Με τον όρο εσωτερική ακμή εννοούμε την κυστική ακμή η οποία αποτελεί μία σχετικά συχνή αλλά και ιδιαιτέρως σοβαρή μορφή ακμής.
Τα “εσωτερικά σπυράκια” εμφανίζονται με τη μορφή κύστεων, και όχι με τα συνηθισμένα σπυράκια της ακμής, κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και στο σώμα (ράχη, στέρνο, χέρια). Συνοδεύονται από διόγκωση (πρήξιμο), ερυθρότητα και, πολύ συχνά, από πόνο.
Ο κυριότερος λόγος δημιουργίας τους είναι η συσσώρευση σμήγματος, ρύπων και βακτηρίων τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται στην επιδερμίδα. Όταν εγκλωβιστούν στους τριχικούς θύλακες, εμφανίζεται ένα ερυθρό, επώδυνο οζίδιο και ακολουθεί η δημιουργία κύστης, στην περίπτωση που η λοίμωξη επεκτείνεται και βαθύτερα στο δέρμα.
Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση εσωτερικής ακμής είναι:
Καθώς η εσωτερική ακμή αποτελεί μία δύσκολη κατάσταση, απαιτεί υπομονή και επιμονή από τους ασθενείς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουν ή να τρίβουν την πάσχουσα περιοχή, διότι, εκτός από την εξάπλωση της φλεγμονής, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών.
Ο σωστός και επιμελής καθαρισμός του προσώπου (πλύσιμο πρωί και βράδυ), με ειδικά για λιπαρές επιδερμίδες καθαριστικά, είναι πρωταρχικής σημασίας.
Η χρήση ειδικής σμηγματορρυθμιστικής κρέμας επίσης μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της λιπαρότητας, άρα και στη μείωση του σμήγματος.
Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά), με περιορισμένη την κατανάλωση λιπαρών και πρόχειρων γευμάτων (junk food), καθώς και η αυξημένη πρόσληψη υγρών (κατά βάση νερού), συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όλα τα χρησιμοποιούμενα προϊόντα, είτε καθαριστικά, είτε καλλυντικά, θα πρέπει να είναι συμβατά και κατάλληλα για ακνεϊκά δέρματα ή για δέρμα με τάση ακμής (oil free).
Συστηματικές θεραπείες (με χάπια ρετινοειδή ή αντιβιοτικά) έχουν αυστηρά ένδειξη μόνο κατόπιν επίσκεψης σε δερματολόγο.
Επίσης, δεν συστήνεται να ακολουθούμε τα διάφορα tips (ή γιατροσόφια) που είναι διαδεδομένα στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του ασθενούς.
Λόγω λοιπόν του ότι η εσωτερική ακμή αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, καθώς και του ότι η κατάσταση, αλλά και η θεραπεία, του εκάστοτε ασθενούς είναι ξεχωριστή και εξατομικευμένη, η συμβουλή-συμβολή ενός δερματολόγου είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ: οι «πυλώνες» της ομορφιάς του δέρματος Τα δύο συστατικά-κλειδιά του νεανικού…
Όταν η οδοντόβουρτσά μας δεν είναι πια αποδοτική στο να επιτελεί τον σκοπό της χρειάζεται…
Όλοι όσοι αγαπούν μία εντυπωσιακή εικόνα κεφαλής, συνδέουν με αυτή σχεδόν πάντα τα πυκνά, στιλπνά…
Ένα πολύ ξηρό δέρμα με προδιάθεση ατοπίας εμφανίζει συμπτώματα διαφορετικών διαβαθμίσεων με πρώτο στάδιο την…
Αν ανήκετε σε αυτούς που παρατηρούν τα χείλη τους να σκάνε και δεν σας αρέσει…
Καθώς είναι δύο από τις λέξεις που ακούτε πολύ συχνά στο κεφάλαιο αντιγήρανση, είναι λογικό…