blonde woman holds a pillow

Προβιοτικά για την Υγιεινή της Στοματικής Κοιλότητας

Η λήψη στοματικών προβιοτικών βοηθά την κοινωνική ζωή. Αν δεν θέλετε η στοματική σας υγιεινή να επηρεάζει την ψυχολογία σας διαβάστε πώς να πολεμήσετε τα κακά βακτήρια.

Τα κακά βακτήρια χαλούν τα δόντια σου. Τα χαλασμένα δόντια σου χαλούν την ψυχολογία σου. Η «χαλασμένη» ψυχολογία σου χαλάει τις κοινωνικές σου σχέσεις. Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο, πριν χαλάσει τελικά τη ζωή σου;

Στόμα που φωνάζει… μακριά!

Ακύρωσες τελευταία στιγμή εκείνο το ραντεβού που είχε προοπτικές, όταν είδες στον καθρέφτη λίγη ουλίτιδα. Και ακόμα αναρωτιέσαι πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν δεν άλλαζες γνώμη. Κρίμα που δεν θα μάθεις ποτέ. Και βέβαια, το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Η καθημερινότητά σου στο γραφείο είναι ένας ακόμα εφιάλτης, αφού δεν πλησιάζεις τους συναδέλφους ούτε στο μισό μέτρο γιατί ντρέπεσαι για την κακή σου αναπνοή. Ακόμα και τα slides για την παρουσίαση της Δευτέρας, τα δείχνεις από μακριά… στη νοηματική. Όσο για φωτογραφίες, ούτε λόγος. Κάθε φορά που κάποιος απ’ την παρέα σηκώνει το κινητό για να αποτυπώσει τις όμορφες στιγμές σας, εσύ πετάγεσαι σαν ελατήριο και βγαίνεις αμέσως απ’ το «κάδρο», βρίσκοντας πάντα μια ανόητη δικαιολογία. Δεν ρισκάρεις να γίνεις ο περίγελως των social media, στη χώρα όπου τα μη-αστραφτερά χαμόγελα εξορίζονται στην «κόλαση» των μηδενικών likes και των κακόβουλων comments. Και βέβαια, εκείνο το μοχίτο που λες να πιεις με τη φίλη απ’ τα παλιά, θα παραμένει αιωνίως στις εκκρεμότητες, αφού με την παραμικρή γουλιά, θα ακούσει όλο το μπαρ τα ουρλιαχτά σου.

Σφίγγεις τα δόντια αλλά…

Όταν η στοματική σου υγεία είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση ή σε μία σχετικά κακή κατάσταση που όμως σε επηρεάζει δραματικά, η αυτοπεποίθησή σου αρχίζει να πέφτει κατακόρυφα. Το άλλοτε ακαταμάχητο χαμόγελο που έβλεπες στον καθρέφτη σου, έδωσε πια τη θέση του σε μια εικόνα φθοράς και η ανάσα-μέντας είναι πια μακρινό παρελθόν. Και η έγνοια για όλα αυτά, σου στερεί τα μικρά καθημερινά που κάνουν τη ζωή μας ωραία. Όταν απομακρύνεσαι από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, χάνεις τις κοινωνικές σου επαφές και κλείνεσαι στον εαυτό σου, ανοίγεις σιγά-σιγά το δρόμο στη μελαγχολία ή ακόμα και στην κατάθλιψη. Δεν είναι κρίμα λοιπόν να χάσεις φίλους, δουλειά, τον ύπνο σου, για δέκα κιτρινισμένα δόντια και μία κακή αναπνοή; Σκέψου μόνο πως όσο αναβάλλεις, τόσο επιδεινώνεις την κατάσταση των δοντιών και των ούλων σου και τόσο πιο πολύ καταστρέφεις την ποιότητα ζωής σου. Μην περιμένεις άλλο. Σπάσε το απόστημα τώρα!

Διώξε το «μικρόβιο» της απομόνωσης με προβιοτικά στόματος

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman holds lettuce in front of her face
Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για λαμπερό δέρμα;

Το πρώτο και βασικό βήμα που πρέπει να κάνεις για την κακή υγεία των δοντιών σου και για τη «βλάβη» που προκαλεί στο στόμα και τη ζωή σου, είναι να κλείσεις άμεσα ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σου. Μόνο εκείνος μπορεί να εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και να σε κατευθύνει στη λύση της. Πέρα από αυτό όμως, εννοείται πως είναι σημαντικό να προσέχεις ανελλιπώς την καθημερινή φροντίδα των δοντιών σου με βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα. Και τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ.

Μην το αμελήσεις άλλο. Πρόσεξε το στόμα σου σαν τα μάτια σου και κάνε το καλύτερο για να ξαναγίνεις ο χαρούμενος, κοινωνικός, εξωστρεφής τύπος που ήσουν πριν την τερηδόνα και την πλάκα. Πλάκα-πλάκα… η ζωή είναι μικρή.

*Keller 2013.