woman with red skin

Ροδόχρους Νόσος και Ανοιχτόχρωμες Επιδερμίδες

Λευκή επιδερμίδα:  ομορφιά που χτυπάει «κόκκινο»  

Πρότυπο κλασικής ομορφιάς. Χαρακτηριστικό ευγενικής καταγωγής. Σύμβολο του τέλειου προσώπου. Είναι τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε τη φράση «ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα».  Και μπορεί να έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για να εξυμνηθούν οι αρετές της, ωστόσο στην πραγματικότητα, η λευκή, αλαβάστρινη επιδερμίδα δεν είναι τόσο αψεγάδιαστη όσο νομίζουμε.  Ας δούμε όμως πρώτα τι σήμαινε να έχεις ανοιχτό δέρμα στο πέρασμα του χρόνου.

 

Λευκό δέρμα ίσον λευκό… μητρώο 

Για αρκετούς αιώνες στην παγκόσμια ιστορία, οι μόνοι που μπορούσαν να βάφονται ήταν οι ηθοποιοί και οι γυναίκες «ελευθέρων ηθών», ομάδες που θεωρούνταν κατώτερες κοινωνικά. Το αποδεκτό πρότυπο ήταν η ανοιχτόχρωμη, πορσελάνινη επιδερμίδα. Γι’ αυτό και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν μόνο λευκή πούδρα και τόνιζαν τα χείλη και τα μάγουλα πολύ διακριτικά.

 

Αρχαία Ελλάδα: φωτεινό δέρμα για καθαρή ψυχή    

Ακόμα και σήμερα, όταν μιλάμε για την ομορφιά των αρχαίων Ελληνίδων, μιλάμε για μια φυσική απλότητα.  Δεν είναι τυχαίο. Το μακιγιάζ των γυναικών στην Ελλάδα καθιερώθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα και ήταν απόλυτο διακριτικό. Το χρώμα του δέρματος έπρεπε να είναι πάντα φωτεινό για ν’ αντανακλά την καθαρότητα της ψυχής και το γνωστό μας ψιμύθιο (λευκός ανθρακικός μόλυβδος) χρησιμοποιούνταν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Και μάλιστα ήταν απαραίτητο να απλωθεί στο πρόσωπο με τέτοιο τρόπο που να «βγάζει» φυσικό αποτέλεσμα λευκής επιδερμίδας. Ήταν όμως ένα υλικό καταστρεπτικό για το δέρμα γι’ αυτό και αργότερα αντικαταστάθηκε με λιγότερο βλαβερές συνθέσεις.

 

Αναγέννηση: ή λευκό ή τίποτα

«Όσο πιο λευκή, τόσο πιο όμορφη και υγιής». Αυτό ήταν το moto για τη γυναικεία επιδερμίδα την Περίοδο της Αναγέννησης. Η τέλεια γυναίκα ήταν αυτή που διέθετε υπερβολικά ανοιχτόχρωμο δέρμα  σε συνδυασμό με πυρόξανθα μαλλιά.  Για να πετύχουν λοιπόν αυτό το fair skin look που θα τις έβγαζε «ασπροπρόσωπες»,  οι κυρίες της εποχής επιστράτευαν λευκές πούδρες και τριμμένο αλάβαστρο.  Κι αν αυτά δεν ήταν αρκετά για τους εξασφαλίσουν το λευκότερο του λευκού, η φαντασία τους ήταν αρκετή για να τις οδηγήσει σε άλλες λύσεις -όχι πάντα ακίνδυνες. Για παράδειγμα, πολλές φορές χρησιμοποιούσαν μείγματα με οξείδιο του μολύβδου, υδροξείδιο, υδράργυρο και κιννάβαρι. Όπως ήταν λογικό, η χρόνια χρήση αυτών των υλικών, είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Δεν ήταν όμως μόνο η λευκή επιδερμίδα όνειρο και στόχος των γυναικών της εποχής.  Το να δώσουν μια όψη χλωμάδας στο πρόσωπό τους ήταν το ίδιο σημαντικό και τα ωμά αβγά ήταν ό,τι πρέπει ως… πρώιμο primer.  Μετά απ’ αυτήν την επάλειψη, ανακάτευαν μαζί ξίδι και μόλυβδο για να δημιουργήσουν το λεγόμενο ceruse, ένα μείγμα που άπλωναν στο πρόσωπο και τον λαιμό.

