Συχνά στα ιατρεία μας, έρχονται ασθενείς που παραπονιούνται γιατί κάποια μόνο από τα δόντια τους είναι πιο κίτρινα από τα υπόλοιπα. Μερικοί ακόμη ενοχλούνται για δόντια που είναι πιο μαυρισμένα και δημιουργούν έντονο αισθητικό πρόβλημα σε όλο το χαμόγελο τους.
Η εξήγηση για την διαφορά του χρώματος των δοντιών που κάνει κάποια δόντια πιο κίτρινα από τα άλλα (συνήθως αυτά τα δόντια είναι οι κυνόδοντες), βρίσκεται στην δομή και την ανατομία των ίδιων των δοντιών. Η αδαμαντίνη, η εξωτερική ουσία που περιβάλλει τα δόντια, είναι ημιδιαφανής, πράγμα που σημαίνει ότι η οδοντίνη το χαμηλότερο στρώμα των δοντιών, είναι εκείνο που καθορίζει το τελικό χρώμα.
Κάποιες παραλλαγές στην δομή της οδοντίνης επηρεάζουν το φως που ανακλάται, και έτσι τα δόντια αποκτούν διαφορετικό χρώμα. Επίσης οι εξωγενείς παράγοντες όπως η οδοντική πέτρα που συσσωρεύεται στη βάση των δοντιών, δημιουργεί μια κίτρινη μεμβράνη στην επιφάνεια του δοντιού, που αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα, οδηγεί σε ακόμα πιο βαριές οδοντικές βλάβες, όπως τερηδόνα ή ουλίτιδα. Όταν κάποιο άτομο έχει μεμονωμένα κιτρινισμένα δόντια, μπορεί να εφαρμόσει διάφορες θεραπείες λεύκανσης, αλλά πριν απ ’όλα θα πρέπει να βρει την αιτία που τα δόντια του κιτρίνισαν και να την αντιμετωπίσει.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα κιτρινισμένα δόντια μπορούν να εμφανίσουν και μικρές γραμμές ή λευκές κηλίδες στην αδαμαντίνη. Αυτό οφείλεται σε δυσπλασίες της ίδιας της αδαμαντίνης. Συχνά κάποιες χρωματογόνες ουσίες διεισδύουν κάτω από την υποπλασμένη αδαμαντίνη με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται κίτρινα ή έντονα σκούρα σε σχέση με τα άλλα.
Άλλες αιτίες που μπορεί κάποια δόντια να είναι διαφορετικά σε χρώμα από τα υπόλοιπα, είναι οδοντικά κατάγματα που προέρχονται από τραυματισμό και προκαλούν μια πιο σκούρη απόχρωση στα δόντια. Συχνά έχουμε φλεγμονή ή τραύμα του οδοντικού πολφού και αυτό μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα ή αποχρωματισμό του δοντιού.
Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία επιλογής είναι η απονεύρωση. Μετά τη θεραπεία το δόντι σκουραίνει και αποχρωματίζεται και θα χρειαστεί μια πιο εξεζητημένη αισθητική θεραπεία όπως οδοντική λεύκανση ή ακόμα όψη πορσελάνης.
Τι προκαλέι την οδοντική δυσχρωμία;
Η οδοντική δυσχρωμία προέρχεται από πολλές διαφορετικές αιτίες που σταδιακά οδηγούν σε κιτρίνισμα των δοντιών. Αυτές μπορεί να είναι:
Θεραπευτική αντιμετώπιση των κιτρινισμένων δοντιών
Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση των κιτρινισμένων δοντιών ή των μαυρισμένων ή αποχρωματισμένων δοντιών, είναι απόφαση του οδοντιάτρου και συχνά η λύση βρίσκεται στην αιτία που οδήγησε στο κιτρίνισμα. Επιθετικές θεραπείες που γίνονται στο σπίτι, συχνά οδηγούν σε προβλήματα, που είναι πολύ πιο επικίνδυνα, από ότι κάποια κιτρινισμένα δόντια. Το υγιές χαμόγελο και τα λευκασμένα δόντια πρέπει να αφήνονται στα χέρια των ειδικών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι υγιές χαμόγελο και φωτεινότερα δόντια.
Τα λευκά δόντια είναι επιθυμία όλων μας και προάγουν την αυτοπεποίθηση μας και την κοινωνική μας προσφορά.
Για ορισμένους ανθρώπους, το ντους και το μπάνιο καταλήγουν σε ένα αίσθημα κνησμού του δέρματος…
Τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή στη σύγχρονη πραγματικότητα; Ιστορικά μιλώντας, Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) είναι το διατροφικό…
Οι θερινοί μήνες συχνά δημιουργούν «εγκλωβιστικές» συνθήκες για το δέρμα. Όταν ο ιδρώτας και η…
Η υπερτροφή για την οποία μιλούν όλοι στις μέρες μας, φαίνεται πως έχει καλό λόγο…
Ο ορισμός της ουρολοίμωξης Αποκαλείται ουρολοίμωξη η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει…
Όταν οι βλεφαρίδες μας δείχνουν αισθητά πιο αραιές, με λιγότερο όγκο, είναι λογικό να αναζητάμε…