Τι Είναι η Ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια «παρεξηγημένη» πάθηση για την οποία εαν δεν γνωρίζουμε πολλά μπορεί και να μας τρομάξει. Στη χώρα μας, η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητα 300,000 περίπου ανθρώπων. Το 15% αφορά παιδιά και νέους κάτω των 20 ετών.

Η ψωρίαση στην ουσία είναι μια δερματική νόσος που χωρίζεται σε διάφορες βαθμίδες και θεωρείται χρόνια φλεγμονή. Οι μορφές που εμφανίζεται είναι τρεις: ήπια, μέτρια, σοβαρή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία στο γιατί εμφανίζεται σε κάποια δέρματα και σε κάποια άλλα όχι, θεωρείται ωστόσο κληρονομικό και αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο δεν είναι μεταδοτικό. Επιστημονικά άρθρα υποστηρίζουν ότι προκαλείται από συμμετρικές ερυθηματώδεις πλάκες, καλυπτόμενες από αργυρόχρωμα λέπια, επηρεάζοντας τόσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο και την επιδερμίδα μας.

Όταν η ψωρίαση αυξάνεται ή «απλώνεται» στο δέρμα, τότε παρατηρείται αυτό που αποκαλούμε «έξαρση». Σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργείται στην επιδερμίδα μια ξερή και σκληρή στρώση. Τα πιο συνηθισμένα σημεία στα οποία μπορεί να εμφανιστεί είναι τα νύχια, οι αγκώνες, τα γόνατα και η πλάτη. Σε ποιο προχωρημένο στάδιο, η ψωρίαση εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στους γλουτούς, τα πέλματα και τις παλάμες. Στα τελευταία στάδια, μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, έντονη φαγούρα και αίσθηση καψίματος.

Η πάθηση αυτή, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ασθενή και την καθημερινότητά του, σε διαπροσωπικό και προσωπικό επίπεδο. Πολύ συχνά έχουν υπάρξει γεγονότα όπου ο εκάστοτε ασθενής ψάχνει μια λύση στο πρόβλημά του, με αποτέλεσμα να αναλώνει αρκετό προσωπικό χρόνο σε θεραπείες, να θέτει φραγμούς στη καθημερινή και κοινωνική του ζωή, στη διασκέδαση, τις διακοπές και τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, ένας ασθενής στην παραλία ή στην προπόνηση, μπορεί να χρειαστεί να «φανερώσει» τα σημεία του δέρματος που έχουν ψωρίαση, και να νομίζει ότι το θέαμα παρεξηγείται από τους υπόλοιπους. Είναι πολύ λογικό, αυτό να τον κάνει να νιώσει λίγο περίεργα, ακόμη και ντροπή.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι κυρίως αυτοάνοση πάθηση, την οποία ο οργανισμός εμφανίζει και αποβάλλει μόνος του. Σίγουρα όμως υπάρχουν τρόποι θεραπείας, αντιμετώπισης, πρόληψης και προϊόντα φροντίδας που βοηθούν στη διατήρηση μιας «υγιούς» επιδερμίδας.

Εκτός από τις φαρμακευτικές αγωγές, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα καθημερινής φροντίδας που βοηθούν στη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και παράλληλα είναι «καλής αποδοχής» καθώς διαθέτουν ευχάριστη υφή, είναι άοσμα, δεν αφήνουν σημάδια στο δέρμα και δεν λεκιάζουν τα ρούχα. Ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, απομακρύνουν τα ψωριασικά φολίδια (τα «λέπια» που αναφέρονται παραπάνω) και ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων (δηλαδή να μην δημιουργούνται πλάκες) προστατεύοντας και ενισχύοντας το δερματικό φραγμό.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

MASKNE: Η αναγκαία φροντίδα της κανονικής ενήλικης επιδερμίδας

Το αποτέλεσμα

Η πρόληψη και η ενυδάτωση βοηθούν στη διατήρηση υγιούς και όμορφης επιδερμίδας, η πιο σημαντική ωστόσο «θεραπεία», είναι η θετική ψυχολογία και στάση ζωής του ασθενούς που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης.

 

Πηγές:

  • Ελληνική  Επιθεώρηση Δερματολογίας  Αφροδισιολογίας  18:2 2007 , 21:4  2010
  • Psoriasis  White  Paper – JEADV  2012,26( Suppl 4 ),1-11
  • http://www.iatropedia.gr/encyclopedia/psoriasi/
  • http://www.protothema.gr/afieromata/psoriasi/article/421602/ti-einai-i-psoriasi/
Ομάδα Frezyderm

View Comments

  • Γειά σας,
    έχω ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής, ποιά προϊόντα μπορώ να χρησιμοποιήσω από τη σειρά PS.T.;
    Ευχαριστώ!

