eksapseis emminopafsi antimetopisi

Εμμηνόπαυση και Εξάψεις: Αντιμετώπιση με 6 Τρόπους

Νιώθετε το δέρμα σας να αναψοκοκκινίζει, παρ΄ ότι έξω έχει δροσιά. Αισθάνεστε την καρδιά σας να φτερουγίζει παρ’ ότι είχατε μία ήρεμη μέρα. Στριφογυρίζετε στο κρεβάτι όλη νύχτα αλλά ο ύπνος δεν λέει να σας πάρει. Αν αυτές οι εικόνες περιγράφουν την καθημερινότητά σας και έχετε ήδη μπει στην εμμηνόπαυση, μάλλον έχετε τις γνωστές εξάψεις, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού σας στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Πριν βιαστείτε να πιστέψετε πως δεν γίνεται να απαλλαγείτε από αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, διαβάστε παρακάτω και θα πειστείτε πως υπάρχουν τρόποι να μετριάσετε τις εξάψεις σας.

 

  1. Ρίξτε το βάρος… στο βάρος σας

Αν και στη εμμηνόπαυση, είναι πιο δύσκολο για μία γυναίκα να χάσει κιλά (λόγω αλλαγής μεταβολισμού, μειωμένης δραστηριότητας κ.λπ.), είναι πολύ σημαντικό, τουλάχιστον να μην πάρει έξτρα βάρος, αν θέλει να μειωθούν οι εξάψεις. Το λίπος στο σώμα μας λειτουργεί ως «μονωτικό υλικό» και δημιουργεί υψηλότερες θερμοκρασίες στον οργανισμό, δυσκολεύοντας τον «θερμοστάτη» του σώματός μας να δουλέψει σωστά. Θυμηθείτε όμως πως δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές ούτε εξαντλητικές δίαιτες, αλλιώς θα «καταστρέψετε» περισσότερα από όσα πάτε να «φτιάξετε». Ακολουθήστε απλώς ένα ισορροπημένο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής που θα σας διατηρήσει στα κιλά σας ή σε μία σταδιακή απώλεια, αν χρειάζεται.

 

  1. Με μέτρο το πιπέρι

Φυσικά και είναι νόστιμα τα πικάντικα φαγητά. Φυσικά και τα αγαπάτε. Αλλά μάλλον θα τα αγαπούσατε λιγότερο αν ξέρατε ότι αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματός σας, επιδεινώνοντας τις εξάψεις σας. Γι’ αυτό, τσίλι και καυτερά μπαχαρικά καλύτερα να λείπουν από το πιάτο σας, ώσπου να περάσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το ίδιο ισχύει και για τα ζεστά ροφήματα.

 

  1. Βάλτε ένα ρούχο πάνω σας… κι ένα ρούχο πάνω του

Μπορεί να πιστεύετε πως τα ελαφριά ρούχα θα απαλύνουν το αίσθημα ζέστης που νιώθετε όταν σαν πιάνουν οι εξάψεις αλλά στην πραγματικότητα αυτές διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Έτσι, όταν η θερμοκρασία του σώματός σας επανέλθει στο κανονικό το κοντομάνικο μπλουζάκι σας δεν θα σας προστατεύσει  από το δροσερό αεράκι. Η λύση λοιπόν βρίσκεται στο πανέξυπνο και πρακτικό layering, δηλαδή το ντύσιμο σε στρώσεις που θα σας επιτρέψει να βάζετε και βγάζετε ρούχα, ανάλογα με την αίσθηση θερμότητας που έχετε κάθε στιγμή.

 

  1. Όχι στο δωμάτιο-σάουνα

Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, λένε πως η νύχτα είναι η πιο δύσκολη στιγμή αφού ο ιδρώτας από τις εξάψεις δεν τις αφήνει να κλείσουν μάτι. Κι αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τη θερμοκρασία του σώματός τους, τουλάχιστον μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας και να βεβαιωθούν ότι το δωμάτιο δεν έχει υγρασία. Η λύση της παγοκύστης κάτω απ’ το μαξιλάρι φαίνεται επίσης πως βοηθάει να μην πετάγεστε από το «φούντωμα» μέσα στη νύχτα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

luggage with summer staff
Νεσεσέρ Διακοπών: Τι δεν Πρέπει να Λείπει

 

  1. Εισπνοή-εκπνοή και το φούντωμα υποχωρεί

Δεν χρειαζόταν να μπείτε στη φάση της εμμηνόπαυσης για να μάθετε ότι το στρες προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έξαψη. Όσο αγχώνετε ή είστε στη τσίτα, ξέρετε ότι αυξάνεται η αδρεναλίνη, αρχίζουν οι ταχυκαρδίες, κοκκινίζει το πρόσωπο… φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν τα συμπτώματα του στρες συναντούν αυτά της εμμηνόπαυσης! Γι’ αυτό, ηρεμία. Προσπαθήστε να χαλαρώνετε μέσα στη μέρα κάνοντας ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό ή γιόγκα ή και πιο δυναμική άσκηση όπως pilates και τζόγκινγκ που επίσης αντιμετωπίζουν τις εξάψεις.

 

  1. Άγγιγμα δροσιάς

Ακούστε την. Φροντίστε την. Ξεδιψάστε την. Η ώριμη επιδερμίδα σας νιώθει ξηρή και αφυδατωμένη και χρειάζεται δροσιά. Ξεκινήστε τη μέρα σας βάζοντας στο πρόσωπο και τον λαιμό σας Moisturizing Rich Cream, την απολαυστική καθημερινή κρέμα που ενυδατώνει σε βάθος την αυξημένης θερμοκρασίας μετεμμηνοπαυσιακή επιδερμίδα, θωρακίζοντας την υγρασία στο εσωτερικό της. Και επειδή τη νύχτα οι εξάψεις δεν κοιμούνται, η AntiWrinkle Rich Night Cream με πλούσια μη λιπαρή υφή όχι μόνο θα ενυδατώσει το δέρμα σας  αισθητά αλλά θα διεγείρει την «ορμόνη νεότητας» για την παραγωγή κολλαγόνου, γεμίζοντας τις ρυτίδες για να ξυπνήσετε λαμπερή και αναζωογονημένη. Τέλος, επειδή τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν εμφανίζονται μόνο στην θερμοκρασία του δέρματός σας αλλά και στην όψη του, η Eye Cream, μειώνει την χαλάρωση στην περιοχή γύρω από τα μάτια για σφριγηλή, σφικτή επιδερμίδα και ορατά νεανικό βλέμμα.

 

Βάλτε σήμερα μπρος τα μαγικά «κόλπα» για την ώριμη επιδερμίδα σας και βάλτε τέλος στις εξάψεις, για να ζήσετε αυτήν την περίοδο της ζωής σας, χωρίς έξτρα έγνοιες και ενοχλήσεις.