Ενυδάτωση Προσώπου

Ενυδάτωση επιδερμίδας και μετά το καλοκαίρι

Μπορεί να ξέρουμε ότι μετά την έντονη έκθεση στον ήλιο για παρατεταμένο διάστημα η επιδερμίδα είναι ξηρή και αφυδατωμένη, αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζουμε, είναι το πώς «μεταφράζονται» η ξηρότητα και η αφυδάτωση στον χάρτη του δέρματος. Κατανοώντας τις βιολογικές διεργασίες του, θα καταλάβουμε γιατί η εντατική ενυδάτωση μετά το καλοκαίρι αποκαθιστά πολλά περισσότερα από την απώλεια υγρασίας και πώς ευνοεί μακροπρόθεσμα τη διατήρηση ενός δέρματος με υγεία, ζωντάνια και ευεξία.

 

Όταν το δέρμα αφυδατώνεται, αυτό φαίνεται στην όψη και την υφή του. Όμως το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό.

Τα σημάδια ενός ξηρού και  αφυδατωμένου δέρματος είναι σίγουρα εμφανή στην εικόνα του και γίνονται αντιληπτά στο άγγιγμά του. Η επιδερμίδα είναι θαμπή και έχει χάσει τη ζωντάνια της, ξεφλουδίζει ή «σπάει» κατά τόπους και έχει τραχιά υφή, χωρίς ελαστικότητα. Όμως η ξηρότητα και η αφυδάτωση επηρεάζουν και την ίδια τη δομή του δέρματος και συγκεκριμένα τoυ στερούν την ελαστικότητα και την πυκνότητά του. Αν μάλιστα επιχειρήσουμε να «τσιμπήσουμε» το δέρμα μας σ’ αυτήν την κατάσταση (the pinch test), για να τσεκάρουμε την ελαστικότητά του, θα το δούμε να επανέρχεται δύσκολα.

 

Μαζί με τη μείωση ενυδάτωσης έρχεται και η μείωση κολλαγόνου

Το κολλαγόνο του δέρματος είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: η συνδετική «κόλλα» που χαρίζει στο δέρμα συνοχή και πυκνότητα. Όμως η υπεριώδης ακτινοβολία στην οποία εκτιθέμεθα έντονα το καλοκαίρι μειώνει τα αποθέματα κολλαγόνου. Έτσι, στα υπάρχοντα σημάδια ξηρότητας και αφυδάτωσης μετά το καλοκαίρι, προστίθενται αυτά που οφείλονται στην απώλεια των συνεκτικών ιστών του δέρματος (ανελαστική υφή, δέρμα που «σπάει» με λεπτές γραμμές και ρυτίδες) και η ανάγκη για βαθιά ενυδάτωση συνοδεύεται από την ανάγκη για αποκατάσταση και ενίσχυση του κολλαγόνου.

 

Πώς συνδέεται ο δερματικός φραγμός με την ενυδάτωση;

O φραγμός του δέρματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διατήρηση της ενυδάτωσης στο δέρμα. Ο ρόλος του είναι να αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού (τη βλέπουμε συχνά να αναφέρεται και ως TEWL ή TWL, από την αγγλική φράση Transepidermal Water Loss), θωρακίζοντας την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Ένας ενδυναμωμένος δερματικός φραγμός βοηθά το δέρμα να συγκρατεί τη δεξαμενή ενυδάτωσης που έχει από τη φύση του, αποφεύγοντας τα σημάδια ξηρότητας και αφυδάτωσης.

 

Μια ενυδατική κρέμα όχι απλώς θα ενυδατώσει αλλά θα επανορθώσει το ταλαιπωρημένο μετά το καλοκαίρι δέρμα.

Αρκεί να πληροί δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις: 1) να διαθέτει την κατάλληλη, εξειδικευμένη σύνθεση και 2) να χρησιμοποιείται συστηματικά, δύο φορές τη μέρα, στην post-summer ρουτίνα περιποίησής μας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Η Φροντίδα του Δέρματος Κατά τις Ογκολογικές Θεραπείες

Οι Moisturizing Creams είναι βασισμένες στην δερματολογική εξειδίκευση της FREZYDERM και διαθέτουν μοναδικές συνθέσεις από ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες, βιομιμητικά πεπτίδια και δραστικά ενεργά για μία δυναμική φροντίδα ενυδάτωσης.

