smiling woman takes vitamin

Προβιοτικά & η συμβολή τους στη στοματική υγιεινή

Tα προβιοτικά είναι ένας φυσικός τρόπος άμυνας του σώματος ενάντια στους εξωτερικούς εισβολείς.

Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν τα προβιοτικά είναι να εξισορροπούν τα καλά και τα κακά βακτήρια με τη χρήση του μηχανισμού ανταγωνιστικής αναστολής: Δηλαδή, ανακόπτεται η δράση όλων των κακών βακτηρίων, χάρη στην παράλληλη παρουσία ευεργετικών βακτηρίων που επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται καταναλώνοντας τα κακά.

Τα προβιοτικά στοματικής φροντίδας περιέχουν στελέχη τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών που συνδέονται με την τερηδόνα, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα ενώ, παράλληλα, μειώνουν τις φλεγμονές και επαναφέρουν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του στόματος. Κατ’ επέκταση, όμως, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση κι άλλων ωτορινολαρρυγγολογικών προβλημάτων:

 Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα προκαλείται συνήθως από τη συσσώρευση βακτηρίων θείου στις αμυγδαλές. Τα βακτήρια αυτά προέρχονται από τη βλέννα της ρινικής καταρροής που μαζεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού και κολλά σε κρύπτες των αμυγδαλών, προκαλώντας δυσάρεστη αναπνοή. Τα προβιοτικά στοματικής φροντίδας καταπολεμούν άμεσα αυτές τις παθογόνες εστίες, επαναφέροντας στο στόμα τη φυσιολογική χλωρίδα.

 Ωτίτιδα

Οι πιο κοινές λοιμώξεις του αυτιού δεν ξεκινούν από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό του. Η οξεία μέση ωτίτιδα για παράδειγμα, προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων που ταξιδεύουν από το λαιμό στο μέσο αυτί μέσω της Ευσταχιανής σάλπιγγας. Τα ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στα προβιοτικά στοματικής φροντίδας δημιουργούν φράγμα ενάντια στην εισβολή των μικροβίων.

 Κακή αναπνοή και ξηροστομία

Η κακή αναπνοή προκαλείται συχνά από πτητικές ενώσεις θείου που παράγουν βακτήρια τα οποία ζουν κάτω από την επιφάνεια της γλώσσας, στο λαιμό και τις αμυγδαλές και ευδοκιμούν σε αναερόβιο (χωρίς οξυγόνο) περιβάλλον. Ένα ξηρό στόμα, χωρίς πλούσιο σε οξυγόνο σάλιο, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την κακή αναπνοή.

Τα ευεργετικά στελέχη που περιέχουν τα προβιοτικά στοματικής φροντίδας, παράγουν μια φυσική πρωτεΐνη που σταματά την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό ισχύει και για την πρωινή στοματική δυσοσμία που οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος δίνει εντολή αναστολής στην παραγωγή σάλιου. Έτσι το στόμα μένει στεγνό και τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή πολλαπλασιάζονται.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with lemon
Για Πόσο Καιρό Μπορώ να Παίρνω Βιταμίνη C;

Η ξηροστομία μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

 Χαλασμένα δόντια 

Η φθορά στα δόντια προκαλείται από το βακτήριο του Στρεπτόκοκκου που δημιουργεί γαλακτικό οξύ όταν χωνεύει σάκχαρα εντός της στοματικής κοιλότητας, τρέφεται, δηλαδή, από τη ζάχαρη που καταναλώνουμε. Το γαλακτικό οξύ διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, προχωρά στο στρώμα οδοντίνης και τελικά καταστρέφει ολόκληρο το δόντι.

Ευαίσθητα δόντια έχουμε όταν το γαλακτικό οξύ καταστρέφει το στρώμα αδαμαντίνης που υπάρχει για να προστατεύει το δόντι και τη ρίζα κάτω από τη γραμμή των ούλων. Τα προβιοτικά στοματικής φροντίδας ανταγωνίζονται τα παθογόνα βακτήρια συμβάλλοντας στη μείωση της φθοράς και της ευαισθησίας των δοντιών.

 Πλάκα

Η στοματική πλάκα συσσωρεύεται στη γραμμή των ούλων, γύρω από και πάνω στα δόντια, τα οποία κιτρινίζουν. Το επόμενο στάδιο είναι να οδηγηθούμε σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Τα προβιοτικά περιέχουν ένζυμα που μπορούν να διαλύσουν την συσσωρευμένη πλάκα και να γλιτώσουν τα δόντια από τη φθορά.

Τα προβιοτικά στοματικής υγιεινής, λοιπόν, ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά καθημερινά προβλήματα, βελτιώνοντας την υγεία σε μακροπρόθεσμη βάση και μειώνοντας έτσι τη λήψη αντιβιοτικών.