Σύμφωνα με τους ειδικούς, γύρω στο 40% των γυναικών θα εμφανίσει κάποια στιγμή τριχόπτωση έως την ηλικία των 501. Αν εμφανίζετε και εσείς σημάδια αδύναμης τρίχας ή απλώς θέλετε να ενημερωθείτε για το θέμα, ακολουθούν 4 σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τριχόπτωσης στη γυναίκα.
1.Η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να είναι εποχική, μπορεί να είναι και μόνιμη. Η πρώτη συνήθως εμφανίζεται φθινόπωρο και άνοιξη (χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς επιστημονικά τον λόγο που ισχύει αυτή η «ημερολογιακή επιλογή»).
2.Οι παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση στη γυναίκα διαφέρουν από αυτούς που την προκαλούν στον άνδρα. Στη γυναικεία τριχόπτωση, χρειάζεται να αναζητήσουμε τις αιτίες στους εξής παράγοντες:
- Ορμονικοί λόγοι: η εγκυμοσύνη (αλλά κυρίως η περίοδος μετά τον τοκετό), η εμμηνόπαυση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διάφορα ενδοκρινολογικά προβλήματα (θυρεοειδής), οι περιπτώσεις αναιμίας με την έλλειψη σιδήρου ο οποίος αποτελεί ζωτικής σημασίας λέξη για τη δυνατή τρίχα… είναι περίοδοι και παράγοντες που αποδυναμώνουν συχνά την ανθεκτικότητα της τρίχας, οδηγώντας σε αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής της γυναίκας.
- Το εκτενές hair styling, ό,τι και αν περιλαμβάνει αυτό: η χρήση του σεσουάρ είναι προσφιλής στις γυναίκες που αγαπούν τα καλοχτενισμένα μαλλιά. Όμως το συνεχές πιστολάκι στην πιο δυνατή «σκάλα» (συχνά και χωρίς να έχει προηγηθεί η εφαρμογή ενός θερμοπροστατευτικού προϊόντος στα μαλλιά) μπορεί να καταπονήσει και να φθείρει την τρίχα. Ιδιαιτέρως αν ακολουθήσει διαρκώς μετά το στέγνωμα styling, η φθορά εντείνεται. Στην ίδια λογική, επιβαρυντικά δρουν και διάφορες διεργασίες των μαλλιών που οι γυναίκες προτιμούν συχνά, όπως οι βαφές ή το ντεκαπάζ.
- Οι εξαντλητικές δίαιτες: καθώς στερεύουν τα αποθέματα σιδήρου από τον οργανισμό και αν αυτά δεν αναπληρωθούν, δημιουργείται ευνοϊκό έδαφος για απώλεια τριχών.
- Παθολογικές καταστάσεις στο τριχωτό της κεφαλής: η γυροειδής αλωπεκία, ως αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τριχόπτωσης ενώ η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία (λιγότερο συχνή στις γυναίκες αλλά και πάλι υπαρκτή) δημιουργεί μία εικόνα αραίωσης της τριχοφυΐας στους κροτάφους, στη μετωπιαία γραμμή ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
- Το έντονο ή χρόνιο στρες ή οι αγχώδεις διαταραχές: όπως στον άνδρα, έτσι και στη γυναίκα, το υπέρμετρο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχών.
- Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: κατ’ αρχάς δρουν επιβαρυντικά για τη συνολική υγεία αλλά έχουν αντίκτυπο και στη ζωτικότητα της τρίχας.
- Το κληρονομικό υπόβαθρο: οι γενετικές καταβολές παίζουν σημαντικό ρόλο και στο θέμα της γυναικείας τριχόπτωσης.
- Η ηλικία: στο πλαίσιο της χρονογήρανσης, η τρίχα ατονεί και ο ρυθμός αναγέννησής της επιβραδύνεται.
- Φαρμακευτικές αγωγές: για παράδειγμα, η απώλεια τριχών είναι συχνά απόρροια μίας χημειοθεραπείας.
