Ακόμα κι όταν φροντίζουμε επιμελώς τα δόντια μας στο σπίτι, τα βακτήρια δεν εξαφανίζονται εντελώς από το στόμα.
Αναμιγνύονται με τις πρωτεΐνες και τα υπολείμματα τροφίμων, σχηματίζοντας μια κολλώδη ταινία που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Αυτή η ταινία αγκαλιάζει τα δόντια, περνάει κάτω από τη γραμμή των ούλων, και κολλάει στα σφραγίσματα ή σε οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική εργασία έχουμε κάνει στο παρελθόν. Η πλάκα μεταφέρει βακτήρια που μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και να οδηγήσει σε καταστροφή των δοντιών. Όταν αφαιρούμε την πλάκα τακτικά, αποτρέπουμε τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας.
Μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν, ωστόσο, εάν η πλάκα παραμείνει στα δόντια μας και σκληρύνει σαν πέτρα. Αναπτύσσεται πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων, είναι τραχιά με πόρους και προκαλεί υποχώρηση των ούλων και ουλίτιδα. Σε προχωρημένο στάδιο, αφαιρείται μόνο με ειδικά εργαλεία στο οδοντιατρείο.
Πώς η πέτρα επηρεάζει δόντια και ούλα;
Η πέτρα μπορεί να δυσκολέψει το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη φθορά τους. Όταν μάλιστα σχηματίζεται πάνω από τη γραμμή των ούλων είναι ιδιαίτερα βλαβερή αφού σταδιακά οδηγεί σε ουλίτιδα.
Η ουλίτιδα σε αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπευτεί με σωστό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος καθώς και συχνούς καθαρισμούς από τον οδοντίατρο. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, όμως, μολύνει την περιοχή γύρω από τα ούλα και δημιουργεί περιοδοντίτιδα που επηρεάζει τα οστά και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.
Ο κίνδυνος να χάσουμε κάποιο ή κάποια δόντια είναι προ των πυλών, ενώ, ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτήν την περίπτωση συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας.
Συμβουλές για τον έλεγχο ανάπτυξης πλάκας στο στόμα μας
• Βουρτσίζουμε τα δόντια μας σχολαστικά, ακόμη και στα δύσκολα, πίσω σημεία, δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά. Το βιαστικό βούρτσισμα δεν απομακρύνει την πλάκα και δεν προλαμβάνει τη δημιουργία πέτρας.
• Επιλέγουμε εξειδικευμένη φθοριούχο οδοντόκρεμα κατά της μικροβιακής πλάκας, της πέτρας και της τερηδόνας. Το φθόριο θα βοηθήσει στην επισκευή του σμάλτου ενώ όταν η οδοντόπαστα περιέχει επιπλέον βότανα και ξυλιτόλη έχει αντιφλογιστική, αντιμικροβιακή δράση και προσφέρει ευχάριστη δροσερή αναπνοή.
• Χρησιμοποιούμε φθοριούχο στοματικό διάλυμα μετά από κάθε βούρτσισμα, με ειδική σύνθεση που προστατεύει από τη δημιουργία πλάκας, πέτρας και τερηδόνας, σκοτώνει τα βακτήρια και μειώνει την εναπόθεση φωσφορικού ασβεστίου στα δόντια.
• Λαμβάνουμε καθημερινά προβιοτικά που διατηρούν και επαναφέρουν τη φυσιολογική στοματική χλωρίδα του στόματος ενώ βοηθούν και στη δημιουργία στοματικού βιο-υμενίου για τον έλεγχο της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας.
• Προσέχουμε τη διατροφή μας. Τα βακτήρια του στόματος συνήθως ευδοκιμούν σε ζαχαρούχα και αμυλούχα τρόφιμα. Αποφεύγουμε τα σνακ και ξεπλένουμε το στόμα μας με άφθονο νερό μετά τα γεύματα.
• Δεν καπνίζουμε! Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού αναπτύσσουν συχνότερα πέτρα.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι, όταν σχηματιστεί πέτρα στα δόντια μας, μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να την αφαιρέσει αποτελεσματικά. Γι αυτό φροντίζουμε να τον επισκεπτόμαστε κάθε 6 μήνες προκειμένου να αφαιρέσει πλάκα και πέτρα που μπορεί να έχει σχηματιστεί προτού δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά την περιποίηση των δοντιών μας με τα κατάλληλα προϊόντα στοματικής υγιεινής.
Δείτε τα προϊόντα για την Στοματική Υγιεινή της FREZYDERM.
Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…