Ένα δέρμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ακνεϊκό όταν υπάρχει κλινική εικόνα η οποία μπορεί να παρουσιάζει κάποιο από τα επόμενα στοιχεία ή συνδυασμούς αυτών:
Ανάλογα με το τι βλέπουμε στο δέρμα μας, η ακμή χαρακτηρίζεται αντίστοιχα ως φαγεσωρική, βλατιδοφλυκταινώδης, κυστική κ.α.
Η ακμή εμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβεία, αλλά ανάλογα με την αιτία μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα και τότε χαρακτηρίζεται ως ακμή της ενήλικης ζωής.
Συνήθως τα δέρματα που παρουσιάζουν ακμή είναι δέρματα λιπαρά και με γενετική προδιάθεση για ακμή.
Μηχανισμοί: Η υπερπαραγωγή σμήγματος από τους αδένες είναι το βασικό πρόβλημα. Σε αυτό επιπροστίθεται η ανάπτυξη μικροβίου που σε λιπαρά δέρματα ανευρίσκεται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς του P.acnes καθώς και η αυξημένη κερατινοποίηση (που συντελεί στον εγκλωβισμό του σμήγματος μέσα στους πόρους) και τέλος, η φλεγμονή. Παράγοντες που επηρεάζουν τα παραπάνω μπορεί να είναι διατροφικές συνήθειες (μεγάλες αυξομειώσεις σακχάρου), λανθασμένη χρήση καλλυντικών ή ακατάλληλα για την επιδερμίδα μας προϊόντα , στρες και φυσικά ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.
Ειδικός για τη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι ο δερματολόγος. Η έγκαιρη θεραπεία εξασφαλίζει γρηγορότερη ίαση, καλύτερη ποιότητα ζωής και σαφώς λιγότερα σημάδια κατά την αποδρομή της ακμής.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τον καθαρισμό του προσώπου, τοπικά δερμοκαλλυντικά, τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα, από του στόματος θεραπεία με αντιβίωση ή ρετινοειδή ή συνδυασμούς των παραπάνω.
Επίσης, τα άτομα με ακμή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν κρέμες ενυδάτωσης, αντιηλιακά καθώς και προϊόντα καλλυντικά ειδικά για δέρματα λιπαρά, με μη φαγεσωρογόνο σύνθεση. Στην αντίθετη περίπτωση, η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί.
Η εξέλιξη της δερματολογίας έχει βοηθήσει τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στη βελτίωση σε μέγιστο βαθμό των ουλών που μπορεί να προκύψουν από την ακμή.
Η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ του θεράποντος δερματολόγου και του ασθενή είναι κομβική για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Για ορισμένους ανθρώπους, το ντους και το μπάνιο καταλήγουν σε ένα αίσθημα κνησμού του δέρματος…
Τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή στη σύγχρονη πραγματικότητα; Ιστορικά μιλώντας, Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) είναι το διατροφικό…
Οι θερινοί μήνες συχνά δημιουργούν «εγκλωβιστικές» συνθήκες για το δέρμα. Όταν ο ιδρώτας και η…
Η υπερτροφή για την οποία μιλούν όλοι στις μέρες μας, φαίνεται πως έχει καλό λόγο…
Ο ορισμός της ουρολοίμωξης Αποκαλείται ουρολοίμωξη η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει…
Όταν οι βλεφαρίδες μας δείχνουν αισθητά πιο αραιές, με λιγότερο όγκο, είναι λογικό να αναζητάμε…