Υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που φθείρουν τα δόντια σας αλλά μάθετε εδώ πως να έχετε μία ακαταμάχητη οδοντοστοιχία χωρίς άγχος.

To ήξερες ότι…

Τα 10 πράγματα που δεν ξέρεις για τα δόντια σου.

Είναι η βιτρίνα του προσώπου σου και ο λόγος για τα 832 likes στο προφίλ σου. Είναι πηγή αυτοπεποίθησης και λόγος να χαμογελάς ακόμα και στον άγνωστο περαστικό. Αλλά αυτά, μάλλον τα ξέρεις ήδη για τα δόντια σου. Ας μάθουμε λοιπόν όσα δεν ξέρεις και ας ξεφυλλίσουμε σιγά-σιγά την toothpedia της αστραφτερής, ακαταμάχητης οδοντοστοιχίας σου.

 1.Οδοντο-στοιχεία

Τα δόντια σου είναι ό,τι και το δακτυλικό σου αποτύπωμα: στοιχείο της ταυτότητάς σου που δεν έχει κανείς μα κανείς άλλος στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως για την αναγνώριση πτωμάτων, συχνά επιστρατεύονται οδοντιατρικοί φάκελοι. Ούτε καν τα δίδυμα αδέρφια δεν έχουν τα ίδια δόντια. Δικό της μοναδικό αποτύπωμα έχει όμως και η γλώσσα σου.

 2.Τα φαινόμενα απατούν

Μπορεί να πιστεύεις πως βλέπεις όλη την επιφάνεια του δοντιού σου αλλά στην πραγματικότητα το 1/3 κρύβεται κάτω απ’ τα ούλα. Γι’ αυτό πρέπει να τα φροντίζεις κι αυτά εξίσου, ώστε να τα διατηρείς ροζ, δυνατά και υγιή.

 3. Γνώση που… «μετράει» 

Έχουμε και λέμε: από μπροστά προς τα πίσω έχεις 8 κοπτήρες (μπροστινά δόντια), 4 κυνόδοντες, 8 προγόμφιους και 12 γομφίους (τραπεζίτες), σύνολο δηλαδή 32 δόντια.

 4. Σμάλτο από ατσάλι

Το σμάλτο είναι η εξωτερική επίστρωση του δοντιού και δουλειά του είναι να προστατεύει το δόντι μέσα-έξω. Αποτελείται κυρίως από ασβέστιο και φωσφορικό άλας, όπως τα οστά μας αλλά είναι πιο σκληρό και ανθεκτικό χάρη στις πρωτεΐνες και τους κρυσταλλίτες που το συνθέτουν.

 5. Ατσάλινο ναι, άφθαρτο όχι

Ακόμη και οι δυνατοί, «σπάνε» κάποιες φορές. Αυτό συμβαίνει και στη περίπτωση του σμάλτου που μπορεί να ξεφλουδίσει, να διαβρωθεί ή ακόμα και να ραγίσει. Η ζάχαρη και τα οξέα που βρίσκονται σε ορισμένες τροφές και κυρίως αναψυκτικά, αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια του στόματος και επιτίθενται στο σμάλτο, ξεκινώντας έτσι τερηδόνα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Ποιο είναι το σωστό βούρτσισμα δοντιών;

 6. Βγαίνει μόνο σε λευκό

Αν δεις μία κίτρινη όψη στα δόντια σου δεν είναι απλώς χρωστικές ουσίες από καφέ. Το σμάλτο δίνει στα δόντια το λευκό τους χρώμα και όταν αρχίσει η διάβρωση, αρχίζουν να κιτρινίζουν.

 7. Οι σταθεροί και οι περαστικοί

Η οδοντίνη είναι η επίστρωση που βρίσκεται κάτω απ’ το σμάλτο και είναι επίσης πιο ανθεκτική από τα οστά. Η οδοντίνη αποτελείται από ένα δίκτυο μικροσωληνίσκων. Οι νευρικές απολήξεις που περνούν από αυτά τα σωληνάρια βοηθούν το δόντι να αισθάνεται τα εξωτερικά ερεθίσματα και να αποκτά την αίσθηση του ζεστού και κρύου. Ενώ το σμάλτο είναι στατικό, η οδοντίνη συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αλλάζει στη διάρκεια της ζωής μας.

 8. Ρίζωσε αποικία

Σχεδόν 200 με 300.000.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην οδοντική πλάκα, ενώ ο βασικός ένοχος για την κακή στοματική υγεία είναι ο Streptococcus mutans που μετατρέπει τη ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες στα οξέα που κατατρώνε τα δόντια μας.

 9. Πλάκα-πλάκα…

η πλάκα όλο και μεγαλώνει χωρίς καν να το καταλάβεις. Και χωρίς συχνό βούρτσισμα και νήμα, αυτή η λευκή κολλώδης ουσία, θα φτάσει να γίνει πέτρα μέχρι να πεις κύμινο.

 10. Μη χαλάς το σάλιο σου

Το σώμα σου παράγει καθημερινά ¼ σάλιου δηλαδή 10.000 γαλόνια σε όλη σου τη ζωή. Το σάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική σου υγεία. Για παράδειγμα, σε βοηθάει να καταπιείς το φαγητό και περιέχει ένζυμα που επιταχύνουν την πέψη. Επίσης «ξεπλένει» τα υπολείμματα τροφών και το ασβέστιο και φωσφορικό άλας που περιέχει, εξουδετερώνουν τα οξέα της πλάκας που προκαλούν φθορά και τερηδόνα.

Ξαφνιάστηκες; Παραξενεύτηκες; Εντυπωσιάστηκες; Όπως και να ’χει, κέρδισες έναν πραγματικό πλούτο γνώσης. Πλούτο που θα ζήλευε μέχρι και… τραπεζίτης.

Ομάδα Frezyderm

View Comments

Recent Posts

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

3 days ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

6 days ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

1 week ago

Γρίπη ή κρυολόγημα: Ποιες οι διαφορές & πώς να θωρακιστείτε

Με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα δύο. Όμως η…

3 weeks ago

Φαγούρα στο σώμα & αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

Μία διαρκής αίσθηση κνησμού που αντί να υποχωρεί με το ξύσιμο, αντίθετα μεγαλώνει; Αν βιώνετε…

4 weeks ago

Φροντίδα δέρματος: Ποιες είναι οι απειλές & τι να προσέξουμε

Ο πρώτος όρος που έχει αλλάξει σε σχέση με τις αντιγηραντικές ανάγκες του δέρματός μας…

4 weeks ago