Ξαφνικό μούδιασμα, αίσθημα πόνου, δυσφορία…είναι οι λέξεις που συνήθως περιγράφουν τα συμπτώματα μίας κράμπας στο πόδι που συμβαίνει συχνά σε πολλούς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η κράμπα είναι μια ακούσια σύσπαση, ένας σπασμός του μυ του ποδιού που συνήθως διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά εμποδίζοντας για λίγο τον μυ να χαλαρώσει. Εμφανίζεται συνήθως στο πάνω μέρος του ποδιού (κου ντε πιε) κοντά στα δάχτυλα ή στα πέλματα, στην «καμάρα» του ποδιού. Πέρα από τις αιτίες που σχετίζονται με ιατρικές παθήσεις, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν κράμπες στα πόδια.
1.Στάση σώματος
Αυξάνουμε τις πιθανότητες να εμφανίσουμε κράμπες στο πόδι όταν καθόμαστε για πολλή ώρα στην ίδια στάση ή σε στάση άβολη (π.χ. οκλαδόν ή σε ψηλή καρέκλα με τα πόδια να μην ακουμπούν στο πάτωμα ή σταυροπόδι ή με το ένα πόδι σταυρωτά κάτω από τον μηρό). Θυμόμαστε, λοιπόν, να κάνουμε συχνά εναλλαγές στάσης, όταν καθόμαστε στην καρέκλα του γραφείου ή στο σπίτι στον καναπέ για πολλή ώρα. Στη διάρκεια του ύπνου, μπορούμε να εμφανίσουμε κράμπες όταν κοιμόμαστε έχοντας τα πόδια ακίνητα στην ίδια στάση για πολλές ώρες ή όταν «πλακώνουμε» το ένα πόδι με το άλλο.
Για να τις αποφύγουμε, οι ειδικοί συστήνουν να κάνουμε διατάσεις στα πόδια, λίγο πριν ξαπλώσουμε, με μελέτες που επιβεβαιώνουν πως η συνήθεια αυτή μειώνει τις κράμπες και των πόνο των ποδιών από την 6η εβδομάδα1. Βοηθάει επίσης να κοιμόμαστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια.
2.Υπερβολική άσκηση
Και η αντίπερα όχθη της ακινησίας, δηλαδή η πολύ έντονη κίνηση που καταπονεί τους μυς, μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στα πόδια αφού οι μύες βρίσκονται διαρκώς σε μία κατάσταση διαστολής και συστολής, για να επιτρέψουν την κίνηση. Περιορίζοντας την ένταση και τη συχνότητα των αθλητικών δραστηριοτήτων μας (στο μέτρο που δεν επηρεάζει την ευρωστία και τη φυσική μας κατάσταση) μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης κράμπας.
3.Αφυδάτωση
Η μειωμένη πρόσληψη νερού και άρα η μείωση των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό έχουν επίδραση στη μυϊκή λειτουργία του σώματος και αποτελούν συχνή αιτία που εμφανίζονται κράμπες των ποδιών. Προλαμβάνουμε την αφυδάτωση με τον προφανή τρόπο: πίνοντας νερό.
4.Κράμπες και διατροφή
Παρ’ ότι δεν είναι ο πρώτος «υπαίτιος» που μας έρχεται στο μυαλό, όταν εμφανίζουμε κράμπες, η διατροφή έχει πολύ στενή σχέση με την κατάσταση των μυών. Ειδικά η περιορισμένη πρόσληψη καλίου και μαγνησίου, φαίνεται πως ευνοεί την εμφάνιση κράμπας στα πόδια. Ενσωματώνουμε λοιπόν στο μενού μας τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνες, γλυκοπατάτες, σπανάκι, φασόλια και φακές και τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρι, πουλερικά και βοδινό κρέας. Μία βιταμίνη που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών είναι και η Βιταμίνη D. Το FREZYDERM VITAMIN D3 σε παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής ως πηγή βιταμίνης D3 ή για περιπτώσεις έλλειψης ή ως συμπλήρωμα διατροφής.
5.Ακατάλληλα παπούτσια
Τα πολύ στενά υποδήματα ή αυτά που δεν στηρίζουν επαρκώς τα πέλματα, αν φοριούνται για πολλές ώρες μέσα στη μέρα, μπορούν να επιβαρύνουν τους μυς του ποδιού και να οδηγήσουν σε κράμπες, ακόμα και όταν βγάλουμε τα παπούτσια. Επιλέγουμε υποδήματα που δεν πιέζουν και δεν «εγκλωβίζουν» τα πόδια, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία στο σημείο και αφού τα αφαιρέσουμε, βάζουμε στην ρουτίνα μας και ένα ποδόλουτρο για να τα ξεκουράσουμε. Μετά το ποδόλουτρο, αποσυμφορούμε τα οιδήματα στα πόδια και βελτιώνουμε την μικροκυκλοφορία, απλώνοντας με ελαφρύ μασάζ ανοδικής κίνησης και μικρές πιέσεις στα πέλματα και το πάνω μέρος τους, την κρέμα φροντίδας για πρησμένα πόδια Frezyfeet Heavy Legs.
Πριν και πάνω απ’ όλα, αν εμφανίζουμε συχνά κράμπες στα κάτω άκρα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, για να αποκλείσουμε ή όχι παθολογικά αίτια και να κατευθυνθούμε στον ενδεδειγμένο τρόπο αποφυγής της κατάστασης αυτής. Θυμόμαστε πως και στις κράμπες, ισχύει το γνωστό ρητό: η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!
1.Pilot testing a stretching regimen for prevention of night time nocturnal leg cramps, Joannes Hallegraeff , Mathieu de Greef, National Library of Medicine.
2.Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά. Δεν χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.. Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ꞉ 127464/01.12.2020 Ο αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Υπεύθυνος Κυκλοφορίας꞉ FREZYDERM ABEE, Μενάνδρου 75, 10437, Αθήνα, 2105246900.
Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…