Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε μακροχρόνια. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση και την υποκείμενη παθολογία, μπορεί να παρουσιάζει και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι ασθενείς, για παράδειγμα, παραπονιούνται για ξηρό βήχα, ενώ άλλοι για παραγωγικό. Σε κάποιους ο βήχας μπορεί να παρουσιάζει έναν παροξυσμικό χαρακτήρα, ενώ σε άλλους να είναι απλά μια ανάγκη να «καθαρίσουν τον λαιμό τους» κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επιπλέον, ο βήχας μπορεί να συνοδεύει άλλα συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»), πυρετό ή βραχνάδα. Μπορεί να εμφανιστεί κατά την έξαρση μιας αλλεργικής αντίδρασης ή μετά από τη λήψη τροφής. Τέλος ο ασθενής μπορεί να αναφέρει ότι έχει εξάρσεις βήχα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ή να είναι ένα σύμπτωμα που τον/την ταλαιπωρεί μόνο κατά τη διάρκεια της βραδινής κατάκλισης.
Ας δούμε κάποια στοιχεία για τον «βραδινό/νυχτερινό βήχα» που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η εικόνα που περιγράφουν οι ασθενείς κατά την επίσκεψή τους στο ιατρείο είναι αυτή της έναρξης ενός επίμονου βήχα λίγη ώρα μετά τη βραδινή τους κατάκλιση. Τις περισσότερες φορές μιλούν για έναν ξηρό βήχα που δεν βελτιώνεται ακόμα και μετά τη λήψη νερού ή τροφής. Δεν είναι λίγες οι φορές που το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να τους ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, διακόπτοντας την ομαλή ροή του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, αναφέρουν βραχνάδα και κούραση το επόμενο πρωί εξαιτίας του διακοπτόμενου ύπνου.
Πού οφείλεται;
Με βάση τα παραπάνω είναι εύκολα αντιληπτό και κατανοητό ότι η διάγνωση των αιτιών του νυχτερινού βήχα χρειάζεται πολύπλευρη προσέγγιση, καλό ιστορικό και κλινικοεργαστηριακή εξέταση και ενδεχομένως τη συνεργασία πολλαπλών ειδικοτήτων. Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι και οι Πνευμονολόγοι είναι συνηθέστερα οι πρώτες ειδικότητες στις οποίες καταφεύγουν οι ασθενείς. Λόγω αυτού, απαιτείται να υπάρξει λεπτομερής έλεγχος αρχικά του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Στη συνέχεια και εφόσον υπάρχουν σχετικές ενδείξεις ή ευρήματα κατά την εξέταση ή το ιστορικό, ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί σε διαφορετική ειδικότητα για περαιτέρω διερεύνηση.
Κατά ανάλογο τρόπο, ποικίλλει και η θεραπεία του συμπτώματος. Συνηθέστερα, αν το αίτιο εντοπίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, μια κατάλληλη αγωγή με ρινικές πλύσεις και ρινικά σπρέυ ή επιπλέον και με τη χορήγηση αντιισταμινικών μπορεί να διορθώσει την κατάσταση. Σε περιπτώσεις όμως που εμπλέκεται το κατώτερο αναπνευστικό ή άλλα συστήματα, όπως το γαστρεντερικό ή καρδιαγγειακό, η αγωγή διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση (αντιόξινα, εισπνεόμενα κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση, ένας νυχτερινός βήχας πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή να ζητήσει ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να είναι αθώος, αλλά μπορεί και να υποκρύπτει παθολογίες που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.
Βιβλιογραφία
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…
Με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα δύο. Όμως η…