Όσοι δυσκολεύονται να κλείσουν μάτι, χρειάζεται να ξέρουν πως δεν είναι οι μόνοι. Σύμφωνα με τους αριθμούς, 1 στους 3 ενήλικες εμφανίζει έστω και ήπια αϋπνία κάποια στιγμή1. Τι είναι όμως αυτό που διαταράσσει τον ύπνο μας χρονικά και ποιοτικά και πώς μπορούμε να ξαναπαραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα;
Πως ορίζεται η αϋπνία;
Μπορεί να πάρει διάφορες μορφές από άτομο σε άτομο.
Πόσο διάστημα έλλειψης ύπνου συνιστά αϋπνία;
Αν έχουμε αϋπνία για λιγότερο από 3 μήνες, θεωρείται βραχεία αϋπνία ενώ αν διαρκεί περισσότερο, πρόκειται για χρόνια κατάσταση.
Ποια είναι τα αίτια της αϋπνίας;
Το στρες
Αποτελεί το πιο συχνό εμπόδιο στον ύπνο μας, με τις έρευνες να το επιβεβαιώνουν2. Οποιοδήποτε έντονο άγχος βασανίζει το μυαλό μας -είτε πρόκειται για τη δουλειά, το σπίτι, τα οικονομικά, ερωτικά ή οικογενειακά θέματα είτε πρόκειται για στρεσογόνα συμβάντα στη ζωή μας, όπως ο θάνατος, μία σοβαρή ασθένεια, η απώλεια της εργασίας, ένα διαζύγιο κ.λπ.- μπορεί να έχει αντίκτυπο στον βραδινό μας ύπνο.
Ο τρόπος ζωής μας
Αν απαντάμε ναι στα παραπάνω, μπορεί το lifestyle μας να επιβαρύνει τη ρουτίνα ύπνου μας και να χρειάζεται αναδιαμόρφωση.
Χρήση οθονών
H οθόνη του κινητού και του tablet δίνουν σήμα αφύπνισης στον εγκέφαλό μας και, επιπλέον, επηρεάζουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να κλείνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές, την ώρα που ετοιμαζόμαστε για ύπνο3.
Η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ
Οι δύο πρώτες προκαλούν υπερδιέγερση στον οργανισμό δυσκολεύοντας τον ύπνο, ενώ το αλκοόλ χαλαρώνει μεν το σώμα ευνοώντας το να κλείσουμε τα μάτια αλλά διαταράσσει τα βαθύτερα στάδια ύπνου, προκαλώντας συχνά νυχτερινές αφυπνίσεις.
Η αλλαγή των βιορυθμών μας
Ο ύπνος μας ελέγχεται από το «εσωτερικό ρολόι» του οργανισμού που ονομάζεται κιρκαδικός ή κιρκάδιος ρυθμός. Όταν ταξιδεύουμε σε χώρες με διαφορετικές χρονικές ζώνες ή δουλεύουμε πολύ αργά ή πάρα πολύ νωρίς, μπορεί να επηρεαστεί και ο ύπνος μας.
Ορμονικές αλλαγές.
Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης και κυρίως η δεύτερη με την παρουσία νυχτερινών εξάψεων, είναι για κάποιες γυναίκες η αιτία που δεν μπορούν να απολαύσουν τον ύπνο τους.
Το περιβάλλον
Πολύ συχνά, δεν υπάρχουν στον χώρο οι απαραίτητες συνθήκες, για να χαρούμε απερίσπαστοι τον ύπνο μας. Μπορεί να υπάρχει ζέστη ή κρύο στο υπνοδωμάτιο ή ένα δυνατό φως που μας ενοχλεί ή κάποιος θόρυβος ή ένα άβολο στρώμα κρεβατιού.
Η βραδινή υπερφαργία
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού λίγο πριν τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καούρες. Καθώς ξαπλώνουμε ανάσκελα, τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν ψηλά από τον οισοφάγο και δημιουργείται μία αίσθηση δυσφορίας που δεν μας επιτρέπει να κοιμηθούμε.
Η ηλικία
Όσο μεγαλώνουμε, επηρεάζονται και τα στάδια ύπνου μας και συνήθως κοιμόμαστε λιγότερο.
Οι νευροψυχικές διαταραχές
Η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη, ένα μετατραυματικό στρες μπορούν να αποτελέσουν αίτια αϋπνίας.
Οι ιατρικές παθήσεις
Κάποιες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με πόνο, δυσφορία ή δυσκολία στη αναπνοή επηρεάζουν την ικανότητά μας να κοιμηθούμε.
Οι ιατρικές παθήσεις που συνδέονται με τον ύπνο
Για παράδειγμα η υπνική άπνοια και η δυσκολία στην αναπνοή που τη συνοδεύει, μπορούν να μας κρατήσουν ξάγρυπνους τη νύχτα.
Οι φαρμακευτικές αγωγές
Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να έχει επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας.
Η ιδιοσυγκρασία μας στο ύπνο
Άλλοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο «εύκολοι» στον ύπνο και άλλοι δυσκολεύονται.
Πώς καταπολεμάμε την αϋπνία;
Υιοθετούμε ένα καλό μοτίβο ύπνου με τις παρακάτω συνήθειες:
Πόσο ύπνο χρειάζομαι;
Οι ειδικοί συστήνουν 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ4 για να προάγουμε την καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος και τα συμπτώματα αϋπνίας δεν μας επιτρέπουν να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα πολύτιμα οφέλη του πολύωρου ύπνου.
Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας αν η αϋπνία μας
Αναζητούμε τα αίτια της αϋπνίας μας, βρίσκουμε τη λύση με την καθοδήγηση των ειδικών και βάζουμε τον άνετο και αναζωογονητικό ύπνο ξανά στη ζωή μας.
1.American Academy of Sleep Medicine (AASM)
2.Insomnia, anxiety and related disorders: a systematic review on clinical and therapeutic perspective with potential mechanisms underlying their complex link, Science Direct, Sleepless Nights? Try Stress Relief Techniques, John Hopkins Medicine.
3.Hale L, Kirschen GW, LeBourgeois MK, et al. Youth screen media habits and sleep: Sleep-friendly screen behavior recommendations for clinicians, educators, and parents. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2018;27(2):229-245. doi:10.1016/j.chc.2017.11.014
4.American Academy of Sleep Medicine (AASM).
Καθώς είναι δύο από τις λέξεις που ακούτε πολύ συχνά στο κεφάλαιο αντιγήρανση, είναι λογικό…
Όταν ο χειμώνας δείχνει το σκληρό του πρόσωπο, το δικό μας πρόσωπο δεν περνάει και…
Μήπως το μενού σας περιλαμβάνει τροφές που επιβαρύνουν την καλή υγεία του εντέρου σας,…
Εντοπίζετε σημεία που προεξέχουν στην περιοχή κάτω από τα μάτια και αναρωτιέστε τι μπορείτε να…
Την περίοδο των γιορτών, είθισται να παρεκκλίνουμε λιγάκι από το καθιερωμένο μας πρόγραμμα, ακόμα και…
Τι είναι και ποιος ο ρόλος της κορτιζόλης; Την κορτιζόλη έχουμε συνηθίσει να την ακούμε…