Και βέβαια, ούτε λόγος για μαύρισμα! Για να αποφύγουν να τις δει ο ήλιος και να σκουρύνει το χρώμα τους ή να γεμίσουν φακίδες, φορούσαν αμέτρητες στρώσεις ρούχων και τα γνωστά τεράστια βενετσιάνικα καπέλα  με άνοιγμα στο κέντρο για να «βλέπει» ο ήλιος μόνο τα μαλλιά τους.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

ekzema on elbows
Δέρμα με έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα; Ανακούφιση σε 4 λέξεις

 

Βικτωριανή Αγγλία: λευκότης, η αυτού εξοχότης

Κατάλευκη, χλωμή επιδερμίδα: οι γυναίκες της Βικτωριανής εποχής κυριολεκτικά ορκίζονταν στο όνομά της. Εξάλλου, μαρτυρούσε τις ευγενικές τους καταβολές.  Σήμαινε πως ήταν «καλοβαλμένες» και είχαν την οικονομική δυνατότητα να μένουν στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν έξω και να καταλήξουν να πάθουν το τρομερότερο δεινό: να μαυρίσουν!

Όσο για το σύμμαχό τους στον αγώνα για πιο λευκή επιδερμίδα… άκουγε στο όνομα οξείδιο του ψευδαργύρου και ήταν μια λευκή μεταλλική πούδρα, επιλογή πολύ πιο ασφαλής από τα αυτοσχέδια μείγματα των προγόνων τους.

Όσες πάλι δεν αγαπούσαν τον ψευδάργυρο, απλώς απέφευγαν τον ήλιο και όταν δεν τον απέφευγαν, δεν αποχωρίζονταν με τίποτα το παρασόλι τους.  Ή απλώς έπιναν ξίδι γιατί πίστευαν πως έτσι δεν θα μαυρίσουν.

 

Ροδόχρους νόσος: όταν το λευκό συναντά το κόκκινο

Ναι. Η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ήταν και είναι το ιδεατό της ομορφιάς. Ωστόσο, εκτός από τις πολλές πιθανότητες να εντυπωσιάσει έχει και πολλές πιθανότητες να… παρουσιάσει Ροδόχρου Νόσο. Ένα δερματικό νόσημα που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μετά την ηλικία των 30, και εκδηλώνεται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ.  Έντονο κοκκίνισμα, αφυδάτωση, ευρυαγγείες γύρω από τη μύτη και τα μάγουλα, ακόμα και σπυράκια με ερυθρότητα ή/και πύον μπορεί να παρουσιάσει μια επιδερμίδα με Ροδόχρου Νόσο. Ευτυχώς, υπάρχει λύση για να βελτιωθούν τα συμπτώματα.  Η βραβευμένη με Prix de Beauté κρέμα Sensitive Red Skin Facial Cream μειώνει άμεσα και σημαντικά την ερυθρότητα, τα σπυράκια και το αίσθημα φλόγωσης που συνήθως προκαλεί η Ροδόχρους Νόσος και βοηθά την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγεία της. Και για επιπλέον κάλυψη, υπάρχει η έγχρωμη κρέμα με υψηλή αντηλιακή προστασία Sensitive Red Skin Tinted SPF 30 Cream.

 

Ένα είναι σίγουρο: με ή χωρίς Ροδόχρου Νόσο, η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα θα συνεχίσει να ανοίγει νέες σελίδες στην ιστορία της ομορφιάς. Και σίγουρα, θα είναι πάντα… λευκές.