Ομοιοπαθητική & Υγεία

Κακάο και ομοιοπαθητική: Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Μπορεί ο καφές να αντενδείκνυται για όσους ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή ισχύει όμως το ίδιο και για το κακάο;  Για να αντλήσουμε στοιχεία για την απάντηση, ακολουθεί μία ιστορική αναδρομή στο «εφέ της σοκολάτας» και μία πειραματική ομοιοπαθητική χρήση της με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την εδραίωσή της ως ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Το καφέ διεγερτικό της φύσης

Η συνεισφορά της σοκολάτας στη βελτίωση της ψυχολογίας μας είναι κάτι γνωστό, αφού η κατανάλωσή της κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, γνωστές και ως «ορμόνες της ευτυχίας». Μάλιστα, η σοκολάτα έχει αναγνωριστεί ως η τροφή που λαχταρούν να γευτούν οι άνθρωποι πιο πολύ από όλες, ειδικά άτομα που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη1.

 

To γιατρικό των Αζτέκων 

Η σοκολάτα χρησιμοποιούταν για ιατρικούς σκοπούς για πάνω από 500 χρόνια με τους Αζτέκους να τη χρησιμοποιούν πρώτοι για στομαχικά προβλήματα, για απώλεια βάρους, σε περιπτώσεις πυρετού, σε διαταραχές του ύπνου αλλά και ως μέσο για πιο σθεναρή δραστηριότητα στις μάχες.

 

Οι πολύτιμες πολυφαινόλες

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στο σώμα και τον οργανισμό που συνδέεται με μείωση φλεγμονών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης, σωστά επίπεδα καλής χοληστερόλης κ.λπ.1

 

Ο εναλλακτικός δρόμος που ανοίχτηκε  

You'll also enjoy this!

Ομοιοπαθητική: Είναι όλα τα φυτικά συστατικά αποδεκτά;

Η χρήση της σοκολάτας ως θεραπευτικής ουσίας, αρχίζει σήμερα να διερευνάται σε θεραπείες πέραν της συμβατικής ιατρικής.

Η αφετηρία

Ο πρώτος που έβαλε στην ίδια πρόταση κακάο και ομοιοπαθητική ήταν ο διακεκριμένος ομοιοπαθητικός Τζέρεμι Σερ. To 1989, χορήγησε oμοιοπαθητικά σκευάσματα με βελγική σοκολάτα σε υγιείς εθελοντές σε μία τυφλή δοκιμή placebo και τα αποτελέσματα τους σκευάσματος στη υγεία και την πνευματική κατάσταση των εθελοντών παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν. Συγκεκριμένα,  αναφέρθηκε επίδραση της σοκολάτας στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ατόμων που συμμετείχαν, με συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία, δυσπεψία κ.λπ. Με δεδομένο πως η αρχή της ομοιοπαθητικής είναι πως «μία ουσία, που σε μεγάλες δόσεις προκαλεί τα συμπτώματα μιας ασθένειας, μπορεί να χορηγηθεί σε ελάχιστες δόσεις για να ανακουφίσει από τα ίδια συμπτώματα», όσοι ασκούν την ομοιοπαθητική μπορούν να χορηγήσουν τη σοκολάτα ως ομοιοπαθητικό φάρμακο στην περίπτωση που υπάρξει συνδυασμός των συγκεκριμένων συμπτωμάτων που προκλήθηκαν από τη σοκολάτα2. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης του Σερ που συσχέτισε τη λαχτάρα για σοκολάτα με ζητήματα εμμήνου ρύσεως και με θέματα γαλουχίας και μητρότητας, φαίνεται πως η σοκολάτα ως σκεύασμα ομοιοπαθητικής χορηγείται σε περιπτώσεις που συνδέονται με συμπτώματα που έχουν ορμονικό και ψυχολογικό υπόβαθρο.

Αν ακολουθείτε ομοιοπαθητική αγωγή, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον ομοιοπαθητικό ιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θέση της σοκολάτας στην ομοιοπαθητική. Αν παράλληλα με την αγωγή σας, αναζητάτε λύσεις καθημερινής ή εξειδικευμένης φροντίδας συμβατές με ομοιοπαθητική, ο κατάλογος προϊόντων της FREZYDERM διαθέτει μία ευρεία γκάμα επιλογών αποτελεσματικής δράσης.

 

 

1.Rodolfo Paoletti, Chocolate and Health, 2012.

2.Jeremy Sherr, 2003

Frezyderm Team

Recent Posts

Φαγούρα μετά το μπάνιο: Αίτια & πώς αντιμετωπίζεται;

Για ορισμένους ανθρώπους, το ντους και το μπάνιο καταλήγουν σε ένα αίσθημα κνησμού του δέρματος…

1 month ago

Μεσογειακή Διατροφή: Τι είναι στη σύγχρονη πραγματικότητα

Τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή στη σύγχρονη πραγματικότητα; Ιστορικά μιλώντας,  Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) είναι το διατροφικό…

1 month ago

Σπυράκια από τον ιδρώτα στο πρόσωπο: Πώς θα απαλλαγείτε

Οι θερινοί  μήνες συχνά δημιουργούν «εγκλωβιστικές» συνθήκες για το δέρμα. Όταν ο ιδρώτας και η…

1 month ago

Chia & οφέλη: Τι προσφέρουν στον οργανισμό

Η υπερτροφή για την οποία μιλούν όλοι στις μέρες μας, φαίνεται πως έχει καλό λόγο…

1 month ago

Ουρολοίμωξη στις γυναίκες: Τι είναι και πώς εμφανίζεται

Ο ορισμός της ουρολοίμωξης Αποκαλείται ουρολοίμωξη η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει…

1 month ago

Γιατί πέφτουν οι βλεφαρίδες;

Όταν οι βλεφαρίδες μας δείχνουν αισθητά πιο αραιές, με λιγότερο όγκο, είναι λογικό να αναζητάμε…

2 months ago