    • Καλημέρα Μαρία, δεν έχουμε κάποιο εξειδικευμένο σαμπουάν για ψωρίαση. Ωστόσο μια αγωγή/πρόταση που έχει πολύ θετικά αποτελέσματα που προτείνουμε είναι να χρησιμοποιήσεις στο λούσιμο για πρώτο χέρι το εξειδικευμένο καθαριστικό PS.T. CLEANSER STEP 1, και μετά το ξέβγαλμα, σαν 2ο χέρι να χρησιμοποιείς το σύνηθες σαμπουάν της επιλογής σου. Η μοναδική σύνθεση του PS.T. CLEANSER STEP 1 από ήπια καθαριστικά συστατικά και λεπτούς συμμετρικούς κόκκους διευκολύνει την απομάκρυνση των επιφανειακών φολίδων, δεν μυρίζει και δεν λεκιάζει ενώ είναι σε υγρή μορφή. Για οποιαδήποτε απορία παραμένουμε στη διάθεση σου. Με εκτίμηση η ομάδα της FREZYDERM.

  • Γεια σας εχω ψωρίαση στα νύχια δηλαδή τα νύχια μου ειναι κυματιστα υπάρχει θεραπεία η θα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση?
    Πως θα ξαναπάρουν την μορφή που είχαν προτού έχω την ψωρίαση?

    • Καλημέρα Βικτόρια και καλή εβδομάδα. Το εξειδικευμένο gel για τις γραμμώσεις και τις χρωματικές κηλίδες, VOLPADERM NAILS TREATING GEL, μπορεί να ενυδατώσει τα νύχια σου. Ωστόσο συνήθως χρειάζεται Δερματολογική συμβουλή. Για οποιαδήποτε απορία παραμένουμε στη διάθεση σου. Με εκτίμηση η ομάδα της FREZYDERM.

  • Γεια σας εχω εκζεμα σ μορφη ψωριασης στο αυχενα μ κ λιγο στο λαιμο μου ; τ μ προτινετε; τ φαρμακο που βαζω μ τσουζει η καιει ευχαριστω

    • Καλημέρα Άρτεμις και καλή εβδομάδα. Σαν βασική αγωγή θα σου προτείναμε το PS.T. CELL BALANCE CREAM STEP 3. Συνδυάζεται με όλες τις φαρμακευτικές αγωγές και αποτελεί εξειδικευμένη κρέμα με βιομιμητική δράση, που μειώνει την ερυθρότητα, τον κνησμό και ομαλοποιεί τη δερματική λειτουργία. Αν η μορφή ψωρίασης που αντιμετωπίζεις έχει λέπια, τότε θα προτείναμε επιπλέον την PS.T. CLEANSER STEP 1 πριν την εφαρμογή της Cell Balance για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα. Αν πρόκειται για μορφή χωρίς λέπια, τότε θα προτείναμε μετά την εφαρμογή της Cell Balance, την PS.T. SECOND SKIN CREAM STEP 4, που προσφέρει επιπλέον ελαστικότητα στο δέρμα, ειδικά για την περιοχή του λαιμού και του αυχένα που έχουν έντονη κινητικότητα. Όσον αφορά το φάρμακο/αγωγή που αναφέρεσαι, θεωρούμε απαραίτητο να συμβουλευτείς εκ νέου το γιατρό σου. Για οποιαδήποτε απορία παραμένουμε στη διάθεση σου. Με εκτίμηση, η ομάδα της Frezyderm.

  • γεια σας. Εχω ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής , στους αγκώνες και γόνατα. Μπορω να χρησιμοποιήσω τα προ'ι'όντα σας κατα την περίοδο θηλασμού; Ευχαριστώ.

    • Καλημέρα Ευανθία και καλή εβδομάδα. Τα προϊόντα κατά της ψωρίασης είναι πράγματι κατάλληλα κατά την περίοδο του θηλασμού.
      Θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.
      Με εκτίμηση,
      Η ομάδα της FREZYDERM.

  • καλησπερα σας ,,εχω βγαλει και εγω σπυρακια και εχω πολυ φαγουρα εδω και 2 εβδομαδες με το benzyl benzoate θα περασει;;μπορει να γινει κατι σοβαρο στην υγεια μου με αυτο γιατι με εχει ενυσηχησει παρα πολυ ευχαριστω

    • Καλησπέρα Γιώργο,

      Για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

      Θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.
      Με εκτίμηση,
      Η ομάδα της FREZYDERM.

