woman touches her body with her hands

Κολπίτιδα: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Η κολπίτιδα εκδηλώνεται όταν ο κόλπος βρίσκεται σε κατάσταση φλεγμονής, πόνου ή πρηξίματος. Αποτελεί αρκετά κοινή πάθηση και μπορεί να προκληθεί από διάφορες λοιμώξεις ή ερεθισμούς. Αν και αποτελεί δυσάρεστη εμπειρία, συχνά αντιμετωπίζεται εύκολα εφόσον εντοπισθεί η αιτία που την προκάλεσε.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από κολπίτιδα βιώνουν επιπλέον συμπτώματα όπως ερεθισμοί και φαγούρα, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, πόνο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική πράξη καθώς και ελαφριά αιμορραγία.

Η κολπίτιδα μπορεί να αποτελεί συνέπεια κάποιας μυκητιασικής ή βακτηριακής ή σεξουαλικά μεταδιδόμενης μόλυνσης. Μπορεί να αποτελεί το αποτέλεσμα κάποιας αλλεργικής αντίδρασης σε προϊόντα οικιακής χρήσης όπως απορρυπαντικά, μαλακτικά ρούχων και σαπούνια με άρωμα. Επίσης, ερεθισμοί ενδέχεται να προκληθούν και από αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλα προϊόντα γυναικολογικής υγιεινής όπως τα κολπικά σπρέι.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να νιώθουν φαγούρα, ξηρότητα ή δυσφορία λόγω της πτώσης στα επίπεδα οιστρογόνων. Η συγκεκριμένη πάθηση ονομάζεται ατροφική κολπίτιδα.

 

Μπορεί να θεραπευτεί;

Ναι. Παρά τα όποια αισθήματα ντροπής, είναι σημαντικό να συζητήσετε το ζήτημα με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Όταν εκείνος εντοπίσει την αιτία της κολπίτιδας, θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

uti
Ουρολοίμωξη: Γιατί εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες;

Αν έχει ήδη γίνει διάγνωση μυκητιασικής κολπίτιδας στο παρελθόν, ίσως να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα πριν επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Το εξειδικευμένο καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής Intim Aid Cleanser είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της κολπίτιδας και άλλων λοιμώξεων. Αν επιθυμείτε τη χρήση τζελ, σας προτείνουμε το κολπικό gel με ολιγοσακχαρίτη α-γλυκάνη και γαλακτικό οξύ για τη ρύθμιση του κολπικού pH. Συντελεί στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας και την ανακούφιση του κολπικού βλεννογόνου από κνησμό, ερεθισμό και ξηρότητα. Δεν περιέχει δραστικές φαρμακευτικές ουσίες και ουσίες με ορμονική δράση και δεν είναι αντισυλληπτικό (ιατροτεχνολογικό προϊόν, CE 2803).

Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενυδατική και λιπαντική αιδοιοκολπική γέλη που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας, όπως κνησμό, ερεθισμό, αίσθημα καύσου, τοπικούς ερεθισμούς που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση ή δυσχέρεια κατά τη συνεύρεση. Προσφέρει ενυδάτωση και λίπανση του κολπικού βλεννογόνου. Δεν περιέχει δραστικές φαρμακευτικές ουσίες και ουσίες με ορμονική δράση και δεν είναι αντισυλληπτικό (ιατροτεχνολογικό προϊόν, CΕ 2803).

 

Πώς να προλάβω την κολπίτιδα;

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε την επιστροφή της κολπίτιδας διατηρώντας τη γεννητική περιοχή στεγνή και καθαρή αποφεύγοντας τη χρήση προϊόντων γυναικολογικής υγιεινής όπως σπρέι και αποσμητικά και φορώντας βαμβακερά εσώρουχα.

Δείτε την πλήρη σειρά γυναικολογικής περιποίησης που διαθέτουμε ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν για τη φροντίδα του κόλπου σας.