Πώς προκαλείται η τερηδόνα και πώς την προλαμβάνουμε;

Έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές το όνομά της. Ξέρετε ότι εμφανίζεται στα δόντια. Γνωρίζετε και ότι είναι πολύ συχνή «επισκέπτρια» στις στοματικές κοιλότητες. Ξέρετε όμως πώς δημιουργείται; Μάθετε για τον τρόπο σχηματισμού της τερηδόνας με απλά και κατανοητά λόγια.

Τα δύο στάδια φθοράς που προηγούνται

  • Μικροβιακή οδοντική πλάκα (ΜΟΠ): είναι η άχρωμη κολλώδης μεμβράνη βακτηρίων που επικολλάται στην επιφάνεια των δοντιών και περνάει και κάτω από τη γραμμή των ούλων, κολλώντας ακόμη και στα σφραγίσματα. Σχηματίζεται από τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα μας, όταν αυτά αναμειχθούν με τις πρωτεΐνες και τα υπολείμματα τροφίμων. Μετά από κάθε γεύμα και αν η πλάκα δεν απομακρυνθεί με το βούρτσισμα, τα οξέα της επιτίθενται στα δόντια και μπορεί να διαβρώσουν το σμάλτο τους.
  • Πέτρα: είναι το επόμενο στάδιο της πλάκας, αν αυτή στερεοποιηθεί. Πρόκειται για ένα στρώμα σκληρό σαν πέτρα (εξ ου και το όνομά της) με κίτρινο ή ανοιχτό καφέ χρώμα που δημιουργείται καθώς συσσωρεύονται μεταλλικά άλατα από το σάλιο στο δόντι, μετά την απώλεια του ασβεστίου του.

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στην τερηδόνα: καθώς το δόντι έχει απασβεστιωθεί και το στρώμα της πέτρας προσελκύει περισσότερα βακτήρια, δημιουργείται κοιλότητα (τρύπα) στο δόντι. Όσο η τρύπα αυτή μεγαλώνει, η τερηδόνα επιδεινώνεται και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά το μάσημα, ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο αλλά ακόμη και σε προβλήματα των ούλων.

Tα 5 ΔΕΝ για στόμα χωρίς τερηδόνα

Για να προλάβετε την τερηδόνα και να αποτρέψετε τη φθορά της στη στοματική σας κοιλότητα, θυμηθείτε 5 σημεία-κλειδιά:

  • ΔΕΝ ΑΜΕΛΩ τα τακτικά οδοντιατρικά μου ραντεβού, όχι μόνο όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα σε δόντια και ούλα αλλά και προληπτικά, για τον αναγκαίο έλεγχο.
  • ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ να ξεπλύνω το στόμα μου με νερό, μετά το γεύμα και την κατανάλωση σακχαρωδών σνακ, αν δεν είναι εφικτό το βούρτσισμα εκείνη τη στιγμή (π.χ αν βρίσκομαι έξω). Σίγουρα δεν είναι η ιδανική λύση αλλά το νερό μπορεί να απομακρύνει σε κάποιο βαθμό τα υπολείμματα τροφών, πριν δημιουργήσουν πλάκα στα δόντια.
  • ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΜΑΙ να βουρτσίσω τα δόντια μου πρωί-βράδυ και μετά από κάθε γεύμα. Μόνο έτσι απομακρύνω αποτελεσματικά την πλάκα, πριν οδηγηθώ σε πέτρα και τερηδόνα.
  • ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΩ στην τύχη οδοντόπαστα και στοματικό διάλυμα. Όσο πιο εξειδικευμένα είναι τα προϊόντα της στοματικής μου υγιεινής τόσο πιο στοχευμένα θα δράσω κατά της τερηδόνας. Η σειρά Plaque & Tartar  με ειδικά σχεδιασμένη καινοτόμο σύνθεση προστατεύει από την πέτρα, καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα αποτρέπει τη δημιουργία μεμβράνης μικροβίων και προστατεύει από την τερηδόνα.
  • ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΩ το οδοντικό νήμα που θα απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών που σφήνωσαν ανάμεσα στα δόντια και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα δόντια και τα ούλα.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Τι είναι η μικροβιακή πλάκα;

Και τώρα που γνωρίζετε πώς προκαλείται η τερηδόνα και πώς μπορείτε να την αποφύγετε, μην την αφήσετε να πλησιάσει το στόμα σας. Είναι πάντοτε μη ευπρόσδεκτη επισκέπτρια.

Ομάδα Frezyderm

Recent Posts

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

3 days ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

6 days ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

1 week ago

Γρίπη ή κρυολόγημα: Ποιες οι διαφορές & πώς να θωρακιστείτε

Με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα δύο. Όμως η…

3 weeks ago

Φαγούρα στο σώμα & αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

Μία διαρκής αίσθηση κνησμού που αντί να υποχωρεί με το ξύσιμο, αντίθετα μεγαλώνει; Αν βιώνετε…

4 weeks ago

Φροντίδα δέρματος: Ποιες είναι οι απειλές & τι να προσέξουμε

Ο πρώτος όρος που έχει αλλάξει σε σχέση με τις αντιγηραντικές ανάγκες του δέρματός μας…

4 weeks ago