  • Για σάς, έχω ψωρίαση σε ήπια μορφή μόνο στο γόνατο και κάτω στο πόδι, πήρα το step 2 και εδώ και 5 μέρες βλεπω μεγάλη διαφορά αλά η φολίδες σαν να επανέρχονται! Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με κνησμό , φαγούρα

    • Καλημέρα Roxana και πάλι. Με βάση όσα μας περιγράφεις θα προτείναμε σε καθημερινή χρήση και το PS.T. CELL BALANCE CREAM STEP 3 καθώς και το PS.T. SECOND SKIN CREAM STEP 4 μέχρι να να εξισορροπηθεί η παραγωγή νέων κυττάρων.
      Θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.
      Με εκτίμηση,
      Η ομάδα της FREZYDERM.

  • Kαλησπέρα σας ,

    Εχω ψωρίαση σε ήπια μορφή και βγάζω μικρές κοκκινίλες γενικά στο σώμα αλλά το τελευταίο καιρο κυριώς στην κοιλιά , την πλάτη , και τους αγκώνες .
    Εχω παραγγείλει ήδη την ολοκληρωμένη σειρά σας για την θεραπεία της ψωρίασης με όλα τα steps
    Θα ήθελα να μου διευκρίνεσετε πότε και με ποια σειρα θα πρέπει να βάζω τα προιόντα .

    Ευχαριστω

    • Καλησπέρα Άννα. Για το πρωί θα προτείναμε το πρωί να ξεκινούσες με το PS.T. CLEANSER STEP 1 και έπειτα να συνέχιζες με το PS.T. CELL BALANCE CREAM STEP 3 και τέλος με το PS.T. SECOND SKIN CREAM STEP 4. Συγκεκριμένα, το PS.T. CELL BALANCE CREAM STEP 3, μπορείς να το εφαρμόζεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, όσες φορές νιώθεις ότι είναι απαραίτητο. Για το βράδυ, θα προτείναμε να ξεκινούσες την περιποίηση σου με το PS.T. KERATOLYTIC CREAM STEP 2, τοπικά όπου χρειάζεται και έπειτα να εφάρμοζες το PS.T. CELL BALANCE CREAM STEP 3.
      Θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.
      Με εκτίμηση,
      Η ομάδα της FREZYDERM.

      • Καλησπέρα σας ,

        έχω ξεκινησει ήδη την θεραπεία εδω και δύομιση εβδομαδες σύμφωνα με την σειρά και τα βήματα που μου είπατε αλλα δεν υπάρχει κάποια διαφορά.
        Τι πρέπει να κάνω ?
        Σε πόσο καιρό θα αρχίζω να βλέπω έστω και μικρή διαφορά ?

        • Καλησπέρα Άννα. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια αν δεν γνωρίζουμε αν είναι σε φάση έξαρσης ή ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση, η σειρά για την ψωρίαση, δρα συνεπικουρικά με την φαρμακευτική σου αγωγή και πρόκειται για φροντίδα όχι θεραπεία
          Θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.
          Με εκτίμηση,
          Η ομάδα της FREZYDERM.

Recent Posts

Γυναικεία Τριχόπτωση: Είδη, Αιτίες και Αντιμετώπιση

Με τον όρο "γυναικεία τριχόπτωση" χαρακτηρίζεται η απώλεια τριχών από το τριχωτό της κεφαλής μιας…

6 days ago

Οδοντικό Νήμα: Χρήση για Ολοκληρωμένη Στοματική Υγιεινή

Αφού ξέρουμε την αξία του οδοντικού νήματος στη στοματική μας υγεία, γιατί το παραλείπουμε τόσο…

2 weeks ago

Άσπρη γλώσσα: Αιτίες και Αντιμετώπιση

Η άσπρη γλώσσα είναι μια κατάσταση που εκδηλώνεται είτε σαν μια λευκή ομοιόμορφη επικάλυψη στην…

2 weeks ago

Οδηγός για Σμίλευση Σώματος & Ανανεωμένη Διάθεση τη Νέα Σεζόν

Τώρα που το ημερολόγιο γύρισε σελίδα και η νέα σεζόν είναι δυναμικά εδώ, αξιοποιούμε το…

3 weeks ago

Πως Λειτουργεί η Ομοιοπαθητική στο Πεπτικό Σύστημα

Η Ομοιοπαθητική ιατρική είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας, που έχει στόχο την ενίσχυση της άμυνας…

3 weeks ago

Kατακράτηση Υγρών και Κυτταρίτιδα: Συσχέτιση & Αντιμετώπιση

Πολύ συχνά, οι όροι κατακράτηση υγρών και κυτταρίτιδα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ίδια κατάσταση.…

4 weeks ago