Περιποίηση Προσώπου

Εμμηνόπαυση και δέρμα: Tips καθημερινής περιποίησης

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί, χωρίς αμφιβολία, την απαρχή μιας νέας φάσης στη ζωή μιας γυναίκας. Αυτό το μεταβατικό χρονικό διάστημα επιφέρει  ορατές αλλαγές στο δέρμα που προκαλούνται από τη διακύμανση των επιπέδων των ορμονών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η σταδιακή μείωση της έκκρισης ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οδηγεί στην απορρύθμιση και εν τέλει στη διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου: οι εν λόγω γυναικείες ορμόνες εμπλέκονται στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου και στην προετοιμασία της μήτρας για πιθανή εγκυμοσύνη. Διαδραματίζουν όμως και ένα σημαίνοντα ρόλο στο δέρμα, διατηρώντας την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του. Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης  παρατηρείται μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και λιπώδους ιστού, με συνέπεια το δέρμα να φαίνεται πιο εύθραυστο, λεπτό και αφυδατωμένο. Οι ρυτίδες τονίζονται, οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν και σε ορισμένες γυναίκες αλλάζει ακόμα και το σχήμα του προσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το επίπεδο των οιστρογόνων σταδιακά μειώνεται, της δε τεστοστερόνης, που μεταξύ άλλων ρυθμίζει εν μέρει και την παραγωγή σμήγματος, παραμένει σταθερό. Για το λόγο αυτό κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης συχνά παρατηρείται  επανεμφάνιση της ακμής .Η πτώση των επιπέδων των ορμονών αυτών επηρεάζει και τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού των κυττάρων του δέρματος που συγχρονίζει συγκεκριμένες δραστηριότητες με βάση το χρονικό σημείο: προστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναγέννηση τη νύχτα. Πρακτικά τα κύτταρα χάνουν την εναλλαγή αυτή των δραστηριοτήτων τους και το γεγονός αυτό οδηγεί σε ανισορροπία των βιορυθμών του δέρματος.

 Γνωρίζοντας λοιπόν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δέρμα σε αυτήν τη δύσκολη μεταβατική περίοδο υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσουμε να προστατευτεί. Πρώτα από όλα, είναι κομβική η  συχνή πρόσληψη από τον οργανισμό υγρών και η ενσωμάτωση στην διατροφή φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι  πλούσια σε βιταμίνη C, που διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και επομένως βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Καταπολεμά δε τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων.  Επίσης ο υγιεινός τρόπος ζωής,  ο καλός ύπνος και η συνεχής σωματική δραστηριότητα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Στην πραγματικότητα, ο ύπνος είναι ένα αναπόφευκτο και απαραίτητο στοιχείο για τον άνθρωπο. Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία του να κοιμόμαστε καλά και σωστά. Γενικά, ένας μέσος ενήλικας θα πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο. Αναπόφευκτα επηρεάζεται και το δέρμα με πιο εμφανή συμπτώματα τους μαύρους  κύκλους , την αφυδάτωση και τις πρόωρες ρυτίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της νύχτας παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το δέρμα παράγει επίσης κολλαγόνο, το οποίο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που επηρεάζει σημαντικά την σφριγηλότητα του προσώπου.

Σχετικά με την ακμή υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που είναι αποτελεσματικά,  αλλά δεν στεγνώνουν περαιτέρω το δέρμα για να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω ξηρότητας και ευαισθησίας. Είναι δε πρέπον να μην εφαρμόζουμε πολλά προϊόντα στο πρόσωπο ταυτόχρονα για την αποφυγή περαιτέρω ερεθισμών. Σε περίπτωση που το δέρμα είναι ευαίσθητο και ξηρό, μια ενδεδειγμένη επιλογή είναι δερμοκαλλυντικά σκευάσματα πλούσια  σε βιταμίνες, ή προιόντα αντιγήρανσης  με φυσικά πεπτίδια.

Τα πεπτίδια και το υαλουρονικό οξύ περιέχονται σε πολλές ενυδατικές κρέμες και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου / αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Επιπλέον ένα απαλό scrub που εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα αφαιρεί  τα νεκρά κύτταρα και επιτρέπει στα στοχευμένα προϊόντα να διεισδύσουν πιο εύκολα στις στιβάδες του δέρματος. Τέλος ο ήλιος αποτελεί  έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του δέρματος, δημιουργεί πρόωρη φωτογήρανση και σε συνδυασμό  με την εμμηνόπαυση δημιουργούνται κηλίδες, ρυτίδες και ατέλειες στο πρόσωπο. Είναι συνεπώς αναγκαία  η ενδεδειγμένη αντηλιακή προστασία και η αποφυγή της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινιβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως δε το καλοκαίρι.

You'll also enjoy this!

Πλούσιες τροφές με βιταμίνη C
Βιβλιογραφία

1)Bioidentical hormone therapy in menopause: relevance in dermatology Luis J Borda 1, Lulu L Wong, Antonella Tosti  /  JOURNAL DERMATOL 2019

2)Estrogen and skin: the effects of estrogen, menopause, and hormone replacement therapy on the skin Glenda Hall 1, Tania J Phillips / JOURNAL  ACAD 2005

Αλέξιος Ζάρρας

View Comments

Recent Posts

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

1 week ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

1 week ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

2 weeks ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

2 weeks ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

2 weeks ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

3 weeks ago