Τριχόπτωση

Λιπαρά Μαλλιά: Αντιμετώπιση Αποφεύγοντας 6 Συχνές Συνήθειες

Τα λιπαρά, βαριά μαλλιά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «λαδωμένα», δεν είναι συνήθως μία επιθυμητή εικόνα. Είναι όμως ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο όχι μόνο για όσους έχουν από τη φύση τους αυτόν τον τύπο μαλλιών αλλά και για άτομα που διαθέτουν κανονικά ή ακόμα και ξηρά μαλλιά και κάποιες κινήσεις τους αυξάνουν, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούν, τα επίπεδα λιπαρότητας στα μαλλιά τους.

 

Κατ’ αρχάς, τι σημαίνει λιπαρά μαλλιά;

Στην πραγματικότητα, δεν είναι λιπαρά τα ίδια τα μαλλιά, αφού οι τρίχες από μόνες τους δεν μπορούν να παραγάγουν λιπαρότητα. Η λιπαρότητα (και το πλεόνασμα αυτής) προκύπτουν από τους σμηγματογόνους αδένες που υπάρχουν στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και είναι προσκολλημένοι στους θύλακες κάθε τρίχας, για να της χαρίζουν επαρκή επιλίπανση. Αυτή η περίσσεια σμήγματος κατεβαίνει από το τριχωτό κατά μήκος της επιφάνειας της τρίχας και ενισχύει τη λιπαρότητά της.

 

Λάθη που άθελά μας μάς οδηγούν σε λιπαρά μαλλιά

1.Τα πιάνουμε συνέχεια

Είτε από ανία είτε από συνήθεια ή ακόμα και ως αποτέλεσμα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (που ονομάζεται «τριχοτιλλομανία») συχνά πιάνουμε ή τραβάμε τα μαλλιά μας. Τα στριφογυρίζουμε ανάμεσα στα δάχτυλα, τα πλέκουμε, τα τυλίγουμε στο στιλό … γενικά τα χέρια μας ασχολούνται μαζί τους. Έτσι, τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας των χεριών μας μεταφέρονται στην τρίχα, αυξάνοντας τη λιπαρότητά της. Προσπαθούμε, λοιπόν, να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με τα μαλλιά μας χωρίς λόγο.

 

2.Το παρακάνουμε με το χτένισμα  

Αυτό, ενισχύει διπλά το «λάδωμα» των μαλλιών: πρώτον με τη συνεχή επαφή της χτένας ή βούρτσας με το τριχωτό (αν χτενίσουμε από τη ρίζα) ενεργοποιούνται οι σμηγματογόνοι αδένες, για να παραγάγουν περισσότερη λιπαρότητα και δεύτερον, το βούρτσισμα μετακινεί τη λιπαρότητα από το τριχωτό προς την επιφάνεια των μαλλιών δημιουργώντας μια γενική εικόνα λιπαρότητας στην κεφαλή. Χτενίζουμε τα μαλλιά μας με μέτρο μέσα στη μέρα, επιλέγοντας χτενίσματα που δεν θα τα μπλέξουν.

 

3.Κάνουμε επιστροφή λιπαρότητας

Όσο δεν πλένουμε τη βούρτσα ή τη χτένα, τόσο εγκλωβίζονται ανάμεσα στα «δόντια» της σμήγμα, ρύποι, τρίχες, προϊόντα styling τα οποία επιστρέφουν στα μαλλιά μας με το επόμενο βούρτσισμα και προκαλούν αυξημένη λιπαρότητα. Θυμόμαστε να καθαρίζουμε τη βούρτσα ή τη χτένα απομακρύνοντας τις εγκλωβισμένες τρίχες κάθε 2-3 μέρες και να  την πλένουμε τακτικά: χρησιμοποιούμε ένα μπολ με ζεστό νερό και ήπιο σαμπουάν και  βυθίζουμε τη βούρτσα ή χτένα με τα δόντια προς τα κάτω χωρίς να μπει ολόκληρη μέσα στο διάλυμα (ειδικά αν είναι ξύλινη). Στη συνέχεια, την ξεπλένουμε και την αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά.

