Τι σημαίνει «κουρασμένο δέρμα» μετά από διαρκή έλλειψη ύπνου;
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας λειτουργία για όλα τα όργανα του σώματος και βέβαια για το μεγαλύτερο από όλα: το δέρμα μας. Όταν τον στερούμαστε για μεγάλα διαστήματα της ζωής μας -σύνηθες για το σύγχρονο lifestyle μας- αποκτάμε αυτό που αποκαλούμε «κουρασμένη επιδερμίδα». Πώς ακριβώς μεταφράζονται όμως αυτές οι δύο λέξεις; Μιλάμε μόνο για την κυριολεκτική σημασία της όψης κούρασης στο πρόσωπο και γύρω από τα μάτια ή το δέρμα υφίσταται και άλλου είδους κόπωση;
Τα προφανή έρχονται πρώτα
Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στον νου όταν ακούμε τη φράση «όψη που δείχνει κουρασμένη» είναι ένα πρόσωπο:
Όλα αυτά είναι λογικό να συμβούν, αφού όπως γνωρίζουμε, τη νύχτα και ειδικά όσο κοιμόμαστε, η επιδερμίδα λειτουργεί εντατικά για να επιδιορθώσει τη φθορά που της προκαλείται τη μέρα:
Όμως ο λιγοστός ύπνος επηρεάζει και τις άμυνες του δέρματος
Σε όλη αυτή την «αλυσίδα επιδιόρθωσης», υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό «γρανάζι» που αν δεν λειτουργήσει σωστά, επιφέρει δυσάρεστα επακόλουθα για το δέρμα: ο φραγμός του. Εφοδιασμένος με διπλό ρόλο: 1) να αποτρέπει τη διαδερμική απώλεια υγρασίας κρατώντας το δέρμα επαρκώς ενυδατωμένο και 2) να του παρέχει προστασία από εξωτερικές επιθέσεις, προφυλάσσοντάς το από δερματικές μολύνσεις και παθήσεις, ο δερματικός φραγμός τη νύχτα ανασυντάσσει δυνάμεις, για να συνεχίσει να παραμένει και αποτελεσματικός στη δράση του τη μέρα. Έρευνες1 όμως έχουν δείξει πως σε άτομα με χρόνιες διαταραχές ύπνου, ο δερματικός φραγμός συχνά αποδυναμώνεται. Καθώς ανισχυροποιείται, γίνεται ακόμα πιο ευάλωτος στο να βάλλεται από εξωτερικές επιθέσεις (αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «περιβαλλοντικό αποτύπωμα»). Το αποτέλεσμα της διαταραχής του φραγμού αποτυπώνεται στο δέρμα με πολλούς τρόπους:
Η αποδυνάμωση του δερματικού φραγμού μαζί με όλες τις καταπονήσεις που υφίσταται η επιδερμίδα μετά από διαρκή έλλειψη ύπνου «χαλούν» σταδιακά την ομοιόσταση του δέρματος, δηλαδή την ικανότητά του να ρυθμίζει εσωτερικά (χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες) τις διεργασίες που θα του διασφαλίσουν υγιή εικόνα και λειτουργία. Και αυτή η φθορά συμβάλλει στη δημιουργία ενός γενικά κουρασμένου δέρματος: στη δομή του και την όψη του, στις άμυνες και στην ικανότητα αποκατάστασής του.
Μπορεί η κατάλληλη καλλυντική φροντίδα να αντισταθμίσει τις απώλειες;
Αρχικά, το ιδεατό σενάριο για να προφυλάξουμε το δέρμα μας από τη «κουρασμένη όψη» ως αποτέλεσμα της στέρησης του ύπνου είναι να ακολουθήσουμε υγιείς sleeping συνήθειες με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Όταν όμως ο τρόπος ζωής μας δεν μας διευκολύνει προς αυτήν την οδό, φροντίζουμε τουλάχιστον να αποκαθιστούμε τα σημάδια φθοράς και να βελτιώνουμε την εικόνα του προσώπου μέσα από την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης: εφαρμόζοντας, πριν κοιμηθούμε ,την Anti–Wrinkle Rich Night, την αντιρυτιδική κρέμα με καινοτομία πεπτιδίων που είναι εξειδικευμένη να δρα κατά τη διάρκεια της νύχτας -τότε που τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται- βοηθάμε το δέρμα να παραγάγει περισσότερο κολλαγόνο, αποκτώντας ελαστικότητα, πυκνότητα και σφριγηλότητα, ομοιόμορφο ανάγλυφο με λιγότερες ρυτίδες και επαναπροσδιορισμένο περίγραμμα. Το επόμενο πρωί, φροντίζουμε να ενδυναμώσουμε τον φραγμό του δέρματος με μία κρέμα εντατικής ενυδάτωσης, όπως η Moisturizing Plus Cream. Περιέχει 3 τύπους υαλουρονικού οξέος που ενυδατώνουν και τα 3 επίπεδα του δέρματος αναδομώντας το ολικά ενώ επιπλέον το προστατεύει και από το οξειδωτικό stress που εντείνει την όψη κούρασης. Τέλος, επειδή το βλέμμα είναι το πρώτο σημείο που μαρτυρά μία κουρασμένη εικόνα προσώπου, δεν ξεχνάμε πρωί και βράδυ την κρέμα ματιών που καταπολεμά τους μαύρους κύκλους και επαναφέρει τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο, ενεργοποιώντας άμεσα τη μικροκυκλοφορία στο σημείο.
Συνειδητοποιούμε λοιπόν τι ακριβώς σημαίνει «κουρασμένο δέρμα» από κάθε πλευρά, διορθώνουμε τα sleeping και lifestyle μοτίβα μας στο μέτρο του δυνατού και περιποιούμαστε πρόσωπο και μάτια επιμελώς και στοχευμένα, ώστε να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας να «ξυπνήσει» μέσα και έξω.
Βιβλιογραφία
1.Impact of Exposome Factors on Epidermal Barrier Function in Patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan; 19(2): 659. , Published online 2022 Jan 7. doi: 10.3390/ijerph19020659, Maria Romera-Vilchez, Trinidad Montero-Vilchez,,* Manuel Herrero-Fernandez, Juan-Angel Rodriguez-Pozo, Gonzalo Jimenez-Galvez, Concepcion Morales-Garcia, Agustin Buendia-Eisman, and Salvador Arias-Santiago, USA National Library of Medicine
Can poor sleep affect skin integrity?, V Kahan 1 , M L Andersen, J Tomimori, S Tufik Departamento de Psicobiologia, Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), São Paulo, SP, Brazil, Departamento de Dermatologia, Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP), São Paulo, SP, Brazil, Science Direct
The Effects of Sleep Deprivation on the Biophysical Properties of Facial Skin
Min Ah Kim, Eun Joo Kim, Byung Young Kang, Hae Kwang Lee*
Skincare Research Institute, AMOREPACIFIC R & D Center, Yongin, Korea.
DOI: 10.4236/jcdsa.2017.71004, Scientific Research
Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…