Ακόμα και αν δεν τη γνωρίζετε ως λέξη, πιθανότατα έχετε δει το αποτέλεσμα της υπερμελάγχρωσης σε επιδερμίδες που εκτέθηκαν παρατεταμένα ή χωρίς (ή με ακατάλληλη) προστασία στον ήλιο. Μέσα από τις παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τι είναι η υπερμελάγχρωση, πώς και πότε εμφανίζεται στο δέρμα και γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπισή της.
Είναι όλα τα σκουρόχρωμα σημάδια δυσχρωμίες;
Όχι. Μπορεί να αποκαλούμε όλα τα σημάδια υπερχρωματισμού του δέρματος δυσχρωμίες αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν οι παρακάτω μελαγχρωματικές βλάβες:
Εμφανίζονται τα σημάδια αυτά το ίδιο συχνά και στα δύο φύλα;
Φαίνεται πως το μέλασμα «προτιμά» τις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine), το 90% των περιστατικών μελάσματος εμφανίζεται σε γυναίκες, ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής1.
Πότε ανακαλύπτουμε τον υπερχρωματισμό του δέρματος;
Όσο είμαστε ακόμα μαυρισμένοι, οι δυσχρωμίες στο πρόσωπο καμουφλάρονται.
Γύρω στις αρχές του φθινοπώρου όμως, που το μαύρισμα υποχωρεί, η εικόνα αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα στον καθρέπτη μας. Μόλις η ηλιοφάνεια υποχωρήσει αρκετά, είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε τη φροντίδα μας κατά των σκουρόχρωμων κηλίδων.
Ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε;
Το πρώτο είναι να επισκεφθούμε τον δερματολόγο μας. Αφού αξιολογήσει την κατάσταση και εφόσον επιλεγεί ένα πλάνο αντιμετώπισης από το σπίτι, το πολυδύναμο σχήμα φροντίδας Spot End είναι η ιδανική λύση για να οδεύσουμε προς τον στόχο μας. Είναι ειδικά σχεδιασμένο να προσφέρει:
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αποχρωματισμός του δέρματος, ανάλογα και με την ένταση και έκταση των δυσχρωμιών, χρειάζεται συστηματική και επιμελή προσέγγιση, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τι άλλο χρειάζεται συνδυαστικά με τη λευκαντική μας περιποίηση;
Από τη στιγμή που το δέρμα μας μας έδειξε ότι είναι επιρρεπές στο να σκουραίνει ο τόνος του ανομοιόμορφα κατά τόπους, αν δεν προσέξουμε, τα σημάδια αυτά είναι πολύ πιθανό να μας ξαναεπισκεφθούν. Γι’ αυτό, υιοθετούμε καλύτερες συνήθειες έκθεσης στον ήλιο, ώστε να προλάβουμε την επανεμφάνισή τους:
Ενημέρωση, πρόληψη και στοχευμένη, αποτελεσματική δράση είναι οι λέξεις που χρειάζεται να θυμόμαστε στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε και να προλάβουμε τον υπερχρωματισμό του δέρματός μας.
1.Rendon M, Berneburg M, Arellano I, Picardo M. Treatment of melasma. J Am Acad Dermatol. 2006;54(5 Suppl 2):S272–81, Skin Hyperpigmentation in Indian Population: Insights and Best Practice, Divya Agrawal, Malavika Kohli, Francoise Bernerd, Namita Misra, and Chitra Shivanand Nayak, National Library of Medicine.
Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…
Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…
Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…
Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…
Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…