Categories: Ακμή

Υπετροφικές & Ατροφικές Ουλές: Τι Είναι & Πώς Περιορίζονται;

Η ακμή είναι μία πολύ συχνή φλεγμονώδης πάθηση των σμηγματογόνων αδένων, απ΄την οποία νοσούν κυρίως έφηβοι και των δύο φύλων. Κατά την αποδρομή της μπορεί να αφήσει σημάδια (ουλές) στο πρόσωπο και στο σώμα. Οι ουλές λοιπόν είναι το αποτέλεσμα μιας φλεγμονώδους πληγής, όπως είναι η βλατίδα, η φλύκταινα ή η κύστη, η οποία δεν επουλώθηκε φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω καθυστέρησης της θεραπείας, είτε λόγω λανθασμένης ή ανεπαρκούς θεραπείας.

Υπετροφικές & Ατροφικές Ουλές: Πώς χωρίζονται;

Α. Ατροφικές ουλές που δημιουργούνται από την απώλεια ιστού.

Διακρίνονται σε:

  1. Ice Pick (οξυγώνιες ουλές): Αποτελεί τη συχνότερη μορφή. Είναι στενές και βαθιές, σαν τρύπα, που εκτείνεται βαθιά μέσα στο χόριο. Συνήθως εμφανίζονται στα ζυγωματικά (μάγουλα).
  2. Boxcar (κυβοειδείς ουλές): Είναι ρηχές ή βαθιές και λίγο πιο στρογγυλεμένες συγκριτικά με τις πρώτες. Μοιάζουν με τις ουλές της ανεμοβλογιάς.
  3. Rolling (κυματοειδείς ουλές): Έχουν κυματοειδή μορφή, με κεκλιμένες άκρες.

Β. Υπερτροφικές (ή χηλοειδείς) ουλές, που δημιουργούνται λόγω υπερπαραγωγής ινώδους ιστού και συνοδεύονται από κνησμό ή και πόνο.

Γ.Υποδόριες σήραγγες. Είναι ουσιαστικά σημάδια ακμής, τα οποία μπορεί να μεταβάλλουν το περίγραμμα του προσώπου. Η αντιμετώπισή τους είναι αρκετά δύσκολη.

Πώς Περιορίζονται οι Υπετροφικές & Ατροφικές Ουλές;

Υπάρχουν διαφόρων ειδών θεραπείες, ανάλογα με τον τύπο-βαρύτητα της ακμής, το φύλο και την ηλικία. Στόχος της εκάστοτε θεραπείας αποτελεί η διάσπαση των ινωδών δεσμίδων και η ενεργοποίηση των ινοβλαστών για παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την ανάπλαση του δέρματος.

Οι κυριότερες από αυτές είναι:

  • Χημικά peelings

Βασίζονται στην εφαρμογή ειδικών χημικών απολεπιστικών διαλυμάτων στην επιδερμίδα (τριχλωρικό οξύ, σαλικυλικό, αζελαϊκό, γλυκολικό, μανδελικό). Διακρίνονται σε βαθιά μεσαία και επιφανειακά.

  • Δερμοαπόξεση με διαμάντι και μικροκρυστάλλους

Είναι ουσιαστικά ένας βαθύς ιατρικός καθαρισμός, που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα.

  • Fractional laser

Αποτελεί μια μη επεμβατική θεραπεία. Η λειτουργία του στηρίζεται στην εκπομπή δέσμης φωτός μικρού παλμού, η οποία σαρώνει την επιφάνεια του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούνται τα εξωτερικά στρώματα του “κατεστραμμένου” δέρματος και ενεργοποιείται η παραγωγή θερμικών ζωνών, που φτάνει σε βαθύτερα στρώματα. Έτσι, διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου, δημιουργώντας νέο δέρμα.

  • Laser Nd Yag

Βασίζεται στην παραγωγή θερμότητας από μια δέσμη φωτός, η οποία αφαιρεί την ανώτερη στιβάδα του δέρματος, όπου βρίσκεται η ουλή. Ο ουλώδης ιστός αντικαθίσταται από υγιή κύτταρα, δίνοντας την εμφάνιση υγιούς δέρματος.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Maskne Musts: Οδηγός φροντίδας της ενήλικης λιπαρής επιδερμίδας
  • Μεσοθεραπεία

Πρόκειται για μια γρήγορη, χωρίς παρενέργειες, θεραπεία. Μπορεί να είναι είτε αυτόλογη (PRP), είτε ετερόλογη. Κατά τη διάρκεια της μεσοθεραπείας εγχύονται ουσίες (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, αμινοξέα) κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, διορθώνοντας έτσι ατέλειες της επιδερμίδας.

  • Dermapen

Αποτελεί ένα είδος μεσοθεραπείας.

Είναι μια συσκευή μικροβελονισμού (micro-needling), η οποία διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου μέσω των πολλαπλών μικροτραυματισμών. Μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση δραστικών ουσιών, είτε χωρίς.

  • Φωτοθεραπεία Led

Κυρίως για την αντιμετώπιση των εξάρσεων της ακμής, με μπλε (έντονη αντιμικροβιακή δράση) ή κόκκινο φως (μειώνει ορατά τις ουλές ακμής, δρώντας σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος)

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ή με το πέρας οποιασδήποτε από τις ανωτέρω θεραπείες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμες θεραπείας ακμής, που περιέχουν αναπλαστικούς παράγοντες, όπως είναι τα πεπτίδια ή αναπλαστικές κρέμες, με αντιοξειδωτική-επουλωτική δράση, για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Κατά αυτό τον τρόπο, η επιδερμίδα στην πάσχουσα περιοχή αναδομείται, οι ουλές λειαίνονται και η επιδερμίδα επανακτά την ομοιόμορφη όψη της.

Η ακμή, καθώς και ουλές που μπορεί να προκαλέσει, μπορεί να έχουν τόσος σωματικό, όσο και ψυχικό αντίκτυπο. Με την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, αλλά και προϊόντων μπορεί να αντιμετωπιστεί. Συμβουλευόμαστε πάντα το δερματολόγο,  χρησιμοποιούμε μόνο επώνυμα προϊόντα που μας παρέχουν ασφάλεια και που θα εξασφαλίσουν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημά μας.

 

Ελένη Χριστοδούλου

Recent Posts

Γιατί βήχουμε το βράδυ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που συχνά ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, είτε περιοδικά είτε…

2 days ago

Νιασιναμίδη: Τι είναι & πώς αλλάζει το skincare routine σου

Η φήμη της δεν προηγείται τυχαία του ονόματός της. Η Νιασιναμίδη έχει πολύ καλούς λόγους…

4 days ago

Τι κάνει το κολλαγόνο στο δέρμα: 15 facts που δεν γνώριζες

Πιθανότατα γνωρίζουμε την αξία του στην καλλυντική μας φροντίδα αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι…

1 week ago

Ομοιοπαθητική και ψωρίαση στον 21ο αιώνα

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος ή των αρθρώσεων που εμφανίζεται εξίσου σε…

1 week ago

Πώς χρησιμοποιείται το serum προσώπου;

Οι οροί προσώπου μπορούν να αναβαθμίσουν θεαματικά την ρουτίνα περιποίησής μας υπό την προϋπόθεση ότι…

2 weeks ago

Διατροφή στην εμμηνόπαυση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνει, ο αριθμός των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα φτάσει…

2 weeks ago