Non-stop σκρολάρισμα, μαραθώνιος σειρών, «κατεβατά» στο chatting, ανέβασμα ιστοριών… τι γίνεται όμως με την ιστορία της «φθαρμένης επιδερμίδας»; Όσο χαιρόμαστε χωρίς σταματημό τις ψηφιακές οθόνες μας -ειδικά την περίοδο που μένουμε πολλές ώρες στο σπίτι- το δέρμα μας δεν χαίρεται μαζί μας. Τι είναι όμως η μπλε ακτινοβολία, με ποιον τρόπο επηρεάζει τη δερματική λειτουργία και όψη και τι μπορούμε να κάνουμε, για να αποφύγουμε ή να αντιστρέψουμε τη φθορά της;
Το μπλε φως είναι ένα από τα χρώματα που ανήκουν στο ορατό φάσμα φωτός και είναι γνωστό ως HEV (high-energy visible light). Εκπέμπεται από δύο βασικές πηγές: α) τον ήλιο (το γαλάζιο μάλιστα χρώμα του ουρανού, οφείλεται σ’ αυτό το μπλε φως) και β) τα smartphones, laptops, tablet, ορισμένες τηλεοράσεις και λάμπες LED, τις συσκευές δηλαδή που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας. Το αξιοσημείωτο με την μπλε ακτινοβολία είναι ότι με μήκος κύματος 390 με 500 nm, έχει την ικανότητα να διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα απ’ ό,τι η UV ακτινοβολία. Και μάλιστα χωρίς να το αντιληφθούμε καν! Ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να νιώσουμε το μπλε φως, (δεν ζεσταινόμαστε ούτε καιγόμαστε, όπως όταν νιώθουμε τη UV ακτινοβολία), δεν συνειδητοποιούμε την παρουσία του και τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει άμεσα ή μακροπρόθεσμα στο δέρμα μας.
Οι επιδράσεις της HEV ακτινοβολίας στην υγεία και καλή λειτουργία της επιδερμίδας ερευνώνται διαρκώς τα τελευταία χρόνια με τις μελέτες να διαδέχονται η μία την άλλη. Τα ευρήματα που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους δείχνουν πως η συνεχής έκθεση στο μπλε φως συνδέεται με:
Φαντάζει δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να εξορίσουμε την τεχνολογία από τη ζωή μας, υπάρχουν όμως απλά καθημερινά βήματα που μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα μας.
Και κάπως, συνεχίζουμε να χαιρόμαστε την ψηφιακή μας ζωή ενημερωμένοι και προστατευμένοι, ώστε να χαρίσουμε πρώτοι εμείς στο δέρμα μας τα χιλιάδες likes που του αξίζουν.
*Biobasic Europe-Τμήμα Ιατρικής πανεπιστημίου της Pavia.
** Λόγω εξωγενών και ενδογενών παραγόντων, όπως είναι η έλλειψη βιταμινών (π.χ. βιταμίνης D).
Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…