Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση & Συμπτώματα: Μύθοι και Πραγματικότητα

Γνωρίζετε με σιγουριά ότι όσα έχετε ακούσει ή διαβάσει για την εμμηνόπαυση ισχύουν; Μια ανάγνωση παρακάτω θα σας δώσει την απάντηση και θα διαλευκάνει πόσα από αυτά που ξέρετε είναι μύθος και πόσα αληθινά facts.

 

Μύθος 1: όλες οι γυναίκες βιώνουν τα ίδια συμπτώματα με τον ίδιο τρόπο

Υπάρχουν σίγουρα κάποια συμπτώματα (σωματικά και ψυχολογικά) που αναφέρονται πιο συχνά από τις γυναίκες που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο ζωής, όμως αφενός η έκταση και η έντασή τους ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα αφετέρου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες (ενδογενείς ή εξωγενείς) που καθορίζουν το πώς θα κυλήσει η περίοδος αυτή στη ζωή τους, όπως:

  • Το ιστορικό υγείας της γυναίκας
  • Η λήψη φαρμακευτικών αγωγών
  • Ο τρόπος ζωής της (κάπνισμα, ξενύχτι, διατροφή, άσκηση, ύπνος)
  • Η ύπαρξη ή μη υποστηρικτικού δικτύου κοντά της
  • Η ίδια η ιδιοσυγκρασία της
  • Ακόμα και η ηλικία της, αφού ορισμένες γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση αρκετά νωρίτερα από τη δεκαετία των 50…

Έτσι, θα ήταν απλοϊκό και υπεραπλουστευμένο να πούμε για παράδειγμα, πως όλες οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα εμφανίσουν αύξηση σωματικού βάρους -αφού κάποιες αθλούνται και διατρέφονται σωστά- ή πως όλες θα βιώσουν αισθήματα μελαγχολίας και ψυχικές μεταπτώσεις -αφού πολλές ανάμεσά τους «αγκαλιάζουν» με χαρά το νέο κατώφλι της ζωής τους.

 

Μύθος 2: η σεξουαλική επιθυμία εξαφανίζεται πλήρως 

Είναι αλήθεια πως οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν αντίτυπο στη σεξουαλική ζωής μίας γυναίκας. Όπως όμως ομολογεί μία μεγάλη μερίδα εξ αυτών, «η απελευθέρωση από το άγχος πιθανής εγκυμοσύνης λειτουργεί ευεργετικά στο θέμα αυτό». Εξάλλου, υπάρχουν πρακτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας υγιούς ερωτικής ζωής στην εμμηνοπαυσιακή περίοδο: το Aqua Care Gel (ιατροτεχνολογικό προϊόν CE 2803) είναι ειδικά σχεδιασμένο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας όπως κνησμός, ερεθισμός, αίσθημα καύσου, τοπικοί ερεθισμοί που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση ή δυσχέρεια κατά τη συνεύρεση και προσφέρει ενυδάτωση και λίπανση του κολπικού βλεννογόνου (δεν περιέχει δραστικές φαρμακευτικές ουσίες και ουσίες με ορμονική δράση και δεν είναι αντισυλληπτικό).

 

Μύθος 3:  από όταν εμφανιστούν συμπτώματα εμμηνόπαυσης και μετά, δεν χρειάζεται να βλέπεις πια γυναικολόγο

You'll also enjoy this!

Aνδρογενετική Αλωπεκία: Τι πρέπει να ξέρω

Μια λανθασμένη αντίληψη που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε «επικίνδυνες» αποφάσεις. Θυμηθείτε πως η επίσκεψη στον γυναικολόγο δεν αφορά μόνο την αναπαραγωγική περίοδο της γυναίκας (έμμηνο ρύση, γονιμότητα, εγκυμοσύνη, τοκετό) αλλά περιλαμβάνει και τους αναγκαίους ετήσιους (ή πιο συχνά, αν απαιτείται) ελέγχους για τη διασφάλιση της καλής υγείας των αναπαραγωγικών οργάνων.

 

Μύθος 4: εμμηνόπαυση σημαίνει γήρας

Από μόνη της η εμμηνόπαυση δεν είναι δείκτης γήρατος. Κατ’ αρχάς γιατί ξεκινά συνήθως γύρω στα 50, μια ηλικία ακόμα ακμαία και παραγωγική για τη γυναίκα της σύγχρονης εποχής. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει, όσον αφορά τη στάση μας απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς και τη σχέση τους με το (αναπόφευκτο) πέρασμα του χρόνου. Το ρήμα «γερνάω» έχει αντικατασταθεί από το «μεγαλώνω όμορφα» (το pro-aging) και η συμφιλίωση με την ιδέα πως ο αριθμός της ηλικίας μας είναι προορισμένος νομοτελειακά να αυξάνεται, μας δίνει μία αίσθηση συνειδητοποίησης και ελευθερίας, μας βοηθά να αξιοποιήσουμε το πέρασμα του χρόνου προς όφελός μας, δημιουργώντας στον παρόντα χρόνο την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας… παντού: στην προσωπικότητα, τη διάθεση, το lifestyle, τις διατροφικές μας συνήθειες, τη φροντίδα του νου, του σώματος, της εμφάνισης αλλά και της επιδερμίδας μας. Και κάπου εδώ, καταρρίπτεται και ο μύθος που θέλει το εμμηνοπαυσιακό δέρμα ταλαιπωρημένο και με εμφανή σημάδια γήρανσης. Ειδικά, αν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τηρήθηκε μία επιμελής καλλυντική δερματική φροντίδα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα για να διατηρήσει το δέρμα τη νεανικότητα και τη λάμψη του και στην εμμηνοπαυσιακή φάση του. Ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί όμως αυτή η φροντίδα, και πάλι, η επιδερμίδα μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση, μπορεί να βελτιωθεί και άμεσα και αποτελεσματικά και ορατά με την κατάλληλη φροντίδα. Η αντιγηραντική σειρά ενισχυμένης δράσης Diamond Velvet σχεδιάστηκε για να επαναφέρει ολικά την ώριμη ή και ταλαιπωρημένη επιδερμίδα, χωρίς αισθητικές επεμβάσεις, στοχεύοντας σε όλα τα σημεία γήρανσης: ορατή μείωση του όγκου και του βάθους των ρυτίδων, αποκατάσταση επιπέδων ενυδάτωσης και μείωση της τραχύτητας στην υφή της επιδερμίδας, αύξηση κολλαγόνου και ελαστίνης για αισθητά πιο σφριγηλό, πυκνό δέρμα, επαναπροσδιορισμό περιγράμματος και επαναφορά της φυσικής λάμψης μέσα από το «αόρατο peeling» που πραγματoποιούν οι κρύσταλλοι φυσικού διαμαντιού που πρωταγωνιστούν στη σύνθεση και των 3 προϊόντων Diamond Velvet.

 

Αυτό που αξίζει, τέλος, να κρατήσετε είναι πως το κεφάλαιο  «εμμηνόπαυση και συμπτώματα» δεν χωρά ούτε γενικεύσεις ούτε απόλυτα συμπεράσματα. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και μοναδική, το ίδιο λοιπόν και η ζωή της αλλά και η όψη της στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Οι μύθοι πάντα θα κυκλοφορούν αλλά, ευτυχώς, η γνώση πάντα θα τους «γκρεμίζει».

Frezyderm Team

Recent Posts

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

1 week ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

1 week ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

2 weeks ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

2 weeks ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

2 weeks ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

3 weeks ago