Τριχόπτωση

Γιατί Πονάνε οι Ρίζες των Μαλλιών;

Η τριχοδυνία (πόνος στις ρίζες των μαλλιών) είναι μια διαταραχή  που χαρακτηρίζεται από επίμονη και σε ορισμένες περιπτώσεις έντονη ενόχληση που εντοπίζεται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Αυτή η αίσθηση  μπορεί να εμφανίζεται περιοδικά ή να γίνει χρόνια. Ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στη ρίζα της τρίχας. Συχνά είναι αυθόρμητος  ή παρατηρείται έπειτα από επαφή με την τρίχα.  Είναι χαρακτηριστικό πως μερικά άτομα αναφέρουν μια οδυνηρή αίσθηση ακόμα και όταν απλώς χτενίζουν ή ακουμπούν τα μαλλιά τους. Μερικές φορές, η τριχοδυνία συνοδεύεται από αίσθημα καύσου ή κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής. Η προέλευση του πόνου αποδίδεται σε φλεγμονή των τριχοθυλακίων.

Η τριχοδυνία ταξινομείται στην ομάδα εκείνων των νευροπαθητικών διαταραχών του δέρματος στις οποίες ο πόνος  εμφανίζεται με απουσία σαφώς αναγνωρίσιμων εξωτερικών παραγόντων ή προκαλείται σε γενικές γραμμές από αβλαβή, επί της ουσίας  ερεθίσματα. Θεμελιώδη ρόλο στην εκδήλωσή της έχει η μειωμένη ενεργοποίηση των υποδοχέων του άλγους που εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής (επιδερμίδα και χόριο, αλλά και υποδόριος ιστός). Μια  πιθανή λοιπόν μικρή φλεγμονή του θύλακα της τρίχας, αποτελεί το έναυσμα για να ενεργοποιηθούν οι νευρικές απολήξεις.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η τριχοδυνία συνοδεύει την τελογενή φάση, δηλαδή την τελική περίοδο του κύκλου ζωής της τρίχας και επομένως θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα λέπτυνσης του τριχωτού της κεφαλής. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Σηματοδοτεί λοιπόν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για τα μαλλιά. Πιο αναλυτικά, αυτή η αίσθηση πόνου συχνά συσχετίζεται, συνοδεύει ή προηγείται άλλων δερματολογικών παθήσεων όπως η τελογενής τριχόρροια, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, η θυλακίτιδα του τριχωτού της κεφαλής και η ακμή.  Χωρίς αμφιβολία, η τριχοδυνία επιδεινώνεται  από ιδιαίτερα φορτισμένες περιόδους άγχους ή άλλες ψυχικές διαταραχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος και ο κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής προκύπτουν από φλεγμονή των μυών του ανορθωτή τρίχας, ειδικά όταν τα μαλλιά πιέζονται από τραυματικά  χτενίσματα ή από στενά κράνη μηχανής. Συσχέτιση υπάρχει και με το χρόνιο τρίξιμο των δοντιών, ιδίως κατά την διάρκεια του ύπνου, γιατί πρακτικά λαμβάνει χώρα έντονη νευρομϊική δραστηριότητα.

Η θεραπεία της τριχοδυνίας εξαρτάται από την αιτία πυροδότησης που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς κλινικής εξέτασης η οποία οδηγεί και στην ακριβή διάγνωση. Σημαντικό ρόλο έχουν και θεραπείες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της τριχοδυνίας περιλαμβάνουν νευροπαθητικούς ρυθμιστές πόνου, αντιφλεγμονώδη, τοπικά κορτικοστεροειδή, συμπληρώματα διατροφής και άλλες τοπικές  θεραπείες. Ο στόχος, από τον θεράποντα ιατρό  είναι ένα σωστά τρεφόμενο τριχοθυλάκιο, για να είναι ανθεκτικό σε μεγάλο βαθμό στα διάφορα πιθανά ερεθίσματα. Τέλος, για την επίλυση του προβλήματος, είναι σημαντικό οι ασθενείς να μην κακομεταχειρίζονται ή να αποδυναμώνουν το τριχωτό της κεφαλής με επιθετικές ή ακατάλληλες θεραπείες.

                                                  

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Γκρίζα Μαλλιά: Περιποίηση για Αποφυγή Ξηρότητας

Βιβλιογραφία

  • Δερματολογία – Αφροδισιολογία / Χριστίνα Αντωνίου – Ανδρέας Κατσάμπας
  • Trichodynia: a review of the literature,  Int J Dermatol 2016, Alfredo  Rebora

 

Αλέξιος Ζάρρας

Recent Posts

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

1 day ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

5 days ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

1 week ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

1 week ago

Γρίπη ή κρυολόγημα: Ποιες οι διαφορές & πώς να θωρακιστείτε

Με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα δύο. Όμως η…

4 weeks ago

Φαγούρα στο σώμα & αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

Μία διαρκής αίσθηση κνησμού που αντί να υποχωρεί με το ξύσιμο, αντίθετα μεγαλώνει; Αν βιώνετε…

4 weeks ago