Πολύ συχνά, στην επίσκεψή μας στον οδοντίατρο προσπαθούμε να κρύψουμε τις «ατασθαλίες» μας στη φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής. Νιώθοντας πως αν ομολογήσουμε πως δεν είμαστε τελικά και τόσο επιμελείς στην καθημερινή μας φροντίδα, ο οδοντίατρος ίσως μας κρίνει αρνητικά. Έτσι, στην προσπάθειά μας να χτίσουμε ένα «καλό προφίλ» μπορεί να επιστρατεύσουμε ακόμη και μικρά αθώα ψεματάκια. Όμως η αλήθεια θα έρθει στο φως γιατί τα δόντια μας έχουν τον τρόπο να μαρτυρούν όσα θα θέλαμε ιδανικά να κρύψουμε.
Ένας ειδικός στη στοματική υγιεινή μπορεί να καταλάβει αμέσως αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα και με τις σωστές αποτελεσματικές κινήσεις καθαρισμού. Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει συσσωρευμένη πέτρα ή σημάδια τερηδόνας, πιθανότατα υπήρξαν μεγάλα διαστήματα που «τσακωθήκαμε» με την οδοντόβουρτσα ή πλένουμε τα δόντια μας με λάθος τρόπο και δεν καταφέρνουμε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα τροφών από τα δύσκολα σημεία, αφήνοντάς τα να κάνουν το καταστροφικό τους έργο.
Οι «σφηνωμένες» τροφές στα μεσοδόντια διαστήματα είναι ένας ακόμη μάρτυρας για την κατάσταση της στοματικής μας κοιλότητας. Ακόμη και αν χρησιμοποιήσαμε νήμα λίγο πριν την επίσκεψη στον οδοντίατρο, αν το παραλείπαμε για μεγάλο διάστημα στην καθημερινότητα, τα αποτελέσματα θα φανούν στην κλινική μας εικόνα. Κι αυτό γιατί αν τα υπολείμματα τροφών παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ανάμεσα στα δόντια, συνδυαστικά με το σάλιο, αναπτύσσουν βακτήρια στην περιοχή που μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρα, τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
Πέρα από το γεγονός ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία γενικότερα υπάρχουν και πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι βλάπτει και τη στοματική κοιλότητα, καθώς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για την εμφάνιση νόσων των ούλων. Τα διογκωμένα, κόκκινα ούλα που αιμορραγούν είναι μία εικόνα που εμφανίζει συχνά το στόμα ενός καπνιστή. Και βέβαια, ο χαρακτηριστικός αποχρωματισμός των δοντιών με την κίτρινη χροιά είναι για τον οδοντίατρο μία ακόμη ένδειξη πως το στόμα που έχει ανοιχτό μπροστά του είναι αυτό ενός καπνιστή.
Καφές, τσάι, σκουρόχρωμα αναψυκτικά, κρασί, παντζάρια, σκούρα μούρα είναι ποτά και τροφές με χρωστικές ουσίες που με την πάροδο του χρόνου και τη συστηματική κατανάλωση αποχρωματίζουν τα δόντια και δημιουργούν κηλίδες και δυσχρωμίες. Άρα το «πλένω τα δόντια μετά τον καφέ, γιατρέ» μάλλον είναι μια δικαιολογία που δεν πιάνει στην οδοντιατρική καρέκλα.
Ο οδοντίατρός μας είναι ο σύμμαχός μας για καλή στοματική υγεία. Δεν βρίσκεται εκεί για να κρίνει τις παραλείψεις μας ούτε για να μας επιπλήξει ούτε φυσικά για να μας επιβάλλει ένα πρόγραμμα στοματικής φροντίδας. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς μαζί του, ώστε να έχει στη διάθεσή του τα πραγματικά δεδομένα βάσει των οποίων θα αξιολογήσει την κλινική μας εικόνα και θα μας συστήσει τις κατάλληλες λύσεις.
Και βέβαια, για να νιώθουμε αυτοπεποίθηση με την κατάσταση της στοματικής μας κοιλότητας και να την προστατεύσουμε αποτελεσματικά, φροντίζουμε για αυτή καθημερινά και όχι λίγο πριν φτάσουμε στο ιατρείο. Η ολοκληρωμένη σειρά Oral Science περιέχει οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα κατάλληλα για κάθε ανάγκη της στοματικής κοιλότητας: από την ανάγκη προστασίας από πλάκα και πέτρα, έως πιο εξειδικευμένες λύσεις για προβλήματα των ούλων, θέματα κακοσμίας, ξηροστομίας, στοματική φροντίδα των διαβητικών, προϊόντα λεύκανσης κ.α.
Κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ: οι «πυλώνες» της ομορφιάς του δέρματος Τα δύο συστατικά-κλειδιά του νεανικού…
Όταν η οδοντόβουρτσά μας δεν είναι πια αποδοτική στο να επιτελεί τον σκοπό της χρειάζεται…
Όλοι όσοι αγαπούν μία εντυπωσιακή εικόνα κεφαλής, συνδέουν με αυτή σχεδόν πάντα τα πυκνά, στιλπνά…
Ένα πολύ ξηρό δέρμα με προδιάθεση ατοπίας εμφανίζει συμπτώματα διαφορετικών διαβαθμίσεων με πρώτο στάδιο την…
Αν ανήκετε σε αυτούς που παρατηρούν τα χείλη τους να σκάνε και δεν σας αρέσει…
Καθώς είναι δύο από τις λέξεις που ακούτε πολύ συχνά στο κεφάλαιο αντιγήρανση, είναι λογικό…