Διατροφή & Ευεξία

Καούρα: Αντιμετώπιση με 7+1 Κινήσεις που θα σας Ανακουφίσουν

Για άλλους μια μικρή δυσφορία, για άλλους ένα μεγαλύτερο πρόβλημα και για άλλους μία δύσκολη καθημερινότητα. Τα συμπτώματα καούρας εμφανίζονται συχνά, με διαφορετική συχνότητα και ένταση στον καθένα. Μαθαίνουμε παρακάτω πώς εκδηλώνονται και για ποιο λόγο και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα προλάβουμε ή να τα καταπολεμήσουμε,

 

Πώς νιώθουμε όταν έχουμε καούρα; 

«Μια αίσθηση σαν να καίγεται το στήθος». Αυτή είναι πιο συχνή περιγραφή όσων υποφέρουν από δυσπεψία μετά από ένα γεύμα. Εξoυ και ο αγγλικός όρος heartburn  (κάψιμο στην καρδιά) που χρησιμοποιείται για την καούρα.

 

Τι προκαλεί την καούρα;

Η καούρα προκαλείται από τα στομαχικά υγρά όταν ξεφεύγουν από το στομάχι και ανεβαίνουν προς τα πάνω, φτάνοντας στον οισοφάγο. Η αίσθηση θερμότητας και καύσου στη περιοχή του θώρακα προκαλείται από το όξινο περιβάλλον των υγρών αυτών.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε, αν εμφανίζουμε καούρες;

Κατ’ αρχάς επισκεπτόμαστε οπωσδήποτε τον γιατρό μας, για να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και να μας δοθεί, αν χρειαστεί, η κατάλληλη αγωγή.

 

Συνδυαστικά, ωφελούν τα εξής βήματα:

You'll also enjoy this!

Έχετε ευερέθιστο έντερο; Βοηθήστε το με τα κατάλληλα tips!

1. Κρατάμε ημερολόγιο τροφών: σημειώνουμε κάθε φορά τι υλικά περιλαμβάνει το γεύμα μας, ώστε αν εμφανίσουμε καούρα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, να ξέρουμε να τις αποφεύγουμε. Τα τρόφιμα που ευθύνονται συνήθως είναι οι λιπαρές και πικάντικες τροφές, οτιδήποτε όξινο όπως οι ντομάτες ή το ξίδι, τα ανθρακούχα ποτά, τα γαλακτοκομικά, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

2. Τρώμε μικρές μερίδες αργά και όχι λαίμαργα: με μικρά τακτικά γεύματα θα αποφύγουμε το να πιέσουμε περαιτέρω το στομάχι, αποφεύγοντας την περαιτέρω διαρροή  υγρών με ανοδική πορεία προς τον οισοφάγο.

3. Ενισχύουμε τη σιελόρροια: μασώντας μετά το φαγητό μία τσίχλα που θα διεγείρει την παραγωγή σάλιου, εξουδετερώνουμε το οξύ των γαστρικών υγρών και ανακουφιζόμαστε από την καούρα. Επιλέγουμε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και χωρίς γεύση μέντα που μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση καούρας.

4. Φροντίζουμε το βάρος μας: τα παραπανίσια κιλά ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο στομάχι και διευκολύνουν έτσι των απελευθέρωση των υγρών προς τα πάνω.

5. Αποφεύγουμε στενά παντελόνια και ζώνες (ειδικά την ώρα που τρώμε και μετά το φαγητό): ασκώντας επιπλέον πίεση στο στομάχι, θα επιδεινώσουμε το πρόβλημα της καούρας.

6. Δεν τρώμε λίγο πριν κοιμηθούμε: αφήνουμε χρόνο να πραγματοποιήσει ο οργανισμός την πέψη, γιατί η ξαπλωτή στάση του ύπνου θα χειροτερεύσει τη δυσφορία μας.

7. Κοιμόμαστε με ανάκλιση: ο στόχος είναι να υψώσουμε τον κορμό μας λιγάκι χωρίς όμως να τον «διπλώσουμε», κάτι που θα επιτείνει την καούρα. Ιδανικά, επιλέγουμε ένα ειδικό μαξιλάρι-σφήνα.

8. Φροντίζουμε την αναπνοή μας: όταν τα γαστρικά υγρά ανέβουν πολύ ψηλά, μπορεί να δημιουργήσουν μία αίσθηση ξινής, δυσάρεστης γεύσης. Με οδοντόπαστα και στοματικό διάλυμα Plaque & Tartar έχουμε ευχάριστη δροσερή αναπνοή, ενώ παράλληλα προστατεύουμε καθημερινά τα δόντια από πλάκα-πέτρα-τερηδόνα.

Εφαρμόζουμε τις παραπάνω συμβουλές, παράλληλα με διαρκή συνεργασία με τον γιατρό μας όσο διαρκεί το πρόβλημα και φτάνουμε στον στόχο «καούρα και αντιμετώπιση» για μία καλύτερη ποιότητα καθημερινότητας.

Frezyderm Team

Recent Posts

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

1 week ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

1 week ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

2 weeks ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

2 weeks ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

2 weeks ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

3 weeks ago