Ομοιοπαθητική & Υγεία

Τι είναι η ομοιοπαθητική & πώς θωρακίζει τον οργανισμό

«Όμοια Ομοίοις Εισίν Ιάματα»

Ιπποκράτης

 

Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της Ιατρικής (460 – 370 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τις βασικές αρχές της Ομοιοπαθητικής και ο Samuel Hahnemann, Γερμανός ιατρός στις αρχές του 19ου αιώνα, την ανήγαγε σε επιστήμη. Στην εποχή μας ο Γ. Βυθούλκας θεωρείται ο σύγχρονος «Πατέρας της Ομοιοπαθητικής», διδάσκοντας τους θεμελιώδεις νόμους της, που ανέπτυξε και συστηματοποίησε ο Hahnheman. Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι η ασθένεια είναι ένα αποτέλεσμα της ανισορροπίας των τεσσάρων στοιχείων που υπάρχουν στον οργανισμό μας (γη, νερό, αέρας και φωτιά) και των εξωτερικών επιδράσεων στο σώμα. Ποιες είναι οι εξωτερικές επιδράσεις που συμβάλουν στην ανισορροπία του σώματος;  Το κρύο, η ζέστη, η υγρασία, τα μικρόβια και οι ιοί. Και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε; Πως μπορεί να ενισχύσει η ομοιοπαθητική τον ανθρώπινο οργανισμό μαζί με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής, για να μην αρρωσταίνει εύκολα;

 

Τους χειμερινούς μήνες καθημερινά κυκλοφορούν ιώσεις που προσβάλουν κατά πλειοψηφία τους αδύναμους οργανισμούς (υπερήλικες) καθώς και τις μικρές ηλικίες (τα παιδιά). Η ομοιοπαθητική ως μια ολιστική ιατρική μέθοδος προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτή τη δυσαρμονία που εκφράζεται ως ασθένεια στον άνθρωπο είτε είναι ένα απλό κρυολόγημα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα είτε μια χρόνια πάθηση, όπως οι ημικρανίες. Τελικός στόχος της ομοιοπαθητικής είναι να ενισχύσει τον οργανισμό προκειμένου να καταφέρει με τα συμπτώματά του, χωρίς να τα καταπιέσει, να απαλλαγεί από τη νόσο. Έπειτα από την ιατρική εξέταση του ασθενούς από τον ομοιοπαθητικό ιατρό και διαλέγοντας το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο  θα επαναφέρει την ομοιόσταση του οργανισμού, ο ασθενής  απαλλάσσεται από τη νόσο και ταυτόχρονα θωρακίζεται απέναντι στους εξωγενείς παράγοντες.

 

Θωράκιση οργανισμού μέσω συμπληρωμάτων διατροφής

Εκτός από θεραπευτική μέθοδος, η ομοιοπαθητική μαζί με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό προλαμβάνοντας την εμφάνιση ασθενειών.

 

Πρόπολη

Η πρόπολη θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό,  το οποίο παράγουν οι μέλισσες από τις φυτικές ρητίνες ορισμένων δέντρων (κωνοφόρων, οξιάς, βελανιδιάς, ιπποκαστανιάς και ιτιάς). Οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν για την απολύμανση και τη στεγανοποίηση της κυψέλης, όπου θα φιλοξενηθούν οι γόνοι των μελισσών καθώς και το μέλι και η γύρη.  Λόγω της αντισηπτικής της δράσης η πρόπολη μαζί με τη βιταμίνη C ως φυσικό αντιοξειδωτικό, το θυμάρι με τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες και το μέλι με τις απέραντες ευεργετικές του ιδιότητες  μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με τη μορφή στοματικού εκνεφώματος.

 

Βιταμίνη D

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Ομοιοπαθητική: Είναι όλα τα φυτικά συστατικά αποδεκτά;

Η βιταμίνη D που αποκαλείται και βιταμίνη του ήλιου, εκτός από τον σημαντικό της ρόλο  στην υγεία των οστών και των δοντιών έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και κατ’ επέκταση στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του αναπνευστικού¹. Η κυρία πηγή πρόσληψης (απορρόφησης)  της βιταμίνης D είναι ο ήλιος και  παρ’όλο που ανευρίσκεται σε πολύ μικρότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε  συγκεκριμένες τροφές όπως το μουρουνέλαιο, το βοδινό συκώτι και το αυγό, ορθά συνιστάται η λήψη της βιταμίνης D ως συμπλήρωμα διατροφής ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

 

Eχινάκεια

H Eχινάκεια ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των μαργαριτών που χρησιμοποιείται ως ισχυρό βότανο κατά του κρυολογήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο και τον ψευδάργυρο για την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Τέλος σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζει η διατροφή και στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος μπορούν να συμβάλλουν τα προβιοτικά ως συμπληρώματα διατροφής* τα οποία είναι πλέον γνωστό ότι ενισχύουν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος με συνέπεια την υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Γνωρίζουμε πλέον ότι το γαστρεντερικό σύστημα είναι κατεξοχήν ανοσοποιητικό όργανο λόγω του εντερικού μικροβιώματος (το σύνολο των μικροοργανισμών βακτηρίων, ιών, μυκήτων που κατοικούν στην εντερική χλωρίδα).

Οπότε το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο   μαζί με τα συμπληρώματα διατροφής και την κατάλληλη διατροφή αποτελούν αδιαμφισβήτητα  μια σημαντική ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις καθώς και  σημαντικά όπλα στη «φαρέτρα» του Ομοιοπαθητικού ιατρού.

 

  1. PUBMED Int J Vitam Nutr Res.  2022 Mar;92(2):118-125.doi: 10.1024/0300-9831/a000733. Epub 2021 Oct 18. Sources of vitamin D for humans Evgen Benedik  Affiliations expand PMID: 34658250 DOI: 10.1024/0300-9831/a000733

 

 

*Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

Frezyderm Team

Recent Posts

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 & γιατί να τις προτιμήσετε

Διάσημα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία, τα ω3 είναι συνυφασμένα στο μυαλό…

3 days ago

Λευκονυχία: Τι σημαίνουν τα λευκά σημάδια στα νύχια μας;

Η λευκονυχία είναι μια συχνή πάθηση που προσβάλλει τα νύχια. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών …

7 days ago

Εύκολο καθημερινό μακιγιάζ: 3+1 συμβουλές από τη Frezyderm

Πόσο συχνά θέλουμε να είμαστε περιποιημένες στο γραφείο, στη σχολή, στην καθημερινή βόλτα αλλά δεν…

2 weeks ago

Ψαλίδα μαλλιών: Αντιμετώπιση για υγιή & λαμπερά μαλλιά

Τρίχα που «ανοίγει» και «σπάει» κατά τόπους και κυρίως στις άκρες;  H ψαλίδα εμφανίζεται συχνά…

2 weeks ago

Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής: 4+1 συνήθειες προς αποφυγή

Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι η ευαίσθητη περιοχή έχει ιδιαίτερες και απαιτητικές ανάγκες λόγω της φυσιολογίας…

3 weeks ago