3.Η εικόνα τριχόπτωσης στην κεφαλή κάθε γυναίκας διαφέρει. Οι αιτίες που προκαλούν σε κάθε γυναίκα τα συμπτώματα τριχόπτωσης σχετίζονται άμεσα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει στο τριχωτό. Για παράδειγμα, μία εξασθενημένη από το υπερβολικό styling τρίχα, μπορεί να μη «δείξει» σημάδια απαγκίστρωσης από το τριχωτό αλλά να είναι αδύναμη, εύθραυστη και να σπάει εύκολα. Αντίστοιχα, μία παθολογική μορφή αλωπεκίας μπορεί να οδηγήσει σε πιο εκτενή σημάδια αραίωσης, π.χ. με κενά σημεία διάσπαρτα στο πάνω μέρος της κεφαλής. Επίσης, τα συμπτώματα τριχόπτωσης μπορεί να είναι σταδιακά στο πέρασμα των μηνών αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και με ξαφνική απώλεια τριχών.
4.Ο δρόμος επιστροφής προς τα πυκνά, πλούσια μαλλιά είναι ανοικτός: ανάλογα με την περίπτωση τριχόπτωσης, μπορεί η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων να είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Πάντως τα παρακάτω κριτήρια έχουν ισχύ για κάθε εξατομικευμένη περίπτωση τριχόπτωσης στη γυναίκα:
- Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο καλά αποτελέσματα ενίσχυσης της τριχοφυΐας και παρεμπόδισης της περαιτέρω αραίωσης θα έχουμε.
- Ο γιατρός θα είναι πάντα ο μόνος ειδικός και αρμόδιος να εξετάσει την κατάσταση της τρίχας μας, γι’ αυτό τον επισκεπτόμαστε με τα πρώτα συμπτώματα.
- Τα πυκνά μαλλιά δεν δημιουργούνται μέσα σε μία νύχτα. Όσο και αν ανυπομονούμε για το επιθυμητό αποτέλεσμα, δίνουμε στην τρίχα μας το περιθώριο του χρόνου που χρειάζεται, για να ολοκληρωθεί η αναγέννησή της.
- Η πλούσια κόμη είναι γόητρο αλλά δεν καθορίζει την εμφάνιση ούτε την προσωπικότητά μας. Επιδεικνύουμε αυτοπεποίθηση κατά τη διαδικασία της θεραπείας και διατηρούμε ακμαίο το ηθικό μας.
- Συνδυαστικά με τυχόν θεραπεία που θα μας συστήσει ο δερματολόγος, επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας που θα δράσουν συνεπικουρικά με την αγωγή μας. Πέρα από το εξειδικευμένο τριχοτονωτικό σαμπουάν για γυναίκες Hair Force Women που αυξάνει τη δύναμη της τρίχας κατά 75%2 , υπάρχει στη διάθεση μας η ολοκληρωμένη σειρά ενάντια στα συμπτώματα της τριχόπτωσης με βιομιμητικά πεπτίδια και ενεργά συστατικά φαρμακευτικής καθαρότητας. H σειρά Hair Force είναι ειδικά μελετημένη να δυναμώνει τη ρίζα της τρίχας προλαμβάνοντας την αραίωση και να αντιμετωπίζει την απώλεια τριχών, ενισχύοντας την τριχοφυΐα.
Ενημερωνόμαστε για τη γυναικεία τριχόπτωση, προγραμματίζουμε επίσκεψη στον δερματολόγο μας στα πρώτα σημάδια αραίωσης και προλαμβάνουμε – αντιστρέφουμε τη φθορά της τρίχας με στοχευμένη φροντίδα.
1.Demographics of women with female pattern hair loss and the effectiveness of spironolactone therapy, Famenini Shannon, BS, Slaught Christa, BS, Duan Lewei, MS, and Goh Carolyn, MD, National Library of Medicine, USA.
2.Κλινική μελέτη, αυτοεκτίμηση εθελοντών.