Categories: Ουλίτιδα

Ευαίσθητα ούλα στην εγκυμοσύνη: Είναι φυσιολογικό;

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας. Είναι όμως και μία περίοδος που συχνά «γεννά» στοματικά προβλήματα. Γιατί προκαλούνται αυτά και πώς μπορεί η μέλλουσα μαμά να τα αποφύγει ή να τα λύσει;

Περίοδος αλλαγών… παντού

Στην ερώτηση αν τα «ευαίσθητα ούλα στην εγκυμοσύνη είναι κάτι φυσιολογικό;» η απάντηση είναι «ναι».  Οι ορμονικές και ανοσοποιητικές αλλαγές που δημιουργούνται στον οργανισμό της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα στον οργανισμό της. Ένα από αυτά είναι η διαταραχή της στοματικής υγείας. Πολύ συχνά τα ούλα στην εγκυμοσύνη διογκώνονται και αιμορραγούν εύκολα με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα των ούλων ή και τερηδόνα. Γι’ αυτό και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, είναι σημαντικό να ακολουθηθεί ένα στοχευμένο πλάνο στοματικής προστασίας που θα προλάβει και θα αποκαταστήσει τη φθορά των δοντιών και των ούλων.

Οδηγός στοματικής φροντίδας κατά την εγκυμοσύνη

  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αν η οδοντιατρική μέριμνα ήταν ούτως ή άλλως προτεραιότητα της γυναίκας και πριν την εγκυμοσύνη, τώρα ακόμη περισσότερο χρειάζεται να μπει στη λίστα των ιεραρχιών της, ώστε να ελεγχθεί η στοματική κατάσταση, να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να ακολουθηθεί η κατάλληλη αγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η συνεργασία του οδοντιάτρου με τον γυναικολόγο.
  • Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Η επάρκεια ασβεστίου στον οργανισμό της εγκύου ωφελεί γενικά την καλή υγεία της γυναίκας και του εμβρύου αλλά και συγκεκριμένα την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια και αβγά, δηλαδή τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A, C, D, ασβέστιο και φώσφορο πρέπει να προσλαμβάνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, πάντα με την καθοδήγηση του γυναικολόγου, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εγκύου.
  • Αποφυγή σακχαρωδών. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που ευνοούν τη δημιουργία τερηδόνας, καλό είναι να αποφεύγονται (ειδικά ενδιάμεσα στα γεύματα).
  • Καθημερινή στοματική φροντίδα με επιμέλεια. Το βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ και μετά από κάθε γεύμα και η χρήση στοματικού διαλύματος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπεί η τερηδόνα και να καταπολεμηθούν τα προβλήματα των ούλων. Οι εξειδικευμένες λύσεις της Pregnancy Toothpaste και του Gingivital Mouthwash αποτελούν την ιδανική επιλογή. Η πρώτη είναι η ειδικά σχεδιασμένη οδοντόπαστα κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό με προσεκτικά επιλεγμένα δραστικά συστατικά που δρουν συνολικά κατά των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Εμπλουτίζει τη στοματική κοιλότητα με ασβέστιο και φωσφορικά ιόντα, επιταχύνει την ομαλή επισμάλτωση, προστατεύει τα ούλα, καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα, αντιμετωπίζει την ξηροστομία και προστατεύει από την τερηδόνα. Το δεύτερο είναι το ειδικά μελετημένο στοματικό διάλυμα κατά της ουλίτιδας με καινοτόμο ισχυρό συνδυασμό συστατικών που συσφίγγει και προστατεύει τα ευαίσθητα και διογκωμένα ούλα και καταπολέμα το βακτήριο Porphyromonas Gingivalis που προκαλεί την ουλίτιδα. Προσοχή: σε περίπτωση εμετού, το βούρτσισμα καλύτερα να καθυστερεί για μισή με μία ώρα μέχρι να επανέλθει το σμάλτο των δοντιών (που μαλάκωσε από τα οξέα του στομάχου). Λίγο ξέπλυμα με απλό νερό αρκεί για αρχή.
  • Χρήση οδοντικού νήματος. Αναγκαίο μετά το βούρτσισμα, καθώς θα απομακρύνει αποτελεσματικά υπολείμματα τροφών που «σφήνωσαν» στα δόντια και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ούλα.

Με σταθερό πρόγραμμα και μεθοδικότητα, η έγκυος μπορεί να θεμελιώσει μία καλή στοματική υγεία και να χαρεί την τόσο μοναδική και πρωτόγνωρη περίοδο της ζωής της χωρίς την έγνοια των γερών δοντιών και ούλων.

Ομάδα Frezyderm

Recent Posts

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

2 days ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

4 days ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

7 days ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

1 week ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

2 weeks ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

2 weeks ago