Για το νεανικό δέρμα που διψάει μετά τις διακοπές, η Moisturizing 24h Cream είναι η ιδανική επιλογή. Ένα ισχυρό Τριπεπτίδιο, Κεραμίδια, 3 φυτικά εκχυλίσματα και αντιοξειδωτικά ενεργά δρουν σε απόλυτη συνέργεια, για να προσφέρουν παρατεταμένη ενυδάτωση ενισχύοντας τον δερματικό φραγμό, να βελτιώνουν τη δερματική υφή και να προστατεύουν το δέρμα από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών. Και όλα αυτά, σε μία κρέμα με απαλή, λεπτόρρευστη, μη λιπαρή υφή.

 

Υπάρχουν όμως και οι επιδερμίδες που χρειάζονται μία πολυεπίπεδη φροντίδα ενυδάτωσης και αποκατάστασης της φθοράς που υπέστησαν το καλοκαίρι. Στο «κάλεσμά» τους ανταποκρίνεται επιτυχώς η Moisturizing Plus Cream με 3 τύπους Υαλουρονικού Οξέος για 3πλή ενυδάτωση που φτάνει και στις 3 στιβάδες του δέρματος και Τετραπεπτίδια για αύξηση κολλαγόνου και ολική αναδόμηση του δέρματος. Περιέχει επίσης στη σύνθεσή της Βιταμίνη Ε για καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που προκλήθηκαν από την  έντονη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Και για τις ανάγκες του ώριμου ή πολύ ξηρού δέρματος που ταλαιπωρήθηκε πολλαπλά τη θερινή περίοδο, υπάρχει η πλούσια ενυδατική φροντίδα Moisturizing Rich Cream. Εμπλουτισμένη με ένα αναβαθμισμένο Πεπτίδιο και Εκχύλισμα από Κόκκινο Τριφύλλι, προσφέρει στο δέρμα ολική αναδόμηση αυξάνοντας την πυκνότητά του και μειώνοντας τις ρυτίδες ενώ οι προσεκτικά επιλεγμένοι ενυδατικοί του παράγοντες διατηρούν την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος.

 

Η ενυδάτωση μετά το καλοκαίρι βάζει τα θεμέλια για ένα υγιές δέρμα όλα τα καλοκαίρια (και τους χειμώνες) της ζωής μας.

Θυμόμαστε ότι η στοχευμένη, έγκαιρη και αποτελεσματική ενυδατική μας περιποίηση δεν είναι απλώς μία πρόσκαιρη επανόρθωση του δέρματος στο κατώφλι του φθινοπώρου. Η συστηματική φροντίδα και η εξάσκησή μας σε αυτήν τη moisturizing φιλοσοφία, είναι μία στρατηγική κίνηση «επένδυσης» στην αυριανή ζωτικότητα του δέρματός μας. Γιατί ένα δέρμα καλά ενυδατωμένο έχει τις βάσεις για να είναι ένα ακμαίο, γεμάτο «ενέργεια» και υγεία δέρμα στην πάροδο του χρόνου.

Frezyderm Team

Recent Posts

Εύκολο καθημερινό μακιγιάζ: 3+1 συμβουλές από τη Frezyderm

Πόσο συχνά θέλουμε να είμαστε περιποιημένες στο γραφείο, στη σχολή, στην καθημερινή βόλτα αλλά δεν…

4 days ago

Ψαλίδα μαλλιών: Αντιμετώπιση για υγιή & λαμπερά μαλλιά

Τρίχα που «ανοίγει» και «σπάει» κατά τόπους και κυρίως στις άκρες;  H ψαλίδα εμφανίζεται συχνά…

6 days ago

Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής: 4+1 συνήθειες προς αποφυγή

Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι η ευαίσθητη περιοχή έχει ιδιαίτερες και απαιτητικές ανάγκες λόγω της φυσιολογίας…

1 week ago

Εμμηνόπαυση & ουρογεννητικό σύνδρομο

Πρόκειται για μία χρόνια και εξελισσόμενη πάθηση που αφορά στα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας…

2 weeks ago

Τροφές για ενίσχυση ανοσοποιητικού & τρόποι θωράκισης

Η αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Ανακαλύπτουμε…

2 weeks ago

Προστασία δέρματος από τον ήλιο & αποκατάσταση

Τις καυτές αυτές μέρες του καλοκαιριού, το δέρμα διψά και την ώρα που είναι εκτεθειμένο…

2 months ago