Ο πόνος του δοντιού μπορεί να έχει πολλές εκδηλώσεις, από οξύ και έντονο πόνο σε ένα συγκεκριμένο δόντι, μέχρι διάχυτο σε ολόκληρη την πλευρά του στόματος.
Οι αιτίες και οι μορφές του πόνου που προέρχονται από τα δόντια μπορεί να είναι ποικίλες.
Η τερηδόνα είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα βακτήρια της πλάκας στην αδαμαντίνη και στην οδοντίνη πλησιάζουν τον πολφό (μαλακή περιοχή στην κεντρική κοιλότητα του δοντιού, όπου βρίσκονται τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που «δίνουν αίσθηση» στο δόντι). Όταν η τερηδόνα πλησιάζει τον πολφό, τα νεύρα δέχονται το ερέθισμα και προκαλούν το αίσθημα του πόνου.
Τα συμπτώματα σε αυτήν την περίπτωση είναι ενόχληση κατά τη διάρκεια της μάσησης, στα κρύα και στη συνέχεια στα ζεστά φαγητά και ροφήματα, ενώ συχνά μπορεί να παρατηρήσουμε μια σκούρα επιφάνεια στο δόντι που είναι η τερηδόνα.
Η αντιμετώπιση της τερηδόνας γίνεται με οδοντικό σφράγισμα, όπου αφαιρούνται τα μικρόβια και τοποθετούνται φάρμακα που ενισχύουν την δημιουργία ενός προστατευτικού στρώματος δευτερεύουσας οδοντίνης.
Σε περίπτωση που η τερηδόνα έχει προχωρήσει στον πολφό του δοντιού, η αντιμετώπιση του πόνου γίνεται με ενδοδοντική θεραπεία.
Το κάταγμα δοντιού προκαλείται είτε από ατύχημα, είτε κατά τη μάσηση μιας σκληρής τροφής που σπάει το σμάλτο του δοντιού από την υπερβολική πίεση.
Όταν το κάταγμα είναι σε μεγάλο μέρος του δοντιού και περιλαμβάνει τον πολφό, το ερέθισμα του πόνου γίνεται έντονο, λόγω του εκτεθειμένου νεύρου.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφθούμε απευθείας τον οδοντίατρό μας για έναν ακτινογραφικό και κλινικό έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικό ένα σπασμένο δόντι να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ώστε να μην εισέλθουν μικρόβια στα βαθύτερα στρώματα του δοντιού.
Πολλές φορές ο πόνος που νιώθουμε στα δόντια, όταν πίνουμε ή τρώμε κάτι ζεστό ή κρύο, μπορεί να προέρχεται από τους περιοδοντικούς ιστούς γύρω από τα δόντια.
Όταν υπάρχει υφίζηση ούλων, δηλαδή τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν και γίνεται αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού, το αίσθημα της ευαισθησίας γίνεται πιο έντονο. Αυτό προκαλείται διότι η αδαμάντινη του δοντιού είναι πιο λεπτή κοντά στο ούλο και η περιοχή είναι πιο ευαίσθητη σε ερεθίσματα.
Η υφίζηση μπορεί να οφείλεται σε περιοδοντική νόσο, όπως ουλίτιδα και περίοδοντιτιδα, είτε από έντονο βούρτσισμα που αφαιρεί το σμάλτο του δοντιού.
Επιπλέον, η μικροβιακή πλάκα στα δόντια μπορεί να προκαλέσει περιοδοντικά αποστήματα με έντονο πόνο και φλεγμονή η οποία αντανακλάται σε όλη την περιοχή των ούλων και των δοντιών.
Για την αντιμετώπισή της, θα πρέπει να αποφευχθεί ο σχηματισμός της εξαρχής, ακολουθώντας μια σωστή στοματική υγιεινή. Η ευαισθησία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα καλυπτικό σφράγισμα, με λέιζερ απευαισθητοποίησης της οδοντίνης είτε με χειρουργικό τρόπο ανάλογα με την έκταση της υφίζησης.
Οι οδοντικές εμφράξεις (σφραγίσματα) θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά την εξάμηνη επίσκεψη στον οδοντίατρο, ειδικά όταν τα σφραγίσματα είναι βαθιά και κοντά στον πολφό του δοντιού.
Τα υλικά της έμφραξης, μετά από πολλά χρόνια, μπορεί να αρχίσουν να συρρικνώνονται και να δημιουργούν μικροκενά μεταξύ του δοντιού και του υλικού, με αποτέλεσμα τη δίοδο μικροβίων προς τον πολφό.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει τα σφραγίσματα να αντικατασταθούν με επιπρόσθετα φάρμακα για την προστασία του πολφού είτε να γίνεται ενδοδοντική θεραπεία για την καταπολέμηση του πόνου.
Ο οδοντικός πόνος που οφείλεται στους φρονιμίτες, παρουσιάζεται με έντονα συμπτώματα πόνου που αντανακλάται σε όλη την περιοχή της αναφερόμενης πλευράς, στη γνάθο, στο αυτί, δημιουργώντας ακόμα και πονοκέφαλο.
Δεν προκαλείται από συγκεκριμένο ερέθισμα αλλά είναι έντονος πόνος σε ανύποπτη χρονική στιγμή που μπορεί να επαναλαμβάνεται.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος και να πραγματοποιηθεί εξαγωγή του φρονιμίτη, σύμφωνα με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.
Όταν υπάρχουν παθήσεις στην άρθρωση του στόματος, ο πόνος που προκαλείται κατά την διάρκεια της μάσησης ή της ομιλίας, μεταδίδεται και στα δόντια, λόγω των κοινών νεύρων που δίνουν ερέθισμα στην περιοχή.
Συνήθως, όταν αντιμετωπίζεται ο πόνος στην άρθρωση, τα δόντια σταματούν να πονούν και το νεύρο ηρεμεί.
Η ιγμορίτιδα είναι μια νόσος που μπορεί να έχει ρινική ή οδοντιατρική αιτιολογία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ερυθρότητα στην περιοχή του περιοδοντίου, καταρροή, πόνος και δυσφορία.
Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει από Ωτορινολαρυγγολόγο όταν οφείλεται σε ρινικά αιτία ή από οδοντίατρο όταν πρόκειται για φλεγμονή στο δόντι.
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, πολλές φορές μετά από την επίσκεψη στον οδοντίατρο, μπορεί να έχουμε ενόχληση ή πόνο σε κάποιο δόντι όπου πραγματοποιήθηκε απονεύρωση ή βαθύ σφράγισμα.
Ο πόνος προκαλείται λόγω της πίεσης, της διάνοιξης του στόματος και πολλές φορές είναι μέρος της επούλωσης του δοντιού. Ο συγκεκριμένος πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα ενώ σε μερικές μέρες ο πόνος υποχωρεί.
Ο πόνος στα δόντια μπορεί να έχει πολλές αιτίες και ποικίλους τρόπους αντιμετώπισης, με τη χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων της οδοντιατρικής επιστήμης.
Όταν έχετε πόνο στα δόντια, να συμβουλεύστε πάντα τον οδοντίατρό σας για τη σωστή αντιμετώπιση της δικής σας περίπτωσης.
Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…