 

4.Λουζόμαστε με καυτό νερό

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Make-up Tips: Μακιγιάζ που «δεν λιώνει» στη ζέστη

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την έκκριση λιπαρότητας στο τριχωτό. Αντίθετα, το χλιαρό νερό είναι η ιδανική επιλογή. Όσο για το ξέβγαλμα των μαλλιών, αν αντέχουμε χρησιμοποιούμε κρύο νερό που «κλείνει» τα λέπια της τρίχας και  αφήνει τα μαλλιά πιο λαμπερά.

 

5.Λουζόμαστε συνέχεια

Το Νο1 λάθος στο κεφάλαιο «λιπαρά μαλλιά και αντιμετώπιση» είναι τα υπερβολικά λουσίματα. Η συνήθης αυτή κίνηση που κάνουμε για να απαλλαγούμε από τα λιπαρά μαλλιά, αντί να μας βοηθήσει, επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί το πολύ συχνό λούσιμο, απομακρύνει από το τριχωτό πέρα από την περίσσεια λιπαρότητας και τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας που παράγει το δέρμα. Έτσι, οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν ακόμα περισσότερη λιπαρότητα, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την απώλεια και καταλήγουμε με ακόμα πιο λιπαρά μαλλιά. Ανάλογα και με τον τύπο μαλλιών μας, 2-3  λουσίματα την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετά.

 

6.Επιλέγουμε σαμπουάν με κριτήριο μόνο το πόσο καλά καθαρίζει

Μπορεί ο στόχος μας να είναι να εξαφανίσουμε και το τελευταίο ίχνος λιπαρότητας από το τριχωτό της κεφαλής όμως οι λέξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που χρειάζονται τα λιπαρά μαλλιά από ένα σαμπουάν δεν είναι «εξάλειψη» της λιπαρότητας αλλά «ρύθμισή» της, για να αποφευχθεί ο κύκλος «στράγγισμα» λιπαρότητας από το τριχωτό και υπερπαραγωγή σμήγματος μετά. Αυτό, μπορεί να προσφερθεί μόνο από ένα ειδικά μελετημένο σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά. Το Seb Excess Shampoo είναι εμπλουτισμένο με φυτικά εκχυλίσματα, Σουλφοπεπτίδια και Capryloyl Glutamate και καθαρίζει σε βάθος μαλλιά και τριχωτό, μειώνοντας τη λιπαρότητα κατά 46%* παράλληλα με εξισορρόπηση της δερματικής χλωρίδας. Επιπλέον, προστατεύει και τονώνει την τρίχα, χαρίζοντας ξανά όγκο στα «πεσμένα» από τη λιπαρότητα μαλλιά.

 

Μαθαίνουμε να παραλείπουμε τις κινήσεις που ενισχύουν ή προκαλούν τη λιπαρότητα στην τρίχα μας, αναγνωρίζοντάς τες όταν γίνονται «αυτοματοποιημένα» και επαναφέρουμε στα άτονα, λιπαρά μαλλιά τη χαμένη λάμψη τους.

 

*Κλινική μελέτη.

 

Frezyderm Team

Recent Posts

Ενυδάτωση Σώματος στο Σπίτι Τώρα που το Δέρμα «διψάει»

Η ανάγκη για ενυδάτωση είναι πάντα παρούσα στον «χάρτη» μιας επιδερμίδας. Όμως, ειδικά την περίοδο…

6 days ago

Αραίωση Μαλλιών: 5 Facts που Πρέπει να Ξέρετε!

Η γνώση είναι δύναμη. Και η γνώση σας στο θέμα της τριχόπτωσης είναι η δύναμη…

1 week ago

Κοκκινίλες στο Σώμα: Για τι μας Προειδοποιούν;

   Οι κοκκινίλες στο σώμα αποτελούν ένα κλινικό σύμπτωμα που περιλαμβάνει αλλαγές στο δέρμα, το οποίο…

2 weeks ago

Γυναικεία Τριχόπτωση: Είδη, Αιτίες και Αντιμετώπιση

Με τον όρο "γυναικεία τριχόπτωση" χαρακτηρίζεται η απώλεια τριχών από το τριχωτό της κεφαλής μιας…

4 weeks ago

Οδοντικό Νήμα: Χρήση για Ολοκληρωμένη Στοματική Υγιεινή

Αφού ξέρουμε την αξία του οδοντικού νήματος στη στοματική μας υγεία, γιατί το παραλείπουμε τόσο…

1 month ago