθαρμένες τρίχες της είναι πια ακατάλληλες για τον καθαρισμό των δοντιών σας και έτσι τα υπολείμματα των τροφών παραμένουν σφηνωμένα στις «κρυψώνες» τους οδηγώντας σας σε πλάκα, τερηδόνα και χαλασμένα δόντια. Και τα αρνητικά  επακόλουθα της «αιώνιας οδοντόβουρτσας» δεν σταματούν εδώ. Όσο πιο πολύ χρόνο την κρατάτε τόσο πιο πολλά επιβλαβή για τη στοματική σας κοιλότητα βακτήρια συγκεντρώνει. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να την αλλάζετε κάθε 3-4  μήνες, ανεξαρτήτως φθοράς. Εκτός αν έχουν μεσολαβήσει περιπτώσεις στοματίτιδας, μυκητιάσεων κ.λπ., οπότε και θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως η οδοντόβουρτσα, για να μην επαναμολύνει το στόμα.

 

  • Την αφήνετε εκτεθειμένη

Είναι απλό: όταν τοποθετείτε την οδοντόβουρτσα στο ποτηράκι του νιπτήρα ο οποίος βρίσκεται δίπλα στη λεκάνη, καθώς τραβάτε το καζανάκι και πιτσιλίζεται το νερό παντού, μεταφέρει μικρόβια στην οδοντόβουρτσα τα οποία με το βούρτσισμα θα μεταφερθούν στο στόμα σας. Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, η οδοντόβουρτσα πρέπει να βρίσκεται ιδανικά σε διαφορετικό χώρο από αυτόν της τουαλέτας ή τουλάχιστον μακριά από αυτήν.

 

  • Την καλύπτετε βρεγμένη

Μέχρι τώρα ξέρατε ότι με το που τελειώνετε το βούρτσισμα, πρέπει να βάζετε καπάκι στην οδοντόβουρτσά σας, για να την προφυλάξετε από μολύνσεις. Έτσι όμως, εγκλωβίζετε την υγρασία στο εσωτερικό της, ευνοώντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών και αυξάνοντας τον κίνδυνο για μολύνσεις. Το σωστό είναι να τινάξετε πρώτα την οδοντόβουρτσα από την περίσσεια νερού και να την αφήσετε να στεγνώσει φυσικά. Θυμηθείτε πως τα καπάκια χρησιμοποιούνται συνήθως σε ταξίδια ή όταν θέλετε να μεταφέρετε την οδοντόβουρτσα, αν όμως επιμένετε να να χρησιμοποιήσετε ένα, επιλέξτε κάποιο που επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί, αποτρέποντας την μούχλα.

 

  • Την αφήνετε να «συνωστίζεται»

Αν υπάρχουν στο ποτήρι πάνω από μια οδοντόβουρτσες, το πιο πιθανό είναι ότι θα έρθουν σε επαφή και έτσι τα μικρόβια της μίας θα περάσουν στην άλλη. Γι’ αυτό, προτιμήστε τουλάχιστον να χρησιμοποιείτε ένα ποτήρι με τρύπες ώστε να μένουν οι οδοντόβουρτσες σταθερές μέσα στην εσοχή και να μην εφάπτονται.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Πρόληψη Από Την Δυσοσμία Στόματος & Τη Ξηροστομία
  • Τη χρησιμοποιείτε μόνο για τα δόντια σας

Το λευκό φιλμ που βλέπετε στη γλώσσα σας είναι ένα μείγμα από βακτήρια, υπολείμματα τροφών και νεκρά κύτταρα που συγκεντρώθηκαν στην επιφάνειά της και αν δεν αφαιρεθούν, θα συνεχίσουν να αυξάνονται προκαλώντας δυσάρεστη αναπνοή, ίσως και άλλες πιο σοβαρές στοματικές παθήσεις ή ακόμα και απώλεια γεύσης. Δεν είναι όλα αυτά τα βακτήρια βλαβερά αλλά όταν τα επικίνδυνα εξ αυτών πολλαπλασιαστούν πάνω στη γλώσσα σας (κυρίως στο πίσω μέρος της), τότε ξεκινάνε τα προβλήματα. Αφού λοιπόν τελειώσετε με τον καθαρισμό των δοντιών, βουρτσίστε με την οδοντόβουρτσα και τη γλώσσα σας, φτάνοντας όσο πιο πίσω γίνεται, στον βαθμό που δεν νιώθετε δυσφορία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μία ξύστρα γλώσσας.

 

Διορθώνετε αυτά τα λάθη και τέλος τα προβλήματα;

Δεν είναι τόσο απλό. Το να χρησιμοποιείτε σωστά την οδοντόβουρτσά σας από ’δω και πέρα, χωρίς να τη συνοδεύετε από την κατάλληλη για τις ανάγκες σας οδοντόπαστα, δεν έχει κανένα νόημα. Για να καταπολεμήσετε τη μικροβιακή πλάκα και την πέτρα και να προστατευθείτε από την τερηδόνα και τα χαλασμένα δόντια, εμπιστευθείτε την οδοντόκρεμα για την τερηδόνα Plaque & Tartar Toothpaste ιδανικά συνδυασμένη με το στοματικό διάλυμα  της σειράς, για πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Αν πάλι η στοματική σας κοιλότητα έχει πιο εξειδικευμένες ανάγκες (π.χ. καταπολέμηση προβλημάτων των ούλων) και πάλι στην ολοκληρωμένη σειρά στοματικής υγιεινής Oral Science, θα βρείτε τις λύσεις που ταιριάζουν στην περίπτωσή σας. Μην ξεχνάτε βέβαια και την αξία των προβιοτικών στη διατήρηση στη στοματικής σας υγείας.

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως… λοιπόν! Καθημερινή εξάσκηση στο θέμα  οδοντόβουρτσα, συνεχής επιλογή των κατάλληλων προϊόντων στοματικής φροντίδας και η υγιεινή του στόματός σας δεν θα σταματά να βελτιώνεται.

 

Ομάδα Frezyderm

Recent Posts

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

2 days ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

4 days ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

1 week ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

1 week ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

2 weeks ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

2 weeks ago