Ποιο είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη;

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε όλον τον κόσμο, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο πρόβλημα αυτής της νόσου που αφορά τόσους συνανθρώπους μας σε κάθε γωνιά της γης. Είναι ένα «καμπανάκι» υπενθύμισης πως όσο δεν λαμβάνουμε τα μέτρα μας, για να προλάβουμε και να ελέγξουμε τον σακχαρώδη διαβήτη, τόσο αυτός θα εμφανίζεται σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους και την υγεία τους.

 

Γιατί γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου;

Η ημέρα γενεθλίων του πατέρα της ινσουλίνης, έγινε η αφορμή να καθιερωθεί η ημερομηνία  εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Συγκεκριμένα, στις 14 Δεκεμβρίου γεννήθηκε ο Καναδός νομπελίστας γιατρός Frederic Banting ο οποίος μαζί με τον βιοχημικό Charles Best ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921, ως θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη.

 

Κάθε χρόνο και ένα θέμα.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη κινείται γύρω από ένα διαφορετικό θέμα που σχετίζεται με τον διαβήτη. Η φετινή χρονιά, είναι αφιερωμένη στον «διαβήτη και την οικογένεια». Οι ενέργειες της καμπάνιας που θα πραγματοποιηθούν, έχουν διπλό στόχο:

α) να ενημερώσουν για την επίδραση της νόσου σε όλη την οικογένεια και να ενισχύσουν τη στήριξη των πασχόντων

β) να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο της οικογένειας στην εκπαίδευση των μελών της για την πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη.

 

You'll also enjoy this!

Διαβήτης και δόντια: Τι πρέπει να προσέχω;

 

Γιατί ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια;

  • Γιατί πάνω από 425 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή με σακχαρώδη διαβήτη. Στην πλειονότητά τους, αυτές οι περιπτώσεις αφορούν τον διαβήτη τύπου 2 ο οποίος μπορεί να προληφθεί με σωματική άσκηση, ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή αλλά και μία συνολική φιλοσοφία υγιεινής ζωής. Το «κλειδί» για να αλλάξουν αυτές οι μεταβλητές στον τρόπο ζωής μας που θα προλάβουν τον διαβήτη, το κρατά η οικογένεια.
  • Γιατί 1 στους 2 ανθρώπους που έχει διαβήτη (κυρίως τύπου 2), δεν το ξέρει ακόμα. Όλες οι οικογένειες όμως είναι εν δυνάμει πάσχουσες −από τη νόσο και όσο τα μέλη της δεν αντιλαμβάνονται τα προειδοποιητικά σημάδια της και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της, τόσο η συγκεκριμένη πάθηση θα συνεχίζει τις βλαβερές επιπτώσεις της στην υγεία μας.
  • Λιγότερη από 1 οικογένεια στις 4 έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τον διαβήτη. Έχει φανεί ότι η στήριξη της οικογένειας στα μέλη της που πάσχουν από διαβήτη, έχει θετική επίδραση στις συνέπειες της νόσου στη ζωή τους. Όμως η άγνοια δεν χτίζει ούτε ευαισθητοποίηση, ούτε επαγρύπνηση, άρα είναι σημαντικό τόσο για τα διαβητικά μέλη μιας οικογένειας, όσο και για τα υπόλοιπα, να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα που ενημερώνουν για τους κινδύνους της νόσου. Οι μεν για να ελέγξουν τις επιδράσεις της νόσου στην ποιότητα της ζωής τους, οι δε για να μπορέσουν να στηρίξουν ψυχολογικά και πρακτικά τους διαβητικούς συγγενείς.

 

Σωστή εκπαίδευση ίσον έγκαιρη πρόληψη

Η ενημέρωση και η γνώση στο θέμα του διαβήτη, είναι η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να έχει στα χέρια της η οικογένεια ώστε να προλάβει την εμφάνιση της νόσου στα μέλη της ή να βοηθήσει τους πάσχοντες συγγενείς να ελέγξουν τα συμπτώματά της και να διαχειριστούν όλα τα επακόλουθά της.

Ένας διαβητικός που δεν έχει τη κατάλληλη εκπαίδευση για την πάθηση αυτή:

  • Δεν είναι προετοιμασμένος να λάβει σωστές αποφάσεις που αφορούν την υγεία του
  • Δεν έχει τα «εργαλεία» να διαχειριστεί την κατάσταση του
  • Δεν αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα του να αλλάξει κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής του, όπως το να βάλει την τακτική σωματική άσκηση στο πρόγραμμά του, να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή κ.λπ.
  • Δεν κατανοεί την ανάγκη της τακτικής εξέτασης (οφθαλμολογικής και ποδιών, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο)
  • Μπορεί να αντιμετωπίσει ψυχολογικά ζητήματα, ως απόρροια του διαβήτη
  • Μπορεί να οδηγηθεί σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές επιπλοκές, λόγω κακής διαχείρισης του προβλήματος.

 

Αντίστοιχα, και οι συγγενείς του διαβητικού που δεν έχουν λάβει την κατάλληλη  ενημέρωση, δεν μπορούν να τον καθοδηγήσουν σωστά προς αυτά τα βήματα. Εκπαίδευση, βέβαια, δεν σημαίνει σποραδική παρακολούθηση προγραμμάτων και σεμιναρίων αλλά συνεχής και εξατομικευμένη εκπαιδευτική διαδικασία (σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε διαβητικού) από ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Και φέτος λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οικογένεια ενημερώνεται ευαισθητοποιείται, εξετάζεται και βάζει την πρόληψη στην κορυφή, για να χαρίσει στα μέλη της και κατ’ επέκταση σε όλο τον κόσμο, ένα μέλλον με καλή υγεία και ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ομάδα Frezyderm

Recent Posts

Τι κάνουμε όταν έχουμε υποθερμία

Οι εξορμήσεις σε χειμερινούς προορισμούς είναι πάντα μία καλή ιδέα τη σεζόν που τις ευνοεί.…

4 days ago

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

3 weeks ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

3 weeks ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

3 weeks ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

4 weeks ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

4 weeks ago