Αν σε ρωτούσε κάποιος «τι ξέρεις για την τερηδόνα» και η πρώτη απάντηση που σου ερχόταν στο μυαλό ήταν: «Η πολλή ζάχαρη δημιουργεί τερηδόνα», καλύτερα να διαβάσεις παρακάτω. Αν πάλι σου ερχόταν μια άλλη απάντηση στο μυαλό… επίσης διάβασε παρακάτω. Υπάρχουν πράγματα που δεν σου είπε ποτέ κανείς για την «κακιά μάγισσα» των δοντιών σου.
1. Η τερηδόνα είναι τόσο συχνή που δεν σου περνάει καν από το μυαλό πόσο. Αρκεί μόνο να σου πούμε πως είναι η δεύτερη πιο κοινή πάθηση, μετά το κρυολόγημα.
2. Μπορεί η ζάχαρη να θεωρείται ο μόνιμος ένοχος για τη δημιουργία τερηδόνας αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι ο μοναδικός. Για την ακρίβεια, υπάρχουν τρεις παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν την πάθηση των δοντιών: τα δόντια που έχουν προδιάθεση για τερηδόνα, τα βακτήρια που παράγουν οξέα και η διατροφή που περιέχει πολλά σάκχαρα και κατεργασμένους υδατάνθρακες.
3. Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα είναι μεταδοτικά. Για την ακρίβεια, μεταδίδονται μέσω του σάλιου, οπότε την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να τσιμπήσεις από το πιρούνι του κολλητού σου ή να πιεις μια γουλιά από το καλαμάκι της αδερφής σου, ενώ ξέρεις ότι έχουν τερηδόνα… ξανασκέψου το.
4. Αν αναρωτιέσαι τόσον καιρό γιατί γίνεται τόσος ντόρος για το περιβόητο φθόριο, ήρθε η ώρα να λυθεί η απορία σου: το φθόριο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα κάνοντας το σμάλτο πιο ανθεκτικό στις επιθέσεις των οξέων.
5. Κάθε όξινη «επιδρομή» διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Κάθε φορά που ξαναπίνεις μία γουλιά από το αγαπημένο σου μεν, όξινο δε αναψυκτικό, η ζημιά ξαναρχίζει.
6. Ένα κουτί από το αγαπημένο σου αναψυκτικό μπορεί να έχει έως 6 κουταλιές ζάχαρη! Καταλαβαίνεις πως το καμπανάκι της τερηδόνας χτυπάει για τα καλά.
7. Η προληπτική κάλυψη των σχισμών στα δόντια που μόλις έχουν αρχίσει να «χαλάνε» σταματά τη συγκέντρωση βακτηρίων σε σημεία όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Η στατιστική δεν κάνει λάθος: τα δόντια με προληπτικές εμφράξεις έχουν 99% πιθανότητες να μείνουν αλώβητα από τερηδόνα για πάνω από 6 χρόνια!
8. Ποιος είπε ότι τερηδόνα προκαλούν μόνο το παγωτό και οι καραμέλες; Ακόμα και οι κατά τα άλλα ωφέλιμοι ξηροί καρποί είναι «ύπουλοι εχθροί» αν τα υπολείμματα τους κολλήσουν ανάμεσα στα δόντια.
9. Αν δεν είσαι στους επιμελείς και βουρτσίζεις τα δόντια σου μόνο μία φορά τη μέρα, έχεις 33% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσεις τερηδόνα. Θα το ρισκάρεις;
10. Μπορεί να έχεις τερηδόνα και μην το ξέρεις. Μπορεί να μη νιώθεις καν πόνο ή δυσφορία αν η πάθηση βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Αλλά…ξέρεις τι λένε. «Δόντι που το βλέπει οδοντίατρος την τερηδόνα δεν τη φοβάται».
Τι λες; Έγινες ήδη ειδικός τερηδονολόγος ή χρειάζεσαι κανένα μάθημα ακόμη;
Οι εξορμήσεις σε χειμερινούς προορισμούς είναι πάντα μία καλή ιδέα τη σεζόν που τις ευνοεί.…
Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…