woman scratches her hand

Έκζεμα ή Ψωρίαση; Μάθετε τις Διαφορές τους

Έκζεμα και ψωρίαση.  Εμφανίζονται πολύ συχνά τόσο στην επιδερμίδα μας όσο και… στις σελίδες αυτού του blog. Και μπορεί φαινομενικά να έχουν πολλές ομοιότητες, ωστόσο πρόκειται για δύο ανόμοιες καταστάσεις. Πώς όμως ξεχωρίζουμε τις διαφορές τους;

 

Η άλλη όψη του… εξανθήματος

 

Το έκζεμα  εκδηλώνεται με ξηρή, τραχιά επιδερμίδα που πολλές φορές έχει ακόμα και πληγές. Συνήθως εμφανίζεται πίσω από τα γόνατα και τους αγκώνες αλλά και στο λαιμό, τους καρπούς και τους αστραγάλους.

 

Η ψωρίαση, από την άλλη, συνήθως αρχίζει με μικρές κόκκινες προεξοχές στο δέρμα που στη συνέχεια μετατρέπονται σε κόκκινες κηλίδες με τραχιές πλάκες λευκού/γκρίζου χρώματος. Τα πιο συνηθισμένα μέρη του σώματος συνήθως όπου συναντάμε αυτά τα «λέπια» είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης.

 

Άρα, προσοχή στις διαφορές που κάνουν τη διαφορά.

 

 

Η αίσθηση δεν λέει ψέματα.

 

Δυνατό, ανυπόφορο κνησμό. Αυτό νιώθουν όσοι υποφέρουν από έκζεμα. Πολλοί μάλιστα αισθάνονται τόσο έντονα την ανάγκη να ξυστούν, που φτάνουν στο σημείο να ματώσουν το δέρμα τους. Ένα ακόμα σύμπτωμα του εκζέματος, είναι το ξηρό δέρμα που «ανοίγει» και πονάει.

 

Και η ψωρίαση όμως προκαλεί κνησμό. Μόνο που εδώ, οι πάσχοντες νιώθουν περισσότερο το δέρμα τους να τους «καίει», παρά να τους «τρώει».

 

 

Ψάξτε αιτίες και αφορμές.

 

Όταν μιλάμε για έκζεμα, αναζητάμε κινδύνους… εξωτερικούς. Τα σκληρά σαπούνια, τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά ρούχων είναι γνωστοί «ύποπτοι» για μια έξαρση συμπτωμάτων. Φυσικά, το ίδιο «ένοχοι» μπορεί να είναι και τα γνωστά αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα των κατοικιδίων, η μούχλα και ορισμένες τροφές.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

young woman with acne loooking her face in the mirror
Κυστική Ακμή: Τι είναι & Πώς Αντιμετωπίζεται

Το θέμα της ψωρίασης όμως, που ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, είναι λίγο πιο σύνθετο. Σίγουρα, η κληρονομικότητα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Όμως ακόμα και το στρες ευθύνεται συχνά για τη νόσο. Μολύνσεις, τραυματισμοί,  ηλιακά εγκαύματα έπονται στη λίστα των αιτιών.

 

Υπάρχει όμως και μία τρίτη περίπτωση: οι αιτίες εκζέματος και ψωρίασης να διασταυρώσουν τους δρόμους τους. Στην περίπτωση αυτή, η διάγνωση του ειδικού θα σας  βοηθήσει να μην παραπλανηθείτε.

 

 

Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

 

Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να έχετε κατά νου αν εμφανίσατε έκζεμα, είναι να αποφεύγετε το μπάνιο με καυτό νερό και να προτιμάτε το ζεστό ή χλιαρό για να μην ερεθίσετε την επιδερμίδα σας περισσότερο. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η καθημερινή, σταθερή περιποίηση με τα κατάλληλα προϊόντα είναι αυτή που θα απαλύνει τα συμπτώματα και θα σας ανακουφίσει αισθητά. Η Atoprel  Emmolient Classic είναι μαλακτική κρέμα για την ανακούφιση του εκζέματος και των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Συμβάλλει στη μείωση της τάσης ξεσμού (ξυσίματος) που μηχανικά επιδεινώνει και επιβαρύνει την ξηρή επιδερμίδα (κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα) και ενδυναμώνει τον δερματικό φραγμό, ενυδατώνει, αναλιπαίνει, προστατεύει (ιατροτεχνολογικό προϊόν, CE 2803). Εφαρμόστε τη μετά το ντους γιατί κατά τη διάρκειά του, θα αφεθείτε στην κρεμώδη καθαριστική φροντίδα του Atoprel Bath Cream με πλούσια σύνθεση σε φυτικά βούτυρα & έλαια που δεν επιβαρύνει την ξηρή, ευαίσθητη, εύθραυστη και με ατοπική προδιάθεση επιδερμίδα.

 

H μάχη με την ψωρίαση πάλι, θέλει τα δικά της ειδικά «όπλα».  Όπως το καθαριστικό PS.T. Cleanser Step 1 που απομακρύνει τα νεκρά κερατινοκύτταρα και τις φολίδες από την ψωριασική επιδερμίδα. Και βέβαια, μην ξεχνάτε το απαραίτητο βήμα νούμερο δύο: το γαλάκτωμα σώματος PS.T. Keratolytic Cream Step 2 που απομακρύνει τις φολίδες ενυδατώνοντας ταυτόχρονα σε βάθος την επιδερμίδα για να παραμείνει μαλακή.

 

Μια ακόμα αγωγή αντιμετώπισης της ψωρίασης είναι η φωτοθεραπεία, αφού η χρήση φυσικού φωτός ή τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας, επιβραδύνει την ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων του δέρματος.

 

Πριν από κάθε θεραπεία φυσικά, επιβάλλεται η συμβουλή και η καθοδήγηση του γιατρού σας.

 

Τώρα λοιπόν που μάθατε να διαχωρίζετε το έκζεμα από την ψωρίαση, μένει να αναγνωρίσετε τα δικά σας συμπτώματα και να τα μειώσετε όσο το δυνατόν με τις ολοκληρωμένες, εξειδικευμένες σειρές για έκζεμα και ψωρίαση.

 

Η FREZYDERM είναι εδώ για να μην πάει η υγιής, όμορφη επιδερμίδα σας…  